Як хмельничани розважалися взимку десятки років тому (ФОТО)

Як хмельничани розважалися взимку десятки років тому (ФОТО)
  • Зимові свята збирали гуртом багатьох хмельничан.
  • Для цього складали концертну програму та ліпили величезні сніжні скульптури. 
  • Як все було?

Різдвяний ярмарок та головна ялинка міста вже прикрашають Проскурівську. Новорічна ілюмінація й сотні вогнів стали запорукою святкового настрою хмельничан. 

У центрі Хмельницького щодня збирається сотні містян. Люди смакують глінтвейном, роблять селфі та фотографують одне одного на смартфони. Крім того, поблизу головної ялинки міста запланували провести десятки заходів. Серед них святкові програми, зимові забави та концерти.

Та от десятки років тому зимові гуляння в Хмельницькому виглядали дещо по-іншому. Як все було, читайте і дивіться на фото далі. 

Відео дня

Зимові розваги хмельничан у 1987-1988 роках

Зима, 1987 рік. У парку культури та відпочинку імені 50-річчя Жовтня (тепер парк імені Чекмана) людей “ні пройти, ні проїхати”. Всіх зібрало “свято Зими”, іншими словами “Руська зима”. Концертний майданчик облаштували біля входу в парк і на центральній площі. Зібралося чимало містян. В пальто, чобітках та з усмішками на обличчях люди стовбичать поблизу головної сцени. Із святковими привітаннями виступає другий секретар райкому Компартії України, ветеран Великої Вітчизняної війни та активні громадяни міста. 

На свято прибула кінна театралізована кавалькада та кілька тематичних машин: “Козаки”, “Омелько на печі” і “Золотий ключик”. Не обійшлося і без народного ансамблю танцю “Веселка”. Також завітали троїсті музики заводу КПУ імені Куйбишева. 

Крім того, містяни зі всіх сторін обступили величезні сніжні фігури: українця та українку. Погляди скульптур горді, сніжні та холодні. Їх зріст вдвічі перевищує розмір людей. 

Крім того, парк прикрашають зліплені зі снігу голови Чорномора та Іллі Муромця. Їх підготували учні училища №4. 

Загалом програма свята Зими виглядала так: 

  • 10:00 - 10:30 - збір учасників святкової кавалькади біля стадіона “Поділля”
  • 10:30 - 11:45 - марш-парад Мороза-Воєводи, Дідів Морозів, Снігурочок, Зими, казкових героїв, тематичних машин, оркестрів і учасників свята в парку культури і відпочинку.
  • 12:00 - 12:30 - урочисте відкриття свята Зими на Центральній площі парку.
  • 12:30 - 16:00 - концерти колективів художньої самодіяльності і духових оркестрів та заводів. 
  • 12:00 - 16:00 - грають духові оркестри
  • 13:00 - 16:00 - спортивні змагання хокеїстів, штангістів, мініфутбол на снігу, ходьба на ходулях і т.д.
  • 12:30 - 16:00 - дитячий конкурс на краще виготовлення сніжної скульптури казкових героїв, змагання, конкурси, масові розваги, катання на качелях і каруселях.

Новорічні гуляння десятки років тому у всіх закладах міста проходили однаково: директори переодягалися в Діда Мороза та вітали працівників. На головній площі міста, звісно ж, стояла ялинка. Однак потрапити до новорічної красуні могли не всі. 

  • На заводах та великих підприємствах в кінці року робили загальні збори, де Дід Мороз – переодягнений директор підприємства, звітував скільки виконали плану за рік. А потім він вітав усіх з успішним роком. Звісно ж на свята на головній площі стояла ялинка. Що найцікавіше, тільки передовикам виробництва давали запрошення для дітей на святкування біля ялинки, не всі могли потрапити туди. З 10 дітей буквально одна могла побувати на святкуванні і тільки на запрошення. А інших дітей вітали або в садочку, або в школі. Все було політизоване, - розповідає краєзнавець Сергій Єсюнін.

Детальніше - дивіться на фото. Світлини надали в міському архіві. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (50)
  • Virtual'nyy Eskapizm

    Це була ще демократія....гівну не зрозуміти.
  • Oleh Tarasov

    Стовб з пляшкою і закускою нагорі, конкурс, хто вилізе без страховки - того й приз, юрба робітників зі всіх кутків міста, мужики шукають в натовпі знайомих, щоб випити по сто грам, десь далеко шось грає і хтось виступає, але народу... непроштовхнутись, а ти, мале гімно, малого зросту, ніц не бачиш за високими дорослими і єдиною розвагою - то було по лазити по одній із снігових скульптур, по яких дозволялося...

    Ольга Цимбал reply Oleh Tarasov

    Oleh Tarasov  І для мене це видовище було найкращим!!!🤶🤶🤶
  • Вікторія Андріянова

    Наче в дитинстві побувала))
  • Наталия Козицкая

    І було класно у парку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up