Що можна побачити в Хмельницькому музеї еволюції мін (ФОТО)

Що можна побачити в Хмельницькому музеї еволюції мін (ФОТО)
Хмельницький музей еволюції мін. На передньому плані — прапорці, якими позначають розташування мін
  • Музей розташований у мікрорайоні Ракове.

  • Його створив хмельничанин Євгеній Гук 10 років тому.

  • Власник музею не тільки показує експонати, а й цікаво про них розповідає.

Вже з десяток років у Хмельницькому працює приватний Музей еволюції мін. Там представлені не тільки міни, а й зброя, інструменти, одяг, вимірювальна апаратура та все, що пов’язано із саперною справою. Засновником та власником музею є хмельничанин Євгеній Гук. Він є колишнім офіцером та сапером за освітою. Ми побували у музеї та поспілкувалися з власником. Розповідаємо, що там є та як ви туди можете потрапити.

Музей еволюції мін розташований на вулиці Героїв АТО, 19/1. Це будівля торгового центру «Пелікан». Приміщення музею — це невелика кімната. Те, що тут багато експонатів, помітно відразу — деякі з них навіть складені один на один. Протилежна стіна від входу має ніші з підсвіткою, в яких є манекени військових у повній амуніції. Стіна ліворуч від входу зображує Кремль, що символізує Москву. Стіна праворуч стилізована під мечеть, яка виступає символом Кабулу, столиці Афганістану. Разом така композиція символізує протистояння сил у період війни в Афганістані.

Такий дизайн обрали зовсім не випадково. За словами Євгенія Гука, у цьому приміщенні 2005 року створили кімнату афганської слави. 2010 року хмельничан вже збирав експонати для музею, хоча на той час ще не усвідомлював, що це буде музей — просто шукав різноманітні речі, пов’язані з саперною справою. Крім того, Євгеній Гук і сам брав участь у війні в Афганістані.

Відео дня

— Одна з моїх найбільш правильних ідей тоді — це створення на чорному фоні жіночих хустинок. З афганської сторони — мусульманських, з протилежної сторони — слов’янських. Це такі ж жіночі хустини на чорному фоні. На чорному фоні означає скорботу матерів. Тому що війни закінчуються, а мами залишаються без дітей, і звісно, діти без батьків, — розповідає Євгеній Гук про оформлення свого музею.

Власник музею Євгеній Гук

Хмельничанин розповів, що повністю його музей називається дещо інакше, а саме «Хмельницький музей еволюції мін „Тротил“». Саме така назва буде вказана на вивісці, яку невдовзі встановлять над входом. Серед актуальних проблем музею, за словами власника, — приміщення. Зараз воно є занадто малим, і він шукає інше. У міськраді пропонують йому варіанти розміщення, проте вони його не задовольняють. Це або підвальні приміщення, або горища, які не відповідають формату музею. Євгеній Гук також розповів, що він співпрацює з туристичними агентствами, які включатимуть його музей у тури містом.

Власник музею розповідає багато та цікаво. З цього відразу помітно захоплення саперною справою та всім, що цим пов’язано. Сам він зазначив, що може говорити дві години про будь-який з експонатів, яких у музеї чимало. Євгеній Гук не знає достеменно, скільки їх тут. Хоч музей і пов’язаний з вибухівкою, справжніх вибухових речовин у ньому немає. Тут представлені як навчальні міни, так і справжні, з яких вибухівку вилучили.

До слова, хмельничанин займається не тільки збором експонатів, а й їх підготовкою до показу. Наприклад, він очищає предмети, оскільки вони можуть бути брудними чи іржавими. Найстарішому експонату тут — 124 роки. Це книга про саперну справу 1897 року. Є шанцевий інструмент, виготовлений у 1890-х роках. Найстаріші міни виготовлені до Першої світової війни, тобто перед 1914 роком. Представлені боєприпаси часів СРСР. Так, є унікальна міна Т-4, виготовлена 1932 року. Боєприпаси є не тільки радянські, а й виготовлені в інших країнах, до прикладу, в Німеччині, Італії, США, Афганістані та Пакистані. Серед найновіших — привезені з українського Сходу гранатомети і міни, розписані петриківським розписом.

Євгеній Гук є сапером за освітою. Свого часу він навчався у Кам’янець-Подільському училищі, а служив у повітряно-десантних військах. Це призвело до того, що він почав збирати речі, пов’язані із саперною справою. Він розповів, що в уяві багатьох людей робота сапера асоціюється з розмінуванням. Втім, це зовсім не так.

Окрім розмінування, сапери займаються й багатьма іншими речами — встановленням мін, маскуванням військових об’єктів та техніки, налагодженням переправ та мостів, обладнанням позицій для наступу та оборони, пошуком та постачанням води.

— Головна мета створення музею — це збереження життя українців. Перебуваючи тут, у стінах цього музею, можна дізнатися, як себе правильно поводити, як це потрібно обгородити, куди потрібно подзвонити, як це потрібно позначити на місцевості, щоб туди люди не потрапили і так далі. Серед тисячі людей, можливо, одному це знадобиться колись. Але ми знаємо, що цей один раз збереже чиїсь життя, — розповів Євгеній Гук.

Серед відвідувачів музей є і школярі, і волонтери, і військові. Свого часу тут був навіть міністр оборони України Михайло Коваль, який обіймав посаду у 2014 році. Вхід у музей безкоштовний, але відвідувачі можуть залишати пожертви у скриньці. Поряд із нею журнал відвідувачів, куди можна записати свій відгук. Перед відвідуванням потрібно домовитися із власником за телефонами 067 482 7844 або 093 605 2483. Переглядайте фото з музею та дізнавайтеся про експонати з підписів під зображеннями.

Один з найстаріши експонатів музею — радянська міна Т-4 1932 року
Морська міна — для підриву суден
Вимірювальні прилади
Саперні кирки та лопатки
Вражаючі елементи касетних боєприпасів
Залізничні рейки зі встановленими мінами
Гранати часів Другої світової війни
Гранати часів Другої світової війни

 

Фрагменти танкових гусениць

Читайте також: У Хмельницькому створять експозицію, присвячену Холодній війні: що там буде

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up