Як у Хмельницькому виготовляють хліб: репортаж із виробництва

Як у Хмельницькому виготовляють хліб: репортаж із виробництва
  • Щодня на Хмельницькому хлібокомбінаті виготовляють понад 30 тонн продукції. 
  • Люди працюють цілодобово, у дві зміни. 

  • Проблеми виникають через відключення світла та брак водіїв. 

  • Розповідаємо, як відбувається виробництво в умовах воєнного стану.

ТОВ «Торговий дім «Хмельницькхліб» є одним із найбільших виробників хлібобулочної продукції в області. Вони працюють майже 70 років. В умовах воєнного стану, як і всі, змушені пристосовуватися до нових умов праці. Труднощі виникають через нестачу працівників та відключення електроенергії. Розповідаємо та показуємо, як підприємство пристосувалося і як власне виглядає виробництво з середини. 

Технологія залишилася незмінною 

З початком повномасштабної війни об’єми виробництва на підприємстві не змінилися, – про це журналістці vsim.ua розповіла начальниця виробництва ТОВ «Торговий дім «Хмельницькхліб» Людмила Грошко. Щодня виготовляють орієнтовно по 30-33 тонни продукції. 

Відео дня

– З початком війни, а також під час відключення електроенергії підприємство намагається працювати в повну потужність, тому, що ми розуміємо, що нам треба забезпечити наших споживачів, а також нам треба забезпечувати державні установи, які заключили з нами договори. Це – дитячі садочки, школи, військові частини. Намагаємося десь змінити графік роботи, десь вивести працівників в інших час, трішки скоригувати графік виїзду автомобілів, але все ж таки намагаємося працювати в повну силу. 

Попри великий асортимент хлібобулочних виробів, основною продукцією підприємства залишається білий та житній хліб. Над його виготовленням люди працюють у дві зміни. Переважно випікають вночі, адже процес довготривалий: орієнтовно три години. 

– Процес затяжний, тому що ми працюємо по традиційній технології. Для того, щоб напівфабрикат, а це опара для білого хліба та закваска для житнього, на якому надалі готується продукт, йому потрібно вибродити. На це витрачається по півтори години часу. 

На кожну зміну виходить орієнтовно 20 осіб. Безпосередньо на технологічних лініях працює по чотири людини: 

Згодом увесь товар фасують. Частину нарізають і пакують окремо. І тоді ж, вночі, машини розвозять товар по області. Можуть виїжджати й вдень – за запитом магазинів. 

Втрати через світло та брак працівників 

Підприємство належить до об'єктів критичної інфраструктури, тому вони забезпечені електроенергією постійно. Однак ніхто не захищений від форс-мажорів, а саме від аварійних відключень. Їх про них попереджають та втрати, каже Людмила Грошко, неминучі. 

– Коли відбувається перемикання світла – це ми відчуваємо дуже болісно тому, що коли у нас процес запустився – його зупинити на якомусь з етапів дуже важко. Ми розуміємо, що це вже може бути переброджене тісто, в печі може бути продукція, яка надалі вже згоріла або вийшла сира тому, що температура падає дуже швидко. Ми маємо генератор на який перемикаємося, але генератор не може витримати всієї потужності підприємства. Тому коли є збій в електроенергії – ми втрачаємо обсяг продукції. Але все ж намагаємося нічого не завантажувати в поточні механізовані лінії для того, щоб нічого не втрачати. 

 

Через війну бракує і працівників, зокрема водіїв на розвезення – чимало чоловіків мобілізували. У цьому випадку іншим кермувальника м коригують графік роботи й виводять на додаткові робочі години. 

– Багато чоловіків в нас пішли воювати, тому таких професій, як водії у нас не вистачає. Аналогічно не вистачає таких професій, як тістороби, змінні інженери-технологи, тому що багато молодих людей виїхало за кордон. З кадрами трохи проблема. 

Людмила Грошко додала: на технологічних лініях посади закриті. Якщо трапляється, що когось бракує – навантаження розподіляють по наявних працівниках. Попри все це, запевняє начальниця виробництва, продукт виготовляють і віддають вчасно. 

Нагадаємо, з 1 червня 2024-го хмельницький хліб здорожчав на 5% – кожен буханець орієнтовно на одну гривню. Що до цього привело - детальніше можна прочитати тут. 

Читайте також: 

Ціна на хліб у Хмельницькому вже зросла. Коли чергове підняття і які причини

Ціни на сало і м’ясо: де вигідніше у Хмельницькому

Відключення газу у Хмельницькому 10-14 червня. Список адрес

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Людмила Танасійчук

    Не пишіть дурниці: «Люди працюють цілодобово, у дві зміни.», бо якщо люди працюють по 12 год., то це злісне порушення КЗпП, за яке керівництво «Хмельницькхліб» може понести не лише адмінпокарання й штраф…
  • I

    Треба більше людей викрадати на вулицях, то скоро взагалі все закриється! 😡

    A.S. reply I

    Зараз вам зе-боти скажуть: а хлопців хто буде змінювати, га? У відповідь їм справедливо зазначити, що замінити їх можуть і повинні ті представники влади, хто за понад два роки війни не зробив нічого для того, щоб не було того, що ми маємо зараз

    Люба Бойчук reply A.S.

    Навіщо ви ділити український народ на ЗЕ,чи ПО,прийшла біда на землі України для всіх українців, ЯКА ГОТУВАЛАСЯ РОКАМИ ПРИ ВСІХ ПРЕЗИДЕНТАХ,... і всі були цьому РАДІ, ЩО В УКРАЇНІ НЕБУДЕ ЗБРОЇ, ВОЄННИХ ДІЙ, І ВСЕ РЕШТУ ЩО ЗВ'ЯЗАНЕ З ВОЄННИМ ЗАХИСТОМ ВІД ВОРОГА, ВСЕ ЗНИЩИТИ     .....Я ПРВІРИЛИ БУДАПЕШТСЬКОМУ МЕМОРАНДУМУ БРЕХЛИВОМУ, І ТЕПЕР ЩО МАЄМО, ТЕ МАЄМО, І ТРЕБА ВСІМ РАЗОМ ЗАХИЩАТИ СВОЮ КРАЇНУ, БО ПРИЙДЕ ВОРОЖИЙ СИН НАМ НА ПОРІГ,І БУДЕ БІДА, І ДАСТЬ КАЛАШНІКОВА В РУКИ І ПО ЄГО ПРИКАЗУ БУДЕШ ВБИВАТИ СВОЇХ.....

    Алла reply A.S.

    Чому ж відразу зе -боти?  Я мати  дитини , яка з перших днів в строю, які не можуть у відпустку піти бо не має ким замінити. Що ви зробили для того щоб представники влади їх міняли? Чи накази скасували, які протирічать конституції ? Чи кошти направляли туди де вони найнеобхідніші ?   Чи краще коли хтось ? Ось так і маємо те що маємо, бо одні воюють а інші перечікують поки їх це не торкнулось. Ви мабуть сподіваєтесь, що влада сама , добровільно перестане як існувати, так і обкрадати, чи піде воювати.

    Андрій reply Алла

    А я перепрошую, Ви думаєте легко щось робити?
    У мене також багато родичів воює (не рахуючи друзів ).
    Коли з перших днів починав говорити що те не так,те не працює, так взагалі не має бути ,а у відповідь обзивали і колаборантом,і кримлівським ботом, сепаром,і т.д.
    Ви праві що так, тих хто воює з перших днів немає ким міняти,але ж ніхто і не збирається їх міняти  (владі не вигідно ).
    А ще більше праві в тому, що мовчать доки не стосується особисто. ....

    Алла reply Андрій

    Вся наша проблема, що всі мовчать і покірно підкоряються усім незаконним наказам, і тому безпредєлу що коїть влада, як можна було дозволити таку безвідповідальність для влади. Тут не тільки мабуть пуйло обзаздриться, така велика і не бідна країна, і в ній дозволяють владі все, що їм тільки в голову збреде . Коли народ мовчить, значить можна. Під міську раду не було бажаючих, та й в селах взагалі. Могли б так як в інших державах хоча б зупинитись на пару годин, день, два, нагадати про людей і про їхню згоду. Стільки корупції виявили і жодного не покарали, ніякої конфіскації, а ось держмайно з молотка, мабуть дуже не прибуткове. Може я чогось не розумію

    Андрій reply Алла

    Ото ж бо....
  • Ruslana

    Найсмачніша уся продукція нашого заводу по Україні! 🫶Що хлібні вироби,що торти,що булочки, що круасани,що... Мій зять обожнює наш пшеничний хліб і пересилаю їм на Київ.Треба якось заводу допомагати,щоб вони виробляли свою неймовірну,корисну смакоту!🙏

keyboard_arrow_up