Історія у фото: дізнавайтеся про парк Чекмана, який хочуть перейменувати

Історія у фото: дізнавайтеся про парк Чекмана, який хочуть перейменувати
Фото з музею історії міста Хмельницького
  • Масштабна розбудова парку припала на 60-ті роки минулого століття. 
  • На вихідних там садили дерева та рили канали до 15 тисяч хмельничан. 
  • Взимку на території працювала величезна лижна база.

Парку Чекмана - 70 років. За час свого існування він постійно розвивався та удосконалювався. Змінювалися і його назви. У 1967 році він іменувався “Парком 50-річчя Жовтня”. А 1993 році з нагоди святкування 500-річчя Хмельницького, парк  отримав назву «Центральний міський парк культури та відпочинку імені 500-річчя м. Хмельницького». Того ж року парку надали статус пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення.

У 2008 році парк перейменували знову. Він став зватися «Парком культури й відпочинку імені Михайла Чекмана» в честь колишнього міського голови, який трагічно загинув у автокатастрофі. З того моменту час від часу хмельничани намагалися ініціювати перейменування парку. Остання спроба мало не вдалася. Тоді за ініціативи депутатки Тетяни Калюжної від ВО "Свобода" це питання навіть винесли на громадські обговорення. Але ідею місцеві мешканці не підтримали. 

Чергова петиція про перейменування з’явилася на сайті міської ради 7 грудня. Її розмістила хмельничанка Наталія Риболовлева. Жінка зазначає, що парк є центром тяжіння різних поколінь містян. Тому просить змінити його назву на “Центральний”. Наразі петицію підтримало 105 осіб.

Відео дня

Поки хмельничани вирішують перейменовувати чи ні, журналісти vsim.ua вирішили пригадати, якою була історія унікальної пам’ятки архітектури. В архіві музею історії міста Хмельницького ми віднайшли унікальні фото, які розповідають історію будівництва улюбленого парку багатьох поколінь.

Від штучних каналів до паркових лавок

Парк культури та відпочинку у Проскурові заснували в 1949 році. Хоча перші насадження з’явилися там ще за кілька років до цього. Він простягався на 40 гектарів праворуч від Бузького водосховища. Назвали його Комсомольський. Адже працювали над створенням зони відпочинку хмельничани - комсомольці та піонери. У вихідні до 15 тисяч людей виходили в центр та вручну копали ставок на Південному Бузі. Острів, який на ньому зараз є, штучний. Його нагорнули люди, щоб не вивозити викопану землю. Згодом у парку зробили канали, аби осушити болото, яке було біля річки Плоскої.

Активно розбудовувати парк почали з 1961 року. Територія “розрослася” до 60 гектарів. А місцеві мешканці висадили там різні види дерев, кущі та унікальні сорти квітів.

Також у 60-х роках у парку встановили ряд атракціонів: «Повітряна карусель», «Руські гойдалки», «Петля Нестерова», скульптур та проклали 5 кілометрів радіоліній. У 1966-67 роках створили 4 озера загальною площею 2,4 гектара. Їх сполучили залізобетонними мостами. Тоді ж, за словами краєзнавиці влаштували укріплення для берегів річки Плоскої та встановили 130 паркових лавок. 

З цього часу у парку почали проводити різноманітні свята. За словами Галини Барабаш, він став улюбленим місцем для зимових розваг. 

Сучасний парк імені Чекмана суттєво розширився. Наразі його площа становить 140 гектарів. На території зростає понад 30 видів дерев та чагарників. Парк має впорядковану мережу природних і штучних каналів. На його території облаштовані сучасні атракціони та дитячі майданчики. Славнозвісні скульптури Мазура, які прикрашають парк десятки років, поступово реставрують. Є на території навіть міні зоопарк. 

Фото з музею історії міста Хмельницького
Фото з музею історії міста Хмельницького
Фото з музею історії міста Хмельницького
Фото з музею історії міста Хмельницького
Фото з музею історії міста Хмельницького
Фото з музею історії міста Хмельницького
Фото з музею історії міста Хмельницького
Фото з музею історії міста Хмельницького
Фото з музею історії міста Хмельницького
Фото з музею історії міста Хмельницького

Читайте також: Хмельничани просять перейменувати парк імені Чекмана. Яку назву пропонують?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouT

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Лілія Ювелірка

    Я його так вже давно називаю.
  • Alex Pavlovich

    В наших кругах парк назывался-Комсомолььским.Да и сейчас тоже.
  • Дина Суторма

    Чекман  ніякого відношення до парку не має.  Молодь після роботи  та навчання деревяними ношами розносила землю з проритих каналів поміж деревами. При  Чекмані парком було лячно пройти такі були хащі.
  • Сергей Попович

    М.К.Чекман сделал не мало для города и это факт, но к парку он не имел вообще никакого отношения, а т.к. этот парк является главным парком нашего города то посему и дать ему звание ЦПКО (центральный парк культуры и отдыха) без имени кого либо (так дольше проживёт).
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up