Присмак маєтку і нічного шоу: історія жовто-білої будівлі на Володимирській

Присмак маєтку і нічного шоу: історія жовто-білої будівлі на Володимирській
  • Однією з найстаріших вулиць міста є Володимирська.
  • Колись там жили лише заможні люди.
  • Кілька їх маєтків збереглося й до сьогодні.
  • Про що мовчать стіни одного з них?

Сьогодні в Хмельницькому зафіксовано 580 найменувань вулиць, провулків, проїздів і майданів. Серед усіх є ті, що по праву вважаються найстарішими. На сайті Хмельницької міської ради таких виділяють більше десятка. До їх переліку входить і вулиця Володимирська.

Вулиця Володимирська знаходиться в центрі міста. Її проклали 195 років тому. Жили там заможні люди, переважно дворяни. Тож не дивно, що вулиця тоді звалася Дворянською. Забудована вона була маєтками. Ті, що “виросли” наприкінці 19 століття, залишилися на своїх місцях і досі. Щоправда, тепер їх життя мало нагадує дворянське. Деякі будівлі за роки “бачили та “чули” чимало. Зокрема йдеться про жовто-білий будинок.

Відео дня

Від гуртків до “дорослих вечірок”

Серед маєтків, що збереглися до нашого часу, на Володимирській красується жовто-біла будівля. Поблизу неї висаджені дерева, а з вікон визирають сучасні жалюзі. Нині у цих стінах знаходиться Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва. Втім, історія цього приміщення почалася на початку 20 століття. Впродовж років стіни будівлі стали свідками багатьох подій. Серед них: лялькові вистави, робота різних гуртків і навіть “дорослі” вечірки. 

Як йдеться на сайті Управління культури і туризму Хмельницької міської ради, будівля збереглася до нашого часу практично без змін. 

Чи не все життя цієї історичної будівлі тривало в обіймах культурно-мистецьких заходів. У 1937 році у будинку знаходився Палац піонерів. Там функціонувало шість гуртків. Серед них: фотогурток, шаховий, столярний, народних інструментів, кімната казок та ігротека. Згодом Палац піонерів “переїхав”. Натомість, у 1974 році, в приміщенні оселився обласний театр ляльок. Роботу в новій будівлі театр відкрив виставою  “Егле – королева вужів”.

Вже з початку 90-х років, будівля стала домом для обласного центру культури і мистецтв. Однак для приміщення доля підготувала “сюрприз”. У його стінах став функціонувати бар “Прем’єра”. Дирекція закладу орендувала його в обласного науково-методичного центру культури і мистецтв. Бар “Прем’єра” був нічним закладом. Там створювали шоу-програму в форматі “кабаре”. Її реалізовували молоді й талановиті хмельничани. Заклад припинив роботу у 2007. 

З часів “Прем’єри” у історичній будівлі оселився постійний гість - обласний центр культури і мистецтва. Тож що відбувається у його стінах нині? 

Обласному центру культури і мистецтва 80 років. Чим похизується?

Сьогодні в стінах жовто-білої будівлі створюють концерти, фестивалі, конкурси та виставки. Усім цим займається обласний науково-методичний центр культури і мистецтва. Він співпрацює із закладами культури по всій області. Це і школи естетичного виховання дітей, клуби та аматорські колективи. Крім того, в центрі щорічно підвищують кваліфікацію сотні працівників культури. Для цього там функціонує шість відділів.

Відтак, щорічно центр створює близько ста заходів. Серед них є і ті, що набули всеукраїнського статусу. Мова йде про такі фестивалі-конкурси:  українського солоспіву імені Владислава Заремби, хореографічного мистецтва “Золоте коло”, бандурного мистецтва “Золоті струни” та інші.

Про головні здобутки центру за останній рік роботи розповів директор обласного науково-методичного центру культури і мистецтва Андрій Клименко.

Крім того, директор центру розповів про плани на 2020. Йдеться про фестиваль, що пов’язаний із народною творчістю і самодіяльністю - “Громада-фест”. Спеціальна комісія об’їздить всю область в пошуках кращих колективів. Завершиться все суперфіналом. 

Своє 80-річчя центр святкуватиме протягом двох днів: 12-13 грудня. У стінах жовто-білої будівлі проведуть урочистості, на які запросять гостей зі всієї області. Також планують провести вечірку в стилі Андріївських вечорниць. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up