“Щоб проводити час із дівчатами легкої поведінки”: якими були старі готелі в Хмельницькому

“Щоб проводити час із дівчатами легкої поведінки”: якими були старі готелі в  Хмельницькому
Готель "Петербурзький"
  • Більше сотні років тому в місті було найбільше готелів у Подільській губернії. 
  • Будівлі найпрестижніших височать у Хмельницькому й досі. 
  • Якими і де були готелі в Проскурові, читайте далі.

Височезні, модні та зручні: нині готелі в Хмельницькому є всюди. На всяк смак та гаманець усі вони пропонують ряд комфортних послуг. Тож що стосується сьогодення, гостям зупинитися є де. Та чи було так завжди?

Насправді, розквіт готельної справи в місті розпочався більше сотні років тому. Із населенням 36 тисяч мешканців, в Проскурові нараховувалося 19 готелів. Цей показник був найбільшим у Подільській губернії. Серед готелів були такі, що вважалися престижними, й ті, що пропонували мінімум зручностей. Сьогодні на їх місці знаходяться будинки, кафе, магазини і різні організації. Детальніше про старі готелі розповів краєзнавець Сергій Єсюнін. 

“Люксові” апартаменти і номери “першого класу”

“Континенталь” - так називався один з найвідоміших готелів Проскурова. Облаштував його проскурівський купець Сімха Вассерман - відомий торговець і щедрий меценат. Для готелю він збудував 4-ох поверхову споруду. Разом із ажурними кованими балконами і кольоровим склом ця будівля стоїть на своєму місці й досі. Затишним номерам на заміну там знаходяться установи й організації, музей-студія фотомистецтва і класи музичного училища.

Відео дня

Результат пошуку зображень за запитом "старі готелі проскурова"

 Ще в 1910-1912 роках у цій споруді було розташовано 3 “люксових” апартаменти і 5 номерів “першого” класу. Та от основною фішкою готелю було гаряче водопостачання. На той час саме ця послуга вважалася унікальною, адже тоді в Проскурові був відсутній водогін. Аби забезпечити гостям комфорт, власник готелю зумів вирішити цю проблему. 

  • Справа в тому, що Вассерман зумів домовитися з власником розташованого поблизу чавуноливарного заводу про організацію постачання наземним трубопроводом води, яка нагрівалася у ливарному цеху підприємства - розповідає Сергій Єсюнін.

Згодом, у 1916 році у дворі готелю почалася розбудова зимового саду. Втім існувати йому так і не судилося. Тоді “Континенталь” припинив своє існування. Причиною тому є нова влада, яка прийшла разом із революційно-військовими потрясіннями. 

Престижний готель “Петербурзький” 

Одна з будівель, що нині знаходиться на “стометрівці”,  у минулому була одним із найкращих готелів міста. “Петербурзький” звели у 1897 році. Попри те, що цей заклад вважався престижним, відомо про нього не багато. 

Власницею готелю була відома купчиха Сколецька. А головною його принадою були саме гості. Адже там селилися знатні й відомі люди Поділля. Серед них: засновник музичної освіти, організатор перших пересувних виставок та відомий український художник і педагог.

У 1914 році назва готелю змінилася. Причиною тому була масова хвиля антинімецьких настроїв у Російській імперії. У результаті - “Петербурзький” став “Петроградським”. 

“Щоб проводити час із дівчатами легкої поведінки”

У будівлі, де сьогодні знаходиться Бюро технічної інвентаризації, колись був найпопулярніший ресторан Проскурова - “Слон”. На другому поверсі цього закладу були обладнані готельні номери. Як розповів краєзнавець Сергій Єсюнін, там міг зупинитися будь-хто. А от час проводили там по-різному. Один із поліцейських повідомляв, що номери використовують щоб проводити час із дівчатами легкої поведінки. Саме тому роботу готелю вимагали негайно припинити. 

Результат пошуку зображень за запитом "проскурів ресторан слон"

Попри це, заклад продовжив свою роботу до 1921 року. Вже згодом на його місці облаштували класи польської школи. Однак так було не довго. Через якийсь час над рестораном “Слон” знову запрацювали готельні номери під назвою “Готель № 1 міськкомунгоспу”.

  • Симбіоз ресторану та польської школи проіснував недовго, і незабаром над “Слоном” знову були обладнані готельні номери. Але тепер заклад був вже суто “радянського типу” із відповідною назвою  “Готель № 1 міськкомунгоспу”. Саме в цьому готелі у вересні 1938 року зупинялася знімальна група під керівництвом відомого кінорежисера Олександра Довженка, що знімала у Проскурові деякі епізоди фільму “Щорс” - каже Сергій Єсюнін.

Інші готелі Проскурова престижністю не відзначалися. Попри їх “пишні” назви, спектр їх послуг був обмежений. Мова йде про готель “Англія”, “БельВ’ю”, “Берлін”, “Імперіаль” і “Пасаж”. 

Друзі, а які старі готелі в місті пам’ятаєте ви?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Валентина Шелухина

    Не знала,но дом стоит и сейчас.
  • Дід Панас

    А в "Слонові" профіль за ці всі роки нічого і не змінився. В Бюро технічної інвентаризації прости...ки ще ті.
  • Віталій Українець

    автор забув про знамените Завалье де часто ночували військові кавалерійського царського полку-грали карти предавались розпусті та пили.Місця описані Купріном!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up