Інтерактивне фото: театр ляльок з різницею в 55 років

Інтерактивне фото: театр ляльок з різницею в 55 років
  • Як змінилася будівля обласного театру ляльок за 55 років?
  • Журналісти vsim.ua сфотографували її з того ж ракурсу, що й на світлині з 61-го року. 
  • Дивіться, як змінилася архітектура. 

Будівля на Проскурівській, 46 має "чорні" сторінки в історії. У 30-х роках минулого століття у підвалах поруч будівлі знищили тисячі безневинних людей. А 30 років тому у двоповерховий будинок переїхав театр ляльок. Відтоді це місце стало одним з улюблених для місцевих дітлахів. 

На фото з 1961 року біля тодішнього Палацу піонерів можна побачити чимало людей. В той період якраз проходив XXII-ий з'їзд КПРС. Фасад будівлі так і залишився класичним. Його прикрашають чотири колони і балкон. Щоб побачити зміни, рухайте повзунком посередині фото. Так можна змінювати стару фотографію на нову.

Відео дня

Екскурс в історію

Двоповерховий особняк на Проскурівській, 46 був побудований у 1880-х роках. Будинок кілька разів перебудовувався, поки не набув свого остаточного вигляду. Власником такого маєтку був один із найбагатших мешканців Проскурова кінця XIX - початку XX століття Соломон Маранц. На початку XX-го століття частину свого будинку Маранц віддав для потреб Проскурівського земського зібрання. З перших днів радянської влади будинок Маранца опинився в розпорядженні штабу окремої кавалерійської бригади Котовського. 

Недобру славу будинку з колонами принесли 1930-ті роки. Спочатку тут до 1938 року знаходилося окружне відділення НКВС, а потім аж до війни - особливий відділ НКВС 5-ої армійської кавалерійської групи. В страшні роки сталінських репресій у прилягаючих до цього будинку підвалах були знищені тисячі безневинних людей. Їх рештки знайшли у 1966 році при спорудженні розташованого поруч ЦУМу.

Світла сторінка в історії колишнього будинку Маранца розпочалася у післявоєнні роки, коли тут розташувався Палац піонерів. У 1989 році Палац піонерів переїхав у нове приміщення, що було споруджено по вулиці Прибузькій (зараз це Палац творчості дітей і юнацтва), а в будинку №46 розмістився обласний театр ляльок.

Читайте також: Хмельницький будинок культури з різницею у 60 років

Кінотеатр Шевченка з різницею у 50 років

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто Від читача 12:08 РЕПЕРФУЗІЙНОМУ ЦЕНТРУ КНП «ХОССЦ» у м.Хмельницький – 3 роки! 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник 14:46 У Симчишина найвища: рейтинг зарплат мерів сусідніх міст (ІНФОГРАФІКА) 14:21 На Хмельниччині викрили священника УПЦ МП, який вихваляв путіна перед вірянами 13:36 На Хмельниччині водій переконував суд, що прикидався п'яним перед поліцейськими 12:52 У Кам'янці на смерть збили пішохода 12:13 На Хмельниччині запустили ще один комплекс зважування вантажівок 11:11 Смертельна ДТП на Хмельниччині: водій «ВАЗу» влетів у дерево 10:35 Готуємося до Великодня: де купити смачні паски та інші частування для святкового столу 10:20 У Маліївцях відкрили туристичний сезон 2024 photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up