З історії Хмельницького. Що гетьмана привело на вокзал?

З історії Хмельницького. Що гетьмана привело на вокзал?
  • Скульптура Богдана Хмельницького на Привокзальній площі - найдавніший пам‘ятник постаті у місті.
  • Його встановлення пов‘язане із перейменуванням міста з Проскурова на Хмельницький.
  • Чому в радянські часи, коли придушувалось все україньке, популізувався образ гетьмана, який боровся за незалежність України?

Вже 65 років пам’ятник славетному гетьману Хмельницькому гостинно зустрічає кожного, хто завітав до нас у місто. Час іде, а навколо Богдана змінюються люди й обстановка, та він непорушно стоїть, ніби чекаючи, що ж буде далі.

Дослідник історії, архітектури та культури міста Хмельницького та Поділля Сергій Єсюнін розповів журналістам vsim.ua, чому гетьмана поставили на вокзалі та яка його там роль. На ці та інші питання нам відповів  

  • встановили - 31 серпня 1955 року
  • скульптори - Олексій Олійник і Макар Вронський
  • архітектор - Олександр Сидоренко
  • опис - повнофігурна залізобетонна скульптура на чотиригранному цегляному оцементованому постаменті.  Висота скульптури становить 3,5 м, постаменту - 4 м.

Причина встановлення 

Пам'ятник Богдану Хмельницькому встановили через рік після перейменування міста з Проскурова на Хмельницький 16 січня 1954 року. Перейменування було приурочене до 300-річчя Переяславської ради. Довго думали, який же обласний центр назвати на честь славетного гетьмана і зупинилися на нашому. На той момент головою облвиконкому у місті Хмельницькому був Андрій Шаханов. Саме він поклопотав встановити пам'ятник у місті. Як це місто носе назву гетьмана, а пам'ятника не буде?

Відео дня

- І от в 1954 році, що найцікавіше, не до дня народження Богдана Хмельницького, а саме до проголошення акту Переяславської угоди, як тоді називали "Воз'єднання України з Росією", вирішили перейменувати якийсь обласний центр на честь цієї події. Андрій Шаханов вирішив, що місто ж перейменували, треба пам'ятник швидко поставити. Він вийшов на Київ і зробив замовлення на створення пам'ятника. Над замовленням працювали два відомі скульптори Олексій Олійник і Макар Вронський. Не перейменували би Хмельницький, то можливо, пам’ятника в нас взагалі б не встановлювали в місті, - розповів Сергій Єсюнін.

Гроші "підкинула" залізниця

Те, що скульптуру гетьмана встановили на Привокзальній площі міста Хмельницького - не випадковість. Адже Південно-Західна залізниця вложила свою вагому "лепту" у пам‘ятник. За це вони попросили владу, встановити пам'ятник саме на території залізничного вокзалу. 

- Тут теж ситуація цікава, це були позапланові гроші. Андрій Шаханов зумів домовитися з Південно-Західною залізницею, зокрема з нашою станцією "Хмельницький", що вони частину коштів оплатять за роботу скульпторам. Але залізничники одразу ж сказали: "Тоді Богдан Хмельницький має стояти біля вокзалу". І так воно й сталося. Навіть саме відкриття пам'ятника було 31 серпня 1955 року на День залізничника, - каже історик. 

Ніби угоду спеціально опустив 

Скульптура виконана у стилі соцреалізму. Атрибути, які тримає Богдан у руках, свідчать про його владу та про історичну подію - Переяславську раду. Булава у правій руці символізує гетьманську владу. А у лівій руці свитки - це і є ті акти Переяславської угоди. 

- Пам'ятник відкрили, а потім почали таке закидувати скульпторам, що рука у нього з цією угодою опущена, ніби він такий сумний стоїть, угоду опустив. Бо є інші пам'ятники Богдану Хмельницькому, не пам'ятаю в якому місті, то він цю угоду тримає, ніби читає так торжествуючи. А тут він опустив. А на рахунок ідеї, - народу пояснили так, що всіх, хто приїжджає в місто Хмельницький, зустрічає Богдан Хмельницький. І дійсно, його обернули до тих, хто приїжджає і виходить з вокзалу, - розповів Сергій Єсюнін.

Пам‘ятник став символом міста у 70-х

Пам‘ятник Богдану Хмельницькому на привокзальній площі є найстарішим зі всіх пам‘ятників взагалі постаті у місті. Не рахуючи меморіального, що на братній могилі по проспекті Миру. Були й старіші - Сталіну і Леніну, та їх знесли. Скульптура гетьмана на Привокзальній площі в якийсь період стала символом нашого міста.

- Це найстаріший пам'ятник постаті у місті. Він до 1993 року, поки не відкрили біля філармонії на коні, був єдиним пам'ятником гетьману у місті Хмельницькому. Його зображення розміщали на значках 70-х років, поштових конвертах, емблемках. Силует цього пам'ятника був задіяний, як образ, який всі впізнавали, - розповів історик Сергій Єсюнін.

"Богдан не зрадник"

У різні роки оцінювали постать Богдана Хмельницького по-різному. Часто хмельничани і навіть деякі історики говорять про перейменування міста назад у Проскурів, називаючи Богдана Хмельницького зрадником, оскільки він уклав угоду між Україною та Росією. 

- Коли Україну ввели у склад Радянського Союзу, тоді була така політика оголошена, що кожна республіка, нація мала право на самовизначення. І в кожній республіці були вибрані такі образи, на яких можна орієнтуватися. В Україні вибрали Тараса Шевченка, хоч він і виступав проти царя, і Богдана Хмельницького. А що до зради, - нікого він не зраджував. Була боротьба за створення України, як козацької держави. Та політчні умови були такі, що Богдану треба були союзники. То він і з татарами дружив, і ніби з турками домовлявся про підтримку. Ну і, звичайно, з Московією. Хоча нам не давали повну текстовку цієї угоди, від істориків приховували. Там дуже багато пунктів було. Але висвітлювалися лише ті, які були вигідні Радянському Союзу. І Богдан також припідносився, саме в такому контексті. 

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олександр Крамар

    Богдан навпаки, позбавив нас незалежності.
  • IGOR

    "називаючи Богдана Хмельницького зрадником, оскільки він уклав угоду між Україною та Росією"...

    Кто так считает - рекомендую почитать/посмотреть Тараса Бульбу, Н.В.Гоголя, яркий пример, чтобы понять, что на этот союз были веские причины...
  • Конст Лесовой

    "Чому в радянські часи, коли придушувалось все україньке, популізувався образ гетьмана, який боровся за незалежність України?" - какой бред(((

keyboard_arrow_up