“Меморіал Слави” на Виставці: на ремонт обеліску з титану гроші не дають

“Меморіал Слави” на Виставці: на ремонт обеліску з титану гроші не дають
  • Меморіал Вічної Слави встановили на перетині Старокостянтинівського шосе та проспекту Миру у 1983 році.
  • Кілька років тому титановий тридцятиметровий обеліск почав хилитися.
  • Гроші на його реконструкцію так і не знайшли.

  • встановлено - травень 1983 року
  • автори - скульптор В. Зноба та архітектори В. Громикім і Є. Перехрест
  • опис - меморіальний комплекс складається з семиметрових бронзових фігур, 30-метрового титанового обеліска, 7 гранітних стел та чаші вічного вогню.

Як обирали місце

Меморіал увічнює славу визволителів нашої області від фашистських загарбників. Меморіальний комплекс складається з семиметрової бронзової композиції - трьох солдатів та партизана, які салютують своїми гвинтівками на честь перемоги. Також комплекс включає в себе 30-метровий титановий обеліск, 7 стел із військовою хронікою битв і перемог області та список військових частин, а спереду комплексу - чаша вічного вогню.  

Тут, на північно-східній стороні від міста Проскурова, наприкінці березня 1944 року точилися кровопролитні бої.

Відео дня

- Місце встановлення вибрали не випадково. Саме звідти почалося звільнення нашого міста. До речі, там була одна з філій раківського Шталагу-355. Меморіал створювали багато років. Це досить дороговартісний проект. Цікаво, що перепад висот в нашому місті складає 70 метрів і коли ви їдете, піднімаєтесь по Старокостянтинівському шосе і дивитесь через лобове скло, то меморіал так велично піднімається. Це, напевно, найпафосніший наш пам‘ятник, - розповідає хранитель фондів музею історії міста Вікторія Папонова.

Пам’ятник потребує реконструкції

З 2014 року стало помітно, що обеліск з меморіального комплексу Слави почав хилитися вбік. Вже й мова велася про реставрацію у 2016. Тоді заступник міського голови Хмельницького Анатолій Нестерук обіцяв усунути проблему до 9 травня 16-го року. Але обеліск все ще відходить від своєї вертикалі, утворюючи кут далеко не в 90 градусів. Деякі ремонти були проведені на території меморіального комплексу. Але  ремонтували не обеліск, а гранітні стели. Головний спеціаліст відділу благоустрою УЖКГ Василь Кабальський запевняє, що обеліск не впаде.

- В 2016- 2017 роках виділили 522 тисячі гривень з бюджету міста на проведення ремонту гранітних плит на тумбах (стелах) з меморіального комплексу. Сам обеліск не робився і поки не планується. Ми спостерігаємо, але на даний час ремонт його не передбачений, - повідомив Василь Кабальський.

Тим часом, Вікторія Папонова вважає, що хвилюватися варто,порівнючи хмельницький комплекс з Пізанською вежею

- Щоб не сталося так, як з Пізанською вежею. Ми знаємо, якщо на 12 - 15% відхилення від вертикалі перевищить, то воно може завалитися, це точно. Там пішли десь тріщини в плитах і все це ж взаємопов‘язано. А для того, щоб відновити пам‘ятник, треба було пристойну суму коштів виділити. На жаль, на сьогодні ще нічого не зроблено, - поділилася Вікторія Папонова.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • IGOR

    Ну так памятник то освободителям от нацистской нечисти, поэтому денег и не нашлось... Был бы он кому-то другому, кого в последнее время так активно навязывают - сразу бы наскребли...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up