Ворожіння на Андрія: хмельницькі звичаї, цікавинки та рецепти

Ворожіння на Андрія: хмельницькі звичаї, цікавинки та рецепти
Картина Пимоненка "Ворожіння", 1893 рік
  • Дівчата ворожили на судженого, але до чарів вдавалися рідко.
  • Хлопцям на Андрієвських вечорницях відводилася особлива роль. 
  • Вони стрибали на коцюбі та кусали калиту.
  • А ще бешкетували від душі. Як саме, дізнавайтеся в нашому матеріалі.

Десятки років тому зима у Хмельницькому та околицях міста була дуже активною. В цей час завершувалися всі господарські роботи. Для представників робочих спеціальностей влаштовували різноманітні свята. Серед молоді дуже популярними були вечорниці. Розпочиналися вони на початку грудня від свята Катерини, яке відзначали 7 грудня. Влітку вечорниць не було, розваги для молоді в період польових робіт називалася “вулицею”. Переважно на “вулицю” збиралася молодь і під гармонь співала пісні. 

Зимові вечорниці були більш масштабні та обрядові. Розпочиналися вони від смеркання і тривали до опівночі. Все, що було після 00:00 називалося “досвітки”. Катерина Великомучениця вважалася покровителькою дівочої долі. Тому перші ворожіння на судженого робили саме на Катерини. Незаміжні дівчата варили кашу, виходили на вулицю та закликали свою долю.

Фото зі сторінки Галини Барабаш у Facebook
  • Відео дня
    /li>

Гуляло і село, і місто

“Містичні” дійства на Андрія проводили з 12 на 13 грудня. Дівчата на околицях міста збиралися ввечері, як тільки стемніє і йшли до визначеної хати. На вулиці було кілька таких будинків. Збиралася молодь у паніматки або самотньої жінки чи вдови. Було, що приймали на вечорниці дівчат та хлопців бездітні пари. У самому Проскурові, зазначає краєзнавиця, теж проводили Андріївські вечорниці. За її словами, традиції міста нічим не відрізнялися від сільських. Хіба, що для забави молодь влаштовувала ігри з калитою у самому центрі. Звісно, такі дійства були куди масштабніші.

Андріївські ворожіння на Хмельниччині, за словами Галини Барабаш, носили жартівливу ігрову форму. Магічними речами, каже краєзнавця, наші прабабусі не займалися. Для цього були відуючі люди. До них зверталися у крайніх випадках. При таких обрядах, зазвичай, використовували три елементи: люстерко, свічку та воду. 

Кусали калиту та стрибали на коцюбі

Деякі моменти Андрієвських вечорниць, за словами пані Галини, це переплетення язичницьких і православних вірувань. Період від 1 листопада до 22 грудня (день зимового сонцестояння) у наших давніх предків язичників, вважався періодом позачасовості. Вони вважали, що в цей час ми знаходимося найближче до Нави - місця перебування померлих предків. Тому намагалися не турбувати їх зайвий раз, щоб не накликати біду. Натомість світле божество сонця намагалися задобрити. Звідси й пішов традиційний обряд Андріївських вечорниць - кусання калити. 

На Хмельниччині був особливим і сам обряд випікання калити, зазначає краєзнавиця. Готували її дівчата із білого борошна. Прикрашали калиту сушеними вишнями та медом. Далі з калитою проводили різноманітні забави. 

Рецепти ворожіння від прабабусь: 

Галина Барабаш розповіла, що зранку 12 грудня, дівчата пекли балабушки. Для тіста потрібно було набрати з криниці води вдосвіта. При чому наносити її дівчата мали ротом. Було це не просто. Адже у справу втручалися хлопці. 

2. “Півень”

Ще одне схоже ворожіння проводили за допомогою домашнього півня. На подвір’ї ставили мисочку із зерном, водою та клали люстерко. Далі дивилися, що насамперед півень клюне. Якщо це була пшениця, то чоловік у дівчини буде добрий та хазяйновитий. Якщо півень перше пив воду, то говорили, що чоловік буде п’яницею. Якщо дивився у люстерко, то обранцем дівчини нібито ставав самозакоханий та ледачий парубок. 

3. “Чобіток”

Ще одне цікаве ворожіння, яке використовували подільські дівчата було пов’язане з чобітком. Панянки збиралися в одній кімнаті й виставляли свої чоботи по периметру, чий чобіток виявлявся найближче до порогу, та дівчина, за повір’ям, і виходила заміж найшвидше. 

4. “Слухалка”

У вечір 12 грудня дівчата ходили попід вікнами та прислухалися до розмов. Якщо, до прикладу, мама посилає свого сина піти води принести, то дівчина робила висновок, що скоро також піде, але вже не за водою, а під вінець. 

5. “Патички” 

За словами краєзнавиці, дівчата наламували в садку чи у лісі різноманітного гілля і складали його у мішок. Потім по черзі витягували звідти по гілочці. Якщо прутик був рівненький із молодого дерева, то дівчина мала вийти за бравого парубка. Якщо ж витягувала старий кривий патик, то її судженим був вдівець або вже немолодий чоловік із проблемним здоров’ям.  

В той час, як дівчата ворожили, хлопці - бешкетували. При цьому, розповідає краєзнавиця, за пустощі їх не карали. Хоча іноді ті були досить пакосними.

Фото з музею історії міста Хмельницького

Друзі, а ви знаєте якісь обряди та ворожіння пов’язані з Андріївськими вечорницями? Діліться своїми “рецептами” у коментарях. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouT

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Микола Вінник

    О, якийсь один кацап нажав "Ганьба"

keyboard_arrow_up