‌Від‌ ‌села‌ ‌із‌ ‌“сухим‌ ‌законом”‌ ‌до‌ ‌сучасності‌ :‌ ‌історія‌ ‌мікрорайону‌ ‌Гречани‌

‌Від‌ ‌села‌ ‌із‌ ‌“сухим‌ ‌законом”‌ ‌до‌ ‌сучасності‌ :‌ ‌історія‌ ‌мікрорайону‌ ‌Гречани‌
  • У минулому - село, а сьогодні - частина Хмельницького.
  • Історія Гречан налічує кілька століть.
  • За весь час існування там панували різні люди та закони. 
  • Якою була ця частина міста сотні років тому?

Всі мікрорайони Хмельницького, як маленьке місто. Адже в кожного є своя історія. Багатим на різні події є і мікрорайон Гречани. За час його існування там змінилося чимало: від мешканців до способу їх життя. 

Перша згадка про цю частину міста була зафіксована у 16 столітті в картах французького картографа Гійома Левассера де Боплана. Пізніше Гречани разом з селами Лезневим, Олешином, Шаровечкою, Мацьківцями, Заріччям та іншими стало входити до складу Плоскирівського староства (тепер це Хмельницький та його околиці).

За час свого існування мікрорайон Гречани змінив кілька ролей: від села до місця із суворим “сухим законом”.

Відео дня

Кілька століть тому...

Своє життя мікрорайон почав у 18 столітті. Тоді це було звичайне селище. Там жили люди, які населяли історичну область на сході Польщі - Мазовію. Звалися ті селяни мазури. Вони жили як у самому Плоскирові, так і в навколишніх територіях. Однією з яких і був мікрорайон Гречани. Про це відомо з офіційних документів 19 століття. 

У той час частина переселенців одержала землю на гречаних ланах. Знаходилися вони на заході від Хмельницького. На території Гречан працював млин та спиртово-горілчаний завод - гуральня. Все це орендували євреї. 

Нещодавно в місті представили проект “Мазури. Живі історії.” Головними його героями стали мазурські родини. Про спосіб свого життя вони розповіли депутату хмельницької міської ради, який виступив у ролі журналіста, Ігорю Мельничуку. 

Дияк (Лоза) Ганна Станіславівна

Дияк (Лоза) Ганна Станіславівна
Фото з mazurstory.com

Собко (Гурніцька) Станіслава Йосипівна

Собко (Гурніцька) Станіслава Йосипівна
Фото з mazurstory.com

Козіна Войцех Людвігович

Козіна Войцех Людвігович
Фото з mazurstory.com

Однією з культурних спадщин мазурів є історична будівля “Dom Ludowy”. Назва «Dom 1929 Ludowy» по сьогоднішній день прикрашає фасад цього будинку. Мешканці села Гречани будували його добровільно. За переказами,  з кожного подвір’я збирали по 5 карбованців на будівництво. Функціонувала у цьому будинку школа, бібліотека та магазин. Також були польські клуби та спортивні товариства. Під час політики Великого терору «Dom Ludowy», перестав існувати. Про це йдеться на сайті про Історію мазурів. 

Dom Ludowy
Зліва: учні першого класу семирічної школи №12, 1946 рік. Справа: вигляд фасаду споруди з 1960-х років. Фото з mazurstory.com 

“Сухий закон” у Гречанах

У  19 столітті село Гречани стало знаходитися “під крилом” поміщика Сергія Нахімова. Чоловік мав юридичну освіту, жив та працював у Москві, а літо проводив у своєму Гречанському маєтку. Він мав великий авторитет, як меценат підтримував медицину та освіту. Проте, найбільше Нахімов прославився своєю активною діяльністю у товаристві по боротьбі з алкоголізмом. Він ввів у селі “сухий закон”. На дорозі, що вела з Проскурова, поставив варту. Вона не пропускала селян, які поверталися з міста напідпитку.

Також за час керівництва Нахімова, у Гречанах з’явилася цегельня.

Фото надав Сергій Єсюнін

Та от іншим життя селян стало в 1913 році. Зміни прийшли після будівництва паравозного депо. Тоді станція Гречани стала досить важливим залізничним вузлом. Саме туди був направлений один з нальотів ворожої авіації, що стався під час Першої світової війни. Як йдеться на сайті міської централізованої бібліотечної системи, німецький літак скинув дві бомби на станцію, проте не влучив. Більше того, під час Другої світової війни Гречани були під “особистою” увагою окупантів. Натомість залізничники створили підпільну антифашистську групу. 

“Цей район особливий”

Частиною міста мікрорайон став більше 70-ти років тому. Відтоді Гречани стали поділяти на Ближні та Дальні. Мікрорайон розбудувався і в результаті став сучасним місцем для життя хмельничан.

Територія Гречан починається з парку імені Михайла Чекмана. Вона пролягає вздовж Південного Бугу, залізниці, до естакади вулиці Західно-Окружної та до західної околиці міста. Згідно з даними міської централізованої бібліотечної системи, у Гречанах є 24 вулиці та 13 провулків. 

Крім того, впродовж років у мікрорайоні функціонують різні підприємства. Серед них:

  • Хмельницький комбінат будівельних матеріалів - заснований у 1964 році
  • Приладний завод «Нева» -  заснований в 1978 році для виробництва радіоелектронної продукції та приладів для військово-промислового комплексу
  • Компанія “Насолода” - заснована у 1996 році
  • Відкрите акціонерне товариство "Термопластавтомат" - створене в 1968 році. Це єдине в Україні спеціалізоване підприємство з виробництва термопластавтоматів. 
  • Спортивно-культурний центр "Плоскирів". Створений на базі широкоформатного кінотеатру "Восток", введеного в експлуатацію в 1962 році. 

Сьогодні в цій частині Хмельницького на повну вирує життя. Навіть в холодний осінній день на вулицях людно: гуляють матусі з візочками, пенсіонери і молодь. Тутешні мешканці на мікрорайон не нарікають. Кажуть, що Гречани - по-справжньому затишне місце. Чим сьогодні “живе” ця частина Хмельницького, дізнавалися журналісти vsim.ua. 

Юлія і Каріна, живуть у Гречанах більше двох років

“Найкраще, що є - це річка”

  • Це затишний район. Тут немає такого руху, як в центрі чи на Виставці. Тут є багато кафе і піцерій. Тобто, є куди сходити. Ми часто ходимо в парк Чекмана гуляти, бо він тут поруч. Найкраще, що є в Гречанах - це річка. Влітку ми завжди туди на шашлики ходимо і засмагати. Єдине чого тут бракує - це маршруток. Звідси важко добиратися, особливо в сторону філармонії. 

Павло, живе у Гречанах 20 років

“Тут зручне розташування”

  • Мої батьки - поляки і це зіграло велику роль, що я тут поселився. Бо я знав, що поляки живуть в цій частині міста. І я так собі облюбував Гречани. Цей район особливий. Особливий тим, що він розміщений з одного боку біля річки, а з іншого  - в самісінькому парку. Також поруч є ринок, там можна придбати все, що завгодно. Тут зручне розташування. Виїжджаєш на окружну - і по ній куди завгодно можна дістатись.

Лілія, живе у Гречанах з народження

“Є де з дитиною прогулятися”

  • Тут  є багато скверів. Є і фонтан на вулиці Курчатова. В нас магазинів тут достатньо, і взагалі є де з дитиною прогулятися. Майданчики постійно оновлюються. Також я знаю, що на вулиці Вишневій і Вокзальній одні мазури живуть.
Сучасна вулиця Курчатова. Фото надав Сергій Єсюнін
Фото надав Сергій Єсюнін
Гречани - сучасний вигляд. Фото з сайту міської централізованої бібліотечної системи

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • рудницкая людмила

    Там за кусок землі в ворожнечу стануть!
  • Star Black

    Историю рассказывали,незнаю или ето правда, про то как в депо мазуры грабили вагоны с золотом,которые немцы вывозили в Германию,садыбы,дачи,построены на еврейском золоте.

    Олекса Шумейко reply Star Black

    А євреї нажили золото непосильним трудом. І вони були колгоспниками.

    Мастер Автополив reply Star Black

    Да, шли стройными рядами на немецкие пулеметы.
  • xz jazz

    Я про гречані лани джерел не зустрічав (хоча версія популярна) а от назву саме цього селища Reczana на картах і в документах бачив
  • Віктор Карван

    Це лише невеличка, доволі стисла і суха історія про старовинне село Гречани, або як його раніше називали  Reczana. Але приємно, що є журналісти котрі приділяють йому увагу. Щиро дякую.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up