У Хмельницькому створять експозицію, присвячену Холодній війні: що там буде

У Хмельницькому створять експозицію, присвячену Холодній війні: що там буде
  • Будинок офіцерів у Раковому розпочав створення власного музею.

  • Перша експозиція — це відтворення командного пункту ракетних військ.

  • Вона займе перший поверх та підвал будівлі.

Гарнізонний будинок офіцерів, розташований у мікрорайоні Ракове, готується відкривати власний музей. Першою з експозицій буде реконструкція командного пункту шахтної пускової установки ракетних військ спеціального призначення. Такі пункти призначені для запуску ракет, зокрема з ядерними боєголовками.

Холодна війна — період протистояння між Радянським Союзом та США, а також їхніми союзниками в XX столітті. Розпочалася після Другої світової війни, завершилася з розпадом СРСР. Холодна війна супроводжувалася локальними конфліктами по всій земній кулі, у яких в різний спосіб брали участь Радянський Союз та США.

Перебіг Холодної війни багато в чому визначався наявністю в обох сторін конфлікту ядерної зброї. Радянські ядерні ракети були розміщені й на території Хмельницької області. Після розпаду СРСР були укладені домовленості з США та Росією про ядерне роззброєння України, яке завершилося 1996 року.

Відео дня

Сьогодні, 17 грудня, у Будинку офіцерів провели презентацію приміщень, де будуть облаштовувати експозицію, присвячену Холодній війні. Музей Будинку офіцерів матиме й інші експозиції, наприклад, присвячені Операції об’єднаних сил, 8-му полку спеціального призначення та артилерійському училищу. Про це розповів керівник клубу культури та дозвілля «КД-Поділля» Олександр Попов.

Експозиція, присвячена Холодній війні, буде розташована на першому поверсі та у підвалі. На першому поверсі розмістили навчальні пульти керування ядерними ракетами. Підвальне приміщення зараз не обладнане, але невдовзі там має з’явитися житлова частина. У часи Холодної війни в таких частинах мешкали військовослужбовці, які несли бойове чергування.

— Таких командних пунктів на території Хмельницької області було дев’ять. Головний командний пункт був розташований на території ракетної дивізії 19 ракетної бригади. Запасний командний пункт був у Дунаївцях, рухомий командний пункт був у Чемерівцях. Радіоцентр-передавач був у Ярмолинцях, технічна ракетна бригада — в Давидківцях. Загалом було 22 військових частини та приблизно 8 тисяч військовослужбовців, — розповів керівник клубу культури та дозвілля Олександр Попов.

За часів СРСР в області були розміщені 90 ядерних ракет, у кожній із яких було шість головних частин. Як розповів Олександр Попов, однієї ракети за певних умов було достатньо для знищення всієї планети. Сам же керівник клубу чергував на такому командному пункті протягом 1990-1997 років. Командні пункти з ракетами були розміщені на глибині близько 40 метрів.

Керівник клубу Олександр Попов розповів, що завершити обладнання музею мають орієнтовно за два місяці. Вхід робити платним поки не планують, але керівник не виключає, що згодом плату таки можуть запровадити.

Верхній поверх музею

Нижній поверх музею

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Віталій Українець

    ось де премії та доплати моїх батьків ,ось де мій перший дитячий велосипед,ось де поїздки на відпочинок,ось де наша нова так і не придбана машина в смертельний зброї !
    яка як брухт звалена для милування!
  • Читач36

    Продовження! Ярмолинецького, Хмельницького, Городоцького ,Дунаєвецького районів. Майже кожний голова колгоспу мав на свою голову оту БСП і що найбільше цінувалось більш-менш пристойну дорогу в  отій подільській тьмутаракані, а також проблему під час навчань особового складу ракетго полку та тренувань розрахунків Автономного пуску ракет!
  • Читач36

    Шановні кореспонденти!  Уважно слухайте, перепитайте, а потім вже пишіть! В 19 ракетній дивізії в/ч 33834 було 9 ракетних полків ОС які мали на озброєнні по 10 Бойових пускових установок ракетних комплексів 15А30 або 15А35. Також на території 70 технічної ракетної бази (біля села Давидківці) була ще одна учбово-бойова стартова ШПУ , яка використовувалася для тренувань Груп регламентних робіт ПУ, Групи транспортування та установки ракет в ШПУ, та Групи заправки та зберігання компонентів ракетного палива. Тобто, в Хмельницькій області було 91 ШПУ та 9 Командних пунктів розміщених в  Позиційному районі  Ракетної дивізії в межах Летичівського, Деражнянського,
  • Валерій Ксендзик

    Хоч щось збережеться як спогади про колишню велич, з надією що колись знов станемо великою державою, хоч і без ядерної зброї. Офіцери ракетники завжди на висоті.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up