Горіла, перебудовувалася, але вистояла: що відомо про найстарішу архітектурну пам'ятку Хмельницького

Горіла, перебудовувалася, але вистояла: що відомо про найстарішу архітектурну пам'ятку Хмельницького
  • Ця споруда має заплутану та водночас цікаву історію. 
  • Вона пережила царську та радянську влади. Перебудовувалася та розкрадалася, але не втратила своєї самобутності.

Кожен храм у Хмельницькому, новий чи давній, православний чи католицький, по-своєму прикрашає наше місто. Усі вони мають певні архітектурні особливості та унікальну історію. Згідно з історичними даними, найстарішою церквою міста вважається собор Різдва Пресвятої Богородиці, що розташувався по вулиці Соборній неподалік овочевого ринку. Це не лише найдавніший православний храм Хмельницького, а й найстаріша міська споруда, що збереглася до наших днів. За даними книги “Хмельницький культурний: з минулого в майбутнє”, історія храму починається у 1670-х роках. 

В 1822 році розробили проєктний план забудови міста. В ньому було заплановано побудувати житлові квартали, вулиці, провулки та нову церкву. Вона мала стояти на тому ж місці, де була попередня. Але вже була не дерев’яною, а кам’яною. Через два роки план погодив головний імперський архітектор і навіть сам імператор Олександр І. 

Відео дня
Проєктний план забудови міста, 1824 рік
Геометричний план міста, 1824 рік
  • Після пожежі було вирішено Проскурівську церкву Різдва Богородиці в її колишньому вигляді не відновлювати, а побудувати на її місці кам’яний собор. Але в Проскурові в ті роки було всього 35 дворів православного населення. Більш ніж половина жителів були євреї та ще третина - поляки-католики і тому побудувати храм на кошти місцевих парафіян було просто неможливо. Тому, так би мовити, справа зависла. А в 1831 році турботи по будівництву “пристойного” собору взяла на себе держава. Нові архітектори трохи змінили план. Додали надбудовану дзвіницю. Будівництво мало обійтися в 78 594 рублів 80 копійок. Для православної єпархії це були шалені кошти, не мав їх і місцевий бюджет. Тому будівництво знову почало буксувати. Лише через два роки держава таки виділила 60 тисяч рублів на будівництво і роботи розпочали, - розповідає краєзнавець. 
Проєкт церкви, 1824 рік

У 1837 році у Проскурові засяяв перший мурований собор. Вже 15 травня 1837 року він був освячений архієпископом Подільським і Брацлавським Кирилом. Настоятелем храму став протоієрей Михневич. 

За його словами, серед церковних реліквій храму було чимало цікавих речей. Особливу увагу привертали срібна з позолотою дарохранительниця  з написом: “Внесок Благовірного Государя Спадкоємця Цесаревича Олександра Олександровича в Соборний храм міста Проскурова в пам’ять заупокій душі Государя Цесаревича Миколи Олександровича 12 квітня 1865 року” та ікона Божої Матері (копія Озерянської).Також у храмі було 8 цінних підвісок, які мали назву “вотиви”. Одну з них подарував Григорій Лисенко за зцілення дружини.

Церква тривалий час використовувалась як склад. Згодом з неї зробили приміщення архіву. Лише в 1988 році до 1000-літнього ювілею Хрещення Русі храм було повернуто Церкві. Після капітального ремонту, в 1989 році у храмі Різдва Богородиці було відновлено Богослужіння. 

Реконструкція храму, 1988 рік

Сучасність собору Різдва Пресвятої Богородиці

За часів незалежної України церква кардинально не змінювалася. Облаштували лише прилеглу територію. Там збудували трапезну та розширили квітники. Територію обнесли візерунчастою огорожею, а при вході встановили Поклінний Хрест. На території також створили Воскресну школу з бібліотекою та господарськими приміщеннями. Також настоятелі церкви в різні часи потроху збагачували інтер’єр. Облаштували боковий вівтар прп. Серафима, Саровського чудотворця та полагодили вівтарну частину храму. Після реконструкції її прикрасив величний іконостас з елементами сусального золота.

Сьогодні церква загубилася серед однотипних багатоповерхівок. За вітринами магазинів та кав’ярень її важко помітити. Лише піднявши очі вгору, можна побачити золоту верхівку та хрест, що свідчить про те, що за фасадами безликих будинків ховається давня святиня. Попри непросту історію церква зберегла свій первозданний вигляд. Її відвідують містяни з різних мікрорайонів. 

Собор на початку ХХ століття

До 170-річчя собору видали книгу про його історію та сучасність. Усі фото в матеріалі взяті з неї. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Саша Смертельний

    І належить російські церкві.

    Саша Смертельний reply Саша Смертельний

    Є безліч прикладів співпраці УПЦ МП з окупантами , пошукайте в іртернеті.

    Олег Бурка reply Саша Смертельний

    Саша Смертний.От ви пишите що нідоякої церкви неходите інікому нерадите кудись ходити.Тояк жеш ви знаєте як іхто в якій церкві молиться.Ви що провокуєте це зумисне?!..

    Саша Смертельний reply Саша Смертельний

    Олег Бурка пишу тому що російська церква в Україні відстоює інтереси окупантів і чим швидше УПЦ МП забереться в Росію тим краще.

    Олег Бурка reply Саша Смертельний

    Саша Смертельний.Як що нідоякої неходите то чого пишете всяке що нетреба.Вам треба попи.Як нікуди іні до якої неходите то не лізьте куди неслід.Короче ви пишете аби було щось писати апотім люди б сварилися.Манія.

    Саша Смертельний reply Саша Смертельний

    Олег Бурка заспокойтися , я взагалі до жодної церкви не ходжу і іншим не раджу.

    Олег Бурка reply Саша Смертельний

    Танехай ходить куди йому заманеться.Нащо таке писати.Він так ходить в Пцушну як ті разом зним що верещали за "українську церкву".Авнас яка церква?!Українська Православна Церква.!Як таке молоти .

    Alex Pavlovich reply Саша Смертельний

    Не звертайте уваги на С.Смертельного(в¡н до синагоги ходить).

    Олег Бурка reply Саша Смертельний

    Саша Смертельний.Дочого тут Гундяєв.Патріарх до нас немає геть нічого.Внас є свій предстоятель Блаженіший Онуфрій.А унас просто одне Євхаристичне причастя імолитва.Інетреба глузувати змене.Схочете підете на службу іпослухаєте за яку державу івійстко моляться у церкві тій.Чи расейське чи Україну і українське військо івладу інарод наш Український отакто.Чув дзвін незнаю де він.Так само ви мелете.Зі святом Богоявлення.Добраніч.

    Саша Смертельний reply Саша Смертельний

    Олег Бурка дивіться бо гундяєв на вас анафему накладе як що взнає що ви за українських солдат молитися.

    Олег Бурка reply Саша Смертельний

    Саша Смертельний.Гріх смертельний таке плести.Яхожу у цю церкву ініколи нечув щобиб батьушка казав про те що когось треба вбивати.Інікого вони проти України народу нейшли.Там моляться за Мир іземлю нашу воїнів що обороняють землю нашу і поминають убієнних воїнів на проклятій війні цій.Батьушка Пахомій мудра людина і говорить Казані українською мовою.Як що ви були чи небули у цій церкві зайдіть і все побачите іпочуєте.Аякі там хори співають адитячий хор одне задоволення їх слухати.Служба Божа просто благодать.Доречі там невідмовлять тобі що ти чи твої рідні були католиками.Так що ніяких кацапів тут ніхто непітримує.Тут підтримують Слово Боже молитву любов і порядок.Аце все ваш домисел шановний.Вона ця церква є іналежить українським людям ане кацапам.УПЦ.Ясно.?!...

    Alexandr Shkolnyak reply Саша Смертельний

    Саша Смертельний Належить Українській Православній Церкві.
  • Alex Pavlovich

    В 86-м вже працювала,бо там охрестив свою доню Наталю.
  • Тамара Рябчук

    В 1989р в цій церкві хрестила свого синочка. Дуже дякую за розповідь,  тоді нічого такого не знала.
  • Наталия Любарская

    більше таких розповідей історію треба знати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up