Як у Хмельницькому виготовляють хліб: репортаж із виробництва

- Щодня на Хмельницькому хлібокомбінаті виготовляють понад 30 тонн продукції.
-
Люди працюють цілодобово, у дві зміни.
-
Проблеми виникають через відключення світла та брак водіїв.
-
Розповідаємо, як відбувається виробництво в умовах воєнного стану.
ТОВ «Торговий дім «Хмельницькхліб» є одним із найбільших виробників хлібобулочної продукції в області. Вони працюють майже 70 років. В умовах воєнного стану, як і всі, змушені пристосовуватися до нових умов праці. Труднощі виникають через нестачу працівників та відключення електроенергії. Розповідаємо та показуємо, як підприємство пристосувалося і як власне виглядає виробництво з середини.
Технологія залишилася незмінною
З початком повномасштабної війни об’єми виробництва на підприємстві не змінилися, – про це журналістці vsim.ua розповіла начальниця виробництва ТОВ «Торговий дім «Хмельницькхліб» Людмила Грошко. Щодня виготовляють орієнтовно по 30-33 тонни продукції.
– З початком війни, а також під час відключення електроенергії підприємство намагається працювати в повну потужність, тому, що ми розуміємо, що нам треба забезпечити наших споживачів, а також нам треба забезпечувати державні установи, які заключили з нами договори. Це – дитячі садочки, школи, військові частини. Намагаємося десь змінити графік роботи, десь вивести працівників в інших час, трішки скоригувати графік виїзду автомобілів, але все ж таки намагаємося працювати в повну силу.
Попри великий асортимент хлібобулочних виробів, основною продукцією підприємства залишається білий та житній хліб. Над його виготовленням люди працюють у дві зміни. Переважно випікають вночі, адже процес довготривалий: орієнтовно три години.
– Процес затяжний, тому що ми працюємо по традиційній технології. Для того, щоб напівфабрикат, а це опара для білого хліба та закваска для житнього, на якому надалі готується продукт, йому потрібно вибродити. На це витрачається по півтори години часу.
На кожну зміну виходить орієнтовно 20 осіб. Безпосередньо на технологічних лініях працює по чотири людини:
-
Тістороб замішує тісто;
-
машиніст займається поділом - слідкує за машиною, яка потім ділить тісто на тістові заготівлі однакової ваги;
-
пекар слідкує за технологічними параметрами випічки;
-
укладальник виставляє безпосередньо готову продукцію на контейнер.
Згодом увесь товар фасують. Частину нарізають і пакують окремо. І тоді ж, вночі, машини розвозять товар по області. Можуть виїжджати й вдень – за запитом магазинів.
Втрати через світло та брак працівників
Підприємство належить до об'єктів критичної інфраструктури, тому вони забезпечені електроенергією постійно. Однак ніхто не захищений від форс-мажорів, а саме від аварійних відключень. Їх про них попереджають та втрати, каже Людмила Грошко, неминучі.
– Коли відбувається перемикання світла – це ми відчуваємо дуже болісно тому, що коли у нас процес запустився – його зупинити на якомусь з етапів дуже важко. Ми розуміємо, що це вже може бути переброджене тісто, в печі може бути продукція, яка надалі вже згоріла або вийшла сира тому, що температура падає дуже швидко. Ми маємо генератор на який перемикаємося, але генератор не може витримати всієї потужності підприємства. Тому коли є збій в електроенергії – ми втрачаємо обсяг продукції. Але все ж намагаємося нічого не завантажувати в поточні механізовані лінії для того, щоб нічого не втрачати.
Через війну бракує і працівників, зокрема водіїв на розвезення – чимало чоловіків мобілізували. У цьому випадку іншим кермувальника м коригують графік роботи й виводять на додаткові робочі години.
– Багато чоловіків в нас пішли воювати, тому таких професій, як водії у нас не вистачає. Аналогічно не вистачає таких професій, як тістороби, змінні інженери-технологи, тому що багато молодих людей виїхало за кордон. З кадрами трохи проблема.
Людмила Грошко додала: на технологічних лініях посади закриті. Якщо трапляється, що когось бракує – навантаження розподіляють по наявних працівниках. Попри все це, запевняє начальниця виробництва, продукт виготовляють і віддають вчасно.
Нагадаємо, з 1 червня 2024-го хмельницький хліб здорожчав на 5% – кожен буханець орієнтовно на одну гривню. Що до цього привело - детальніше можна прочитати тут.
Читайте також:
Ціна на хліб у Хмельницькому вже зросла. Коли чергове підняття і які причини
Ціни на сало і м’ясо: де вигідніше у Хмельницькому
Відключення газу у Хмельницькому 10-14 червня. Список адрес
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
У мене також багато родичів воює (не рахуючи друзів ).
Коли з перших днів починав говорити що те не так,те не працює, так взагалі не має бути ,а у відповідь обзивали і колаборантом,і кримлівським ботом, сепаром,і т.д.
Ви праві що так, тих хто воює з перших днів немає ким міняти,але ж ніхто і не збирається їх міняти (владі не вигідно ).
А ще більше праві в тому, що мовчать доки не стосується особисто. ....