Володарка Пулітцерівської премії та муза УНР: жінки в історії Проскурова

Володарка Пулітцерівської премії та муза УНР: жінки в історії Проскурова
  • Вони прославили місто далеко за океаном. 

  • Надихали на патріотичні звершення та керували.

  • У жіночий день, 8 березня, пригадайте видатних жінок Проскурова разом зі vsim.ua.

Хмельницький доволі молоде місто. Однак має свою унікальну історію та визначних постатей, які чимало зробили для розквіту своєї маленької Батьківщини. Серед них - 4 чарівні, успішні та талановиті жінки. В списку навіть лауреатка Пулітцерівської премії та олімпійська чемпіонка. Завдяки їм про наше місто чули далеко за океаном. 

У жіночий день, 8 березня, пригадаємо їх разом зі vsim.ua.

Володарка Пулітцерівської премії - Арієль Дюран

Відео дня

Про Аріель Дюран у Хмельницькому чули багато. Адже вона та сама українка, яка в тандемі зі своїм чоловіком, здобула одну з найпрестижніших нагород в галузі літератури, журналістики, музики та театру. Мова про Пулітцерівську премію. Хоча Аріель вважають американською письменницею, її коріння із Проскурова. Саме тут в 1898 році побачила світ маленька дівчинка Хая Кауфман (справжнє ім'я жінки). За три роки батьки Хаї емігрували до США. Там дівчина вступила до нью-йоркської школи «Феррер Модерн Скул». Де зустріла своє кохання. Ним став учитель цієї школи. Вільям Дюран. 

Історія пари виняткова. Проти їхніх стосунків були всі. Школярка і викладач - не зважали. За два роки після знайомства Віл Дюран залишив посаду, щоб одружитися з Арієль. Дівчині тоді було лише п'ятнадцять років. В тандемі ця парочка була здатна на все.

Життя Арієль Дюран обірвалося 25 жовтня 1981. А вже 7 листопада того ж року не стало і Вілла Дюрана. Друзі пари в один голос стверджували, що він не витримав розлуки із коханою і пішов за нею на небо. 

Піаністка від Бога - Берта Маранц

Ще однією відомою хмельничанкою з єврейським корінням була прославлена піаністка Берта Маранц. Народилася вона в 1907 році у Проскурові. Як і своя попередниця Аріель Дюран, Берта переїхала із міста у трирічному віці. Далі її доля нерозривно пов'язана з Одесою. Хоча протягом життя жінка не забувала про своє коріння і часто відвідувала Проскурів з концертами. 

Депутатка міської ради - Ірина Коцюбинська

Вся країна знає видатного українського письменника Михайла Коцюбинського. А от його донька Ірина була не менш видатною, говорить краєзнавиць Сергій Єсюнін. Про жінку мало що відомо, однак вона зробила чималий вклад в історію країни та нашого міста. Життя жінки нерозривно було пов'язане із Проскуровом протягом 5 років. 

Ірина також спробувала свої сили, як письменниця. Вона видала дві книги спогадів про свого батька. Нотатки, яких, до речі, також почала робити у Проскурові. 

Краще сопрано Європи - Катерина Рубчакова

Також в цьому контексті, за словами Сергія Єсюніна, не можна не згадати краще європейське сопрано, відому співачку та акторку Катерину Рубчакову. Цю жінку по праву вважали  «Примадонною» театру Галичини. Хоча вона й уродженка Тернопільщини, але залишила помітний відбиток в історії Проскурова. Її вважали музою УНР. Акторка часто давала благодійні концерти та надихала духом патріотизму. Її останній виступ був саме у Проскурові. Померла ця видатна жінка у Зіньківцях на Кам'янеччині. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вова Площинский

    ну про музу Я аж просльозився Ви трiшки редактуйте Бо подам в суд. Вашу контору

keyboard_arrow_up