“Шили одяг та обливалися водою”: Великодні традиції на Проскурівщині

“Шили одяг та обливалися водою”: Великодні традиції на Проскурівщині
  • До великого християнського свята готувалися заздалегідь.
  • Оселю та родину вбирали у нові світлі кольори.
  • Паску пекли, зазвичай, мовчки.
  • А у ніч перед Великоднем запалювали багаття.

Великдень - головне свято у календарі православних християн. До нього ставляться з особливим трепетом та готуються заздалегідь. В Україні Великдень почали святкувати після запровадження християнства в Київській Русі у 988 році. Відтоді свято почало “обростати” власними традиціями та звичаями. В кожному регіоні вони були різними. Деякі загубилися в історії, а деякі дійшли до нашого часу в переказах від бабусь. 

Як же святкували у нас? Про традиції та місцеві звичаї, розповіли в Музеї історії міста Хмельницького.

Жінки шили новий одяг

З давніх-давен Великдень вважали святом оновлення та відродження усього живого. На Проскурівщині існувала традиція зустрічати цей день у новому одязі. Він мав бути чистим та світлим. Також господині дбали про чистоту осель. Вони ретельно білили хату, всередині  розмальовували стіни та піч.

Відео дня

Найактивніша підготовка до Великодня йшла у так званий «Страсний» або «Білий» тиждень. Протягом цього тижня люди згадували про страждання Ісуса Христа: його розп'яття на хресті, смерть та воскресіння. В передвеликодній тиждень заборонено було сваритися та ображатися одне на одного. 

Найцікавіше починалося у середу ввечері. Дівчата починали готуватися до розпису писанок: вибирали яйця, топили віск, готували кіцку (писало) та природні барвники. Найважливішим днем тижня був Чистий Четвер. 

Паску випікали мовчки

Саме в чистий четвер починали готувати (колотити та місити) паски. Тут за справу бралися жінки із досвідом. В кожної були свої рецепти приготування, а от ритуали мали однакові. Місити тісто на паску треба було мовчки. Біля вироблених пасок також не можна було голосно розмовляти, тип паче, кричати. 

За чистим четвергом слідувала Страсна п’ятниця. Цей день вважали скорботним. У п’ятницю Великої Седмиці потрібно було повністю утриматися від їжі. Саме в п’ятницю господині починали пекти паски. 

Великодньої суботи розмальовували писанки. На Проскурівщині було чимало ритуалів пов’язаних із цим дійством. В різних куточках області використовували власні ідентичні орнаменти. Переважно вони були рослинні на добрий урожай. 

На великодню службу до церкви збиралися всією родиною. Брали з собою кошик з писанками, паскою, ковбасою, маслом та хроном. Ідучи до церкви, треба було залишити вдома світло, а інколи й не зачиняти ворота. Вважалося, що в цей час на гостину може завітати Ісус Христос чи померлі родичі.

Святкування Великодня

Великдень на Проскурівщині зустрічали у родинному колі. За святковий стіл сідали відразу після церковної служби. Починали трапезу зі свяченого яйця. А після сніданку ходили у гості до друзів та родичів. 

Святкували Великдень на Проскурівщині, як і по всій Україні, три дні. Протягом них виконували зворушливий великодній звичай — «христосування». Вітаючи одне одного, тричі казали: «Христос Воскрес!». Натомість відповідали на привітання фразою: «Воістину Воскрес!». Також на Великдень співали гаївки та обливалися водою. Цей звичай зберігся на теренах області донині. 

Про давні рецепти пасок від прабабусь та про писанкарство на Хмельниччині, читайте у чергових матеріалах на нашому сайті. Слідкуйте за оновленнями. 
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ‼️Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

  • Таня

    ЛЮДИ НІХТО НЕ ПОМІЧАВ ГОДИНУ ТОМУ ЯКЕСЬ ЧОРНЕ ЯК ДИМ
    ДЕСЬ В СТОРОНУ ТЕЛЕВИШКИ  ЯК ІТИ ПО БАНДЕРИ

    Борисас Моисеявичюс reply Таня

    Селюки траву жгут, все как всегда
  • Ігор

    задовбали зі своєю авторизаціює

    Ігор Андрійчук reply Ігор

    Я авторизувався один раз і мені нормально. Читаю всі новини.

keyboard_arrow_up