Як Хмельницький святкував День міста останні 30 років. Дивіться унікальні фото

Як Хмельницький святкував День міста останні 30 років. Дивіться унікальні фото
  • Чим дивували на День міста в минулі роки?

  • Дивіться сучасні й архівні фото.

За кілька днів Хмельницький святкуватиме 590 років. Ювілей рідного міста хмельничани зустрінуть із гастрофестом, шоу дронів, виступами Pianoboy та Go-A, спортивними змаганнями та фестивалями.

Детальну програму дивіться тут.

Поки ж святкування не розпочалося, пропонуємо пригадати, як Хмельницький відзначав День міста останні 30 років.

Відео дня

Вперше святкували ще у 80-х

Ідея святкувати День міста у Хмельницькому виникла у міської громади ще в 1980-х роках, а вперше його відзначили у 1983 році. Тоді святкували День двору, вулиці, мікрорайону. Мешканці намагалися зробити свої території найкращими - висаджували дерева, облагороджували територію. Переможців нагороджували на головній площі міста. Також влаштовували сільськогосподарські ярмарки та виставки учнівських робіт.

У 80-х святкування припадало на перший тиждень жовтня. На останній вересневий вікенд його перенесли у 1990-х роках.

1990-ті

Тривалий час датою першої згадки про місто вважали 1493 рік. Тоді у “Реєстрі димів Подільського воєводства” записали, що в Плоскирові (старовинна назва міста - прим. автора) було всього 7 димів, тобто родин.

Тож у 1993 році місто святкувало 500-річний ювілей. Про декомунізацію тоді ще не чули ні слова. На приміщенні кінотеатру Шевченка повісили величезне полотно із зображенням Леніна, а місця святкування прикрасили червоними прапорами. Містом курсувала вантажівка з привітанням “Добро пожаловать на праздник города”, а під час урочистостей виступали фольклорний ансамбль та духовий оркестр.

Усі фото в галереї з музею історії міста Хмельницького

У 1996 році відбулося ще одне грандіозне свято. Для дітей організували конкурс малюнків на асфальті, на сцені виступали музиканти духового оркестру, артисти ансамблю народного танцю та лауреати пісенних конкурсів. Майдані Незалежності на якийсь час став місцем приземлення парашутистів, а для модниць влаштували дефіле в хутряних виробах.

Усі фото в галереї з архівного відділу ХМР

2000-ні

На початку третього тисячоліття Хмельницький зустрів 507-му річницю. Тоді на Проскурівській відкрили першу в Україні приватну галерею студію. Перед входом до парку культури та відпочинку імені 500-річчя Хмельницького (сучасний парк імені Михайла Чекмана) міська влада встановила величезний кубоподібний камінь. Біля ньього любила зустрічатися молодь та фотографувалися наречені.

У 2000-х роках місто постаршало на 62 роки. Краєзнавець Сергій Єсюнін в одному з томів “Архіву Південно-Західної Росії” відшукав згадки про Плоскирів, датовані 1434-1464 роками. Про це йдеться у матеріалах Центральної бібліотечної системи. Згодом йому вдалося відшукати ще давнішу згадку про місто - 1431 рік. Тоді польський король Владислав ІІ Ягайло записав шляхтичу Янові Чанстуловському 100 гривень на володіння селами Голисин та Плоскирівці на річці Бог (Південний Буг - прим. автора).

Нову дату офіційно затвердила міськрада й у 2006 замість 513-річчя Хмельницький відсвяткував свою 575-ту річницю.

Усі фото в галереї з музею історії міста Хмельницького

2010-ті

У 2011 році Хмельницький зустрів 580-річчя. З цієї нагоди організували двогодинний концерт Таїсії Повалій, Віталія Козловського та гурту “Авіатор”. Містяни пригощалися варениками, дивилися фаєр-шоу та безкоштовно їздили у тролейбусах.

У 2013 році на День міста організували сільськогосподарський ярмарок на Прибузькій, урочисту ходу Проскурівською та фестиваль танцю. На сцені виступили білоруський гурт “Леприконсы” та “Лісапетний батальйон”. А на святковому ярмарку продавали вишиті краватки, кавові дерева, глиняний посуд, медовуху та цукерки.

Усі фото в галереї з архіву редакції

У 2014 році від грандіозного свята відмовилися у зв'язку з початком російсько-української війни. Скасували концерт за участі зірок та урочисту ходу Проскурівською. Натомість більше уваги приділили патріотичним акціям та збору коштів для військових. Підприємців, які фінансово підтримували свято, просили перераховувати гроші на допомогу бійцям та сім'ям загиблих.

Та це не завадило місцевим активістам встановити світовий рекорд. 27 вересня 2014 року з міської набережної в повітря випустили понад 18 тисяч небесних ліхтариків.

Відео з Youtube-каналу AgressorXXX

 

У 2015 в небо запустили повітряні кулі. А ще пили каву зі 100-літрової турки, їли солдатську кашу, слухали виступ Гайтани та гурту “Друга ріка”.

Усі фото в галереї з архіву редакції

У 2017 році День міста святкували з традиційним сільськогосподарським ярмарком, міським чаюванням у сквері Шевченка, виступами виконавців “ONUKA” та “Мотор’ролла”.

А в 2018 році з Днем міста хмельничан привітали The Hardkiss, 5 Vymir та PATSYKI Z FRANEKA. Містяни знову безоплатно їздили в тролейбусах, дивилися виставку робототехніки та відривалися на космічній вечірці.

Усі фото в галереї з архіву редакції

У 2019 році Проскурівською пройшлися супергерої. Поряд з Суперменом, Тором та жінкою-кішкою крокували Хмельмен, козаки й навіть Смерть. Очолювали парад колектив мажореток та духовий оркестр. На головній сцені виступили KADNAY, Alyosha, Друга Ріка та Беz обмежень.

Усі фото в галереї з архіву редакції

День міста 2020 року святкували з масками на обличчях. До того ж частину розваг скасували через катастрофу військового літака на Харківщині. Не було зіркового концерту та фестивалів. Однак хмельничани все ж побачили відкриття фотозони “ЩодняХмельницький” та “подорожували” міськими вулицями за допомогою “Машини часу”.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Инна Гуменюк

    Це сьогодні,приємно для тих хто працює

keyboard_arrow_up