Наша історія: які міста Хмельниччини найстаріші

Наша історія: які міста Хмельниччини найстаріші
Фото zruchno.travel
  • У Хмельницькій області 13 міст.
  • Ми склали рейтинг за їхнім віком, починаючи від найстаршого до наймолодшого.
  • Також написали для вас коротку історію заснування чи першої писемної згадки про кожне з них.

1. Полонне - 996

Місто згадувалося ще у давньоруських літописах. Археологічні знахідки виявили укріплення, яке знаходилось на території сучасної ветеринарної лікарні і датується Х-ХІІІ ст.

Залишки оборонної фортеці збереглися до нашого часу, тому поціновувачі старовини будуть мати нагоду відвідати Полонне.

Відео дня

2. Городок - 1362

Вперше про місто згадується в контексті перемоги Литви над татарами. Радимо відвідати місто любителям природи та прогулянок. Родзинкою міста є унікальна ботанічна пам’ятка природи “Дуб Черешчатий”. Також у містечку є древній костел Св. Станіслава

3. Кам’янець-Подільський - 1374

Одне із середньовічних міст Поділля, що славиться найбільш барвистою історією. Перебуваючи під владою різних народів, місто щоразу збагачувалося храмами та фортифікаційними спорудами.

Родзинкою міста залишається Кам’янець-Подільська фортеця та старе місто, яке дозволяє повернутися в старовинні часи без жодних зусиль.

4. Ізяслав - 1390

Місто утворене злиттям старого і нового міст Заслава. Історія розповідає про самобутність і високий рівень автономії на цих територіях.

Туристичний маршрут тут варто прокладати через руїни найдавнішого християнського храму Святого Йоана Хрестителя та поглянути на живописні руїни палацу князів Сангушків.

5. Дунаївці - 1403

Багато хто міг чути про дунаєвецькі підземні ходи. Є багато версій їх використання, але найімовірніший - відведення грунтових вод та переміщення людей.

Зі збережених досі пам’яток, які варто побачити на власні очі є залишки садиби Красінських - землевласників, що створили перший на цих територіях успішний суконний завод.

Палац Красінських, Дунаївці — фото, опис, адреса

6. Деражня - 1431

Згадується як маленьке козацьке поселення. Вартує уваги особняк Раціборовського (сучасна районна лікарня), особняк адвоката Периторіна та прибутковий будинок 1912 року.

Деражня: v1snyk — LiveJournal

7. Хмельницький - 1431

Місцем найдавнішого поселення вважається територія сучасного парку ім. Чекмана. Саме тут р. Плоска впадає у Південний Буг. Перед входом у парк встановлено меморіальний камінь, що розповідає про перші поселення.

Гостям міста радимо відвідати центральну вулицю міста, на якій поки збереглося найбільше історичних будівель.

8. Красилів - 1444

Згадується в контексті передачі земель Михайлу Олехновичу. Місто перебувало у власності князів Острозьких, Заславських, Любомирських та Сангушків. Істориками виявлено сліди Красилівського замку ХІІ-ХІV ст., що знаходився на території сучасного цвинтаря. Через це пам’ятка не є дослідженою.

9. Волочиськ - 1463

Перша згадка в Подільському акті князів Збаразьких. У 1648 році місто було захоплене Б. Хмельницьким, але до складу Московії приєднане так і не було.

На жаль жодних пам’яток старовини не збереглось, проте цікавим може видатись музей, присвячений подіям Другої світової війни.

10. Нетішин - 1542

Вперше згадується у документі про поділ земель між вдовою князя Костянтина Острозького - Беатою Костелецькою  та її дочкою. Рекомендуємо прогулятися містом та поспілкуватися з місцевими жителями - саме вони розкажуть багато цікавих та маловідомих історій про ці краї.

Наше місто. Нетішин у квітні

11. Старокостянтинів - 1561

Хоча прийнято вважати засновником міста Костянтина Острозького, проте насправді воно є літописним містом Кобудем із “Літопису Руського”.

Місто багате старовинною архітектурою та парковими комплексами. Радимо оглянути замок князів Острозьких та залишки Домініканського монастиря. 

12. Шепетівка - 1594

Найперші свідчення про місто - запис володіння Андрія Ждярського. Радимо відвідати краєзнавчий музей, де можна поринути у глибочінь історичних фактів про місто та музей Островського.

Музей Миколи Островського запрошує на власні події — Сайт міста Шепетівка ( Шепетовка)

13. Славута - 1633

Перша згадка пов’язана із наданням місту Магдебурзького права. Тут у кумисо-лікувальному санаторії перебувала Леся Українка. Радимо відвідати родинну усипальницю князів Сангушків - костел святої Дороти.

Костел Святої Дороти

Підготувала  ДАРІЯ БАСКАКІНА.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (116)
  • Egor Berezuk

    А Летичів де? Він був заснований у 1265 році
  • Галина Васільєва

    Для чого зараз,це  писати,навіщо ви викладаєте ці пости вам,що нічого робити зараз йде війна.

    Галина Васільєва reply Галина Васільєва

    Natasha Natasha Люди не думають,що пишуть знають,що в Україні війна,навіщо викладати ці пости,чому раніше цього не писалося не викладалися.

    Natasha Natasha reply Галина Васільєва

    Галина Васільєва Правильно ,,зовсім немає мозгів ??? чого непоказували раніше це ???

    Valentina Cnerniava reply Галина Васільєва

    Галина Васільєва підтримую, дійсно так.. Викладують всі пости.
  • Natasha Natasha

    Для чого зараз показувати які є місця і де??? зараз йде війна ,,,
  • Галина Романюк

    Не маєте про що писати ? Здавайте міста і села інформаційно.

keyboard_arrow_up