Що приготувати коли немає світла чи газу: більше 30 рецептів страв

Що приготувати коли немає світла чи газу:  більше 30 рецептів страв

Від борщу до яєць по-японськи: розповідаємо, як приготувати їжу, коли є перебої з постачанням електроенергії, газу чи води.

В умовах блекауту, без газу чи води на перший погляд складно нормально готувати їжу. Гастрожурналістка, авторка кулінарного блогу «Котлетка» Маша Сердюк переконує: готувати без базових потреб можна і треба. Але у першу чергу завжди треба мати запас продуктів. 

Водночас закупівлі слід робити виважено: не бездумно змітаючи все з полиць супермаркетів, а із чітким розумінням, що наш організм потребує всього спектра корисних речовин для збереження життєдіяльності. Навіть за відсутності світла, газу і води ви можете смачно й різноманітно харчуватися, якщо матимете певний перелік продуктів. 

Список продуктів на випадок блекауту

Дієтологиня Тетяна Лакуста ділиться списком продуктів для закупівлі на випадок відсутності світла та газу:

Відео дня

Із цих продуктів можна комбінувати різні смачні поживні страви. Найкращий варіант — зібрати боул, тобто сервірувати страву в невеликій, але глибокій мисці. Основою для будь-якого боула можна зробити кашу. Навіть якщо ви не маєте світла й газу, ви все одно можете приготувати кашу, адже більшість круп зовсім не обов’язково варити, достатньо залити їх водою (можна навіть холодною), молоком або кефіром і залишити настоюватися на певний період часу. Усі каші можна подавати із солодкими або із солоними додатками.

Що приготувати без варки?

Крупи

Для зберігання тепла під час приготування каструлю можна загорнути у ковдру.

Пластівці

Сублімована їжа

Асортимент сучасної їжі в пакетах вражає: декілька видів супів, борщ, картопляне пюре, плов, каші з м'ясом і грибами, паста карбонара, поживні напої і навіть десерти. Недолік у сублімованої їжі один — ціна. Один пакет коштує в середньому 60 гривень. Але попри це, мати вдома кілька пакетів зі "швидкою їжею" в сучасних реаліях не просто бажано, а необхідно. 

Як готувати: закип'ятити воду, залити в пакет з субліматом, щільно затиснути й зачекати, скільки зазначено на упаковці. 

На випадок аварій чи віялових відключень візьміть за звичку заливати, поки є світло, окріп у термос, щоб мати можливість запарювати їжу чи приготувати в потрібний момент чай. До речі, у термосі теж можна готувати.

Що приготувати в термосі?

Що приготувати на туристичному пальнику?

Туристичні пальники прості в застосуванні, не коптять, їх не потрібно попередньо розігрівати. Ця корисна річ — майже повноцінна плита, тож готувати на газовій горілці в принципі можна що завгодно. Але для економії газу, обирати все ж таки краще ті страви, які готуються швидко. 

Продукти, які ви готуєте, не мають вимагати тривалої термічної обробки (не квасоля, горох та сире м'ясо, але макарони, каші, супи тощо).

Печеня

Печеня — швидка, смачна й ситна страва, яку можна приготувати на газовому пальнику. Тут буде доречна така улюблена туристами тушкованка. Вона може зберігатися дуже довго й забезпечує необхідним білком. 

Інгредієнти: картопля, цибуля ріпчаста, морква, олія (за бажання можна використовувати й жир з тушкованки) і власне, сама тушкованка.

Приготування:

Так само швидко можна приготувати й суп, просто додавши більше води, або уху з рибної консерви.

Що приготувати без води?

Без води можна приготувати:

Що приготувати на багатті?

Якщо є можливість розвести у дворі багаття, спочатку облаштуйте для нього місце: розчистіть двір від сміття, сухого листя та трави, зробіть невелике заглиблення. Поставте з двох сторін вогнетривкі цеглини або каміння. Покладіть на них залізну кришку або лист металу. На такій "плиті" можна готувати й у каструлях, і на сковорідках.

Пам'ятайте про пожежну безпеку. Після приготування треба залити багаття водою або засипати піском.  

Лайфхаки

Крім того, фахівці рекомендують зробити запаси сухого та згущеного молока. На їх основі можна приготувати каші та інші страви. Крім того, зараз є можливість купити молоко та деякі молочні продукти з тривалим терміном зберігання та можливістю заощадження за температури до +25°C. Продаються такі товари в пакетах "тетра пак" або твердій упаковці. Зберігати їх можна в темному прохолодному місці — коморі, коридорі, кімнаті, за умови дотримання температурного режиму.

Окремої уваги заслуговують так звані сухі сніданки. Це можуть бути пластівці, подушечки, кільця, які можна їсти як з молоком, йогуртом або соком, так і в сухому вигляді. А також різноманітні снеки: сухарики, зернові та енергетичні батончики.

А що готуєте ви коли вимикають електрику? Діліться своїми рецептами. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач62

    А що можна приготувати і як прожити місяць за 500 грн.?

    IGOR reply Читач62

    Думаю такая статья была бы более интересной 👍

keyboard_arrow_up