Від Криму до знайомств з іноземцями: що пропонували в Хмельницькому в кінці 90-х

Від Криму до знайомств з іноземцями: що пропонували в Хмельницькому в кінці 90-х
Хмельницький у 90-х. Фото зі спільноти Історія Проскурова у Facebook
  • В архіві газет редакції ВСІМ збереглися примірники з 90-х років.
  • Тоді в кожному номері публікували окремі рубрики під оголошення.
  • Які послуги були популярними та що пропонували хмельничанам?
  • Зібрали підбірку.

Хмельницький під час “буремних” 90-х переживав хвилю кризи, знецінення грошей, закриття підприємств й навіть злочинності. Водночас у той час відбувся поштовх для відкриття речового ринку, навчальних закладів та появи ЗМІ. Зокрема, у 1997 році вийшов перший номер ділового тижневика “Всім”. 

На той час це було друковане видання - газета. Номер виходив щотижня. Публікували короткі замітки, репортажі, ТВ-програму та анекдоти. Серед тематики матеріалів того часу був кримінал, ретро, економіка та лайфстайл. 

Скажімо, в одному з випусків 1999 року є публікація про вбивство студента на Хмельниччині. В іншому номері - розповідь про старі будинки на Проскурівській. А от в рубриці “Дозвілля” опублікована так звана “інструкція для неодружених”. Текст там поданий у гумористичному форматі. Автор розповідає жінкам, як поводитися з чоловіками, аби швидше вийти заміж. 

Відео дня

Окреме місце в газетах займають оголошення та реклама. Останнє, за словами перших працівників редакції ВСІМ, було на той час, особливо прибутковою справою. Мовляв, реклама в інтернеті тоді ще не була такою популярною, як зараз. Саме тому її розміщували в газетах і на стовпах.

Нерекламні оголошення теж займали вагоме місце у газеті. Їх публікували в окремій рубриці під назвою “Скринька”. Інформація, яку подавали люди, була поділена на окремі категорії. Серед них - “Авто-мото-вело”, “Аудіо-відео-фото”, “Одяг, взуття”, “Комп’ютери та електроніка”, “Тварини” та інше. 

Ще однією частиною оголошень була рубрика “Справи сердечні”. Там жінки та чоловіки подавали оголошення, аби знайти для себе пару. Також на той час при газеті функціонувало шлюбне агентство. З його допомогою хмельничанки могли вийти заміж за іноземця. Мешканці різних країн світу залишали про себе коротку інформацію. Якщо жінка зацікавлювалася - то могла звернутися до редакції за контактами. 

Так, в одному з номерів дані про себе залишив американець, на ім'я Джон. “Християнин, одружений не був. Для переписки, а надалі і близьких відносин шукає жінку, християнку, в якій зможе знайти гарного друга”, - зазначалося в оголошенні. 

Супутницю для себе шукав і Фернандо з Іспанії. Зазначав, що в пошуках самотньої жінки без дітей для створення щасливої і міцної сім’ї. Також познайомитися з хмельничанками виявляли бажання чоловіки з Австралії, Гватемали, Азії та Італії. 

Журналістка vsim.ua оглянула номери газет за 1999 рік. Таким чином зібрала 24 оголошення, які можуть описати тодішнє життя хмельничан. Переглядайте далі, що тоді пропонували та які послуги були популярними. 

Читайте також: Євро дешевше за долар. Курси валют в обмінниках Хмельницького (КАРТА)

 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • ЧитачЧитачів

    Де ви таких авторів берете?  "її розміщували в газетах і на стовБах." ЖАХ!!!

    Володимир Береговий reply ЧитачЧитачів

    Від бога Автори))
  • Evgen Musa

    Я щось не розуміє цих фоток,хто це дозволяє,коли скрізь бавовна

    ЧитачЧитачів reply Evgen Musa

    Ти ще бухаєш? Виходь вже із запою.

keyboard_arrow_up