Історія собору на Володимирській розпочалася з каплички посеред кладовища

Історія собору на Володимирській розпочалася з каплички посеред кладовища
  • Колись територія собору вважалася околицею міста.

  • Святиня стояла у центрі великого православного кладовища.

  • А відразу за могилами була розміщена перша в губернії показова пасіка.

Щодня минаючи арку по Кам'янецькій, можна зустріти десятки людей, які хрестяться. Так вони реагують на святиню, що розмістилася відразу за аркою. Це Свято-Покровський кафедральний собор. Зараз він затиснутий між багатоповерхівками. Здалеку видніє лише величний купол церкви. А колись собор був околицею міста і виднів звідусіль. Він залишався єдиним осередком православ'я в часи, коли Проскуровом заправляла радянська влада. А на відродження храму збирали кошти понад три роки віряни зі всієї області.

Церква на Заваллі

У XVIII – XIX столітті частина міста, де зараз височить собор, вважалася околицею Проскурова. Фактично, це була територія від магазину “Мисливство” і до вулиці Гагаріна включно. Називалася вона Завалля. Назва походить від місця розташування цього району “за валом”, що колись оточував наше місто. Землі Завалля тривалий час використовувалися міщанами як городи, і лише з середини ХІХ століття почали забудовуватися. 

Відео дня

У 1824 році, згідно з генеральним планом забудови міста, значна частина Завалля була відведена під християнський цвинтар. Приблизно в ті ж роки в центрі цвинтаря побудували невелику каплицю, а згодом і церкву, освячену на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Наприкінці 1870-х років цвинтар опинився в межах міста й рішенням місцевої влади був закритий. Територію під новий цвинтар відвели неподалік - вище Кам’янецької, одразу за залізничними коліями. Покровська церква-каплиця залишилася діючою, проте після відкриття на новому цвинтарі каплиці ставала все менше й менше відвідуваною.

За цвинтарем священники розгорнули пасіку 

У 1907 році єпархіальне управління вирішило більшу частину майна Покровської цвинтарної церкви передати у розпорядження Олексіївського реального училища (в його приміщенні нині розташований міськвиконком), в якому для потреб учнів була влаштована домова Свято-Олексїївська церква. Старий цвинтар, на якому вже тривалий час не ховали, у 1911 році з благословення Преосвященного Серафима, єпископа Подільського і Брацлавського, віддали в користування Подільського товариства бджолярів. 

Проскурівська показова пасіка була єдиною у губернії. На ній товариство бджолярів проводило теоретичні та практичні заняття, на яких пояснювали й демонстрували переваги та зручності рамкових вуликів. Відразу приймалися замовлення на виготовлення таких вуликів, реалізовувався за помірною ціною всілякий інвентар і приладдя для пасічників.

Церква діяла навіть у радянські часи

У роки громадянської війни все майно товариства було втрачено, а спроби в 1921-23-х роках відновити пасіку на кооперативних началах не увінчалися успіхом. Що стосується Покровської церкви-каплиці, то важки часі для неї, як й для всіх храмів, настали з перших років радянської влади, коли країну захлиснула атеістично-комуністична богоборча хвиля. 

Сучасність: затиснута серед новобудов

Після війни цвинтарна церква була відчинена. Під час другої антирелігійної хвилі у середині 60-х років, знову, як й наприкінці 30-х, цей храм залишився єдиним діючим у місті. Сталося це після того, як у 1964 році скасували Хмельницьку єпархію та знову закрили кафедральний собор Різдва Богородиці. Наприкінці 1960-х років вулиця  Фрунзе (нині – Кам'янецька) суцільно забудовується п'ятиповерхівками, й колишній цвинтар та Покровська каплиця опинилася затиснутою серед новобудов. 

Відродження храму почалося лише наприкінці 1980-х років. Понад три роки віряни міста й області вносили свої пожертвування, а також допомагали будівельникам під час спорудження на місці старої церкви-каплиці нового храму. 14 січня 1992 року, при численному зібранні народу відбулося урочисте відкриття Свято-Покровського кафедрального собору. 

 

Читайте також: Горіла, перебудовувалася, але вистояла: що відомо про найстарішу архітектурну пам'ятку Хмельницького

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (89)
  • Юра Юрковский

    УПЦ путінська церква,а Пцу Порошенка церква. Мені здається що різниці немає.
  • Сергей Анатольевич

    I гроши за свiчки та iньше, борони Боже цiну востановить.. Тiльки та, хто скiльки дасть.. Усi треби тiльки за благодiйни кошти.. Дае лбдина копiйчину, Бог до гривнi добавить. Ну а на хлiб.. Так Бог подасть.
    Подивимось на прайс ПЦУ.
  • Світлана Чиж-Мартинюк

    Вітаю. Нехай Бог вам допомагає
  • Vasil Lapa

    Армія, мова, віра.

keyboard_arrow_up