ТОП-5 десертів з яблук на Спаса

ТОП-5 десертів з яблук на Спаса
Фото ілюстративне

Готуємо 

  • яблучний пиріг та  мафіни

  • шарлотку, штрудель

  • густе яблучне повидло з лимоном

 

19 серпня - Яблучного Спаса. Колись газдині на це свято пекли яблука та ладнали з них варення й смачні пироги.

Ми підібрали для вас кілька цікавих та простих рецептів.

Яблучний пиріг

Відео дня

Складові

  • яблука — 3 шт.
  • яйця — 4 шт.
  • вершкове масло — 2 ст. л.
  • цукор — 0,5 склянки
  • борошно — 1 склянка
  • лимон — сік з ½ лимона
  • цукрова пудра — 1 ч.л.
  • розпушувач — 0,5 ч.л.
  • панірувальні сухарі — 1 ч.л.
  • сіль — за смаком.

Як приготувати

  • Яблука очистити від шкірки, видалити серединку, порізати кубиками та обваляти в борошні.
  • Збити цукор з яйцями та додати сік з 1/2 лимона. 
  • Додати просіяне борошно, розпушувач для тіста та дрібку солі. 
  • Всі інгредієнти ретельно перемішати. 
  • До отриманої суміші додати розтоплене вершкове масло та ще раз перемішати. 
  • Змастити форму вершковим маслом і посипати сухарями. 
  • Вилити половину тіста, викласти начинку з яблук та залити рештою тіста. 
  • Поставити пиріг випікати в розігріту до 180°C духовку приблизно на 30 хв. 
  • Готовий яблучний пиріг посипати цукровою пудрою.

Яблучні мафіни

Складові

  • борошно — 1,5 склянки 
  • цукор — 0,5 склянки
  • олія — 0,5 склянки
  • яблука — 5 шт.
  • яйця — 2 шт.
  • цукрова пудра — 1 ст. л.
  • розпушувач — 1 ч. л.
  • ванільний цукор, сіль — за смаком.

Як приготувати

  • Змішати в ємності яйця, цукор та додати олію.
  • Додати до отриманої суміші просіяне борошно, розпушувач та сіль. 
  • Ретельно перемішати всі інгредієнти до однорідної маси. 
  • Одне яблуко необхідно очистити від шкірки та натерти на крупній тертці.
  • Додати натерте яблуко до тіста та ретельно перемішати.
  • Змастити форми для мафінів олією та викласти тісто. 
  • Решту яблук очистити й розрізати навпіл. Нарізати тоненькими смужками, але не дорізаючи половинки до кінця яблука.
  • Викласти розрізані половинки яблук зверху на тісто та випікати в розігрітій духовці (180°C) приблизно 30 хвилин. 
  • Готові мафіни посипати цукровою пудрою.

Шарлотка

Складові

  • яблука великі - 2 шт.
  • масло вершкове - 20 г
  • яйце - 2 шт.
  • кориця - за смаком
  • цукор - 150 г
  • кефір - 500 мл
  • борошно - 400 г
  • сода - на кінчику ножа.

Як приготувати

  • Яблука вимити, розрізати на половинки, дістати насіння і видалити з плодів шкірку.
  • На пательні розтопити 20 г вершкового масла, викласти туди яблука, нарізані кубиками, посипати їх цукром і меленою корицею. Помішуючи, готувати 5-10 хвилин на середньому вогні.
  • Для тіста слід збити міксером яйця до появи піни, а потім всипати до них борошно, соду, цукор і корицю, влити кефір.
  • Ретельно перемішати, домігшись консистенції трохи густіше, ніж на оладки.
  • Форму для випічки змастити маслом, викласти яблука, зверху залити їх тестом. Випікати шарлотку 25 хвилин при 180°C.

Яблучний штрудель

Складові

  • листкове бездріжджове тісто - 500 г
  • яблука - 3 шт.
  • груші - 3 шт.
  • крохмаль - 3 ст. л.
  • цукор - 6 ст. л.
  • кориця мелена - 1 ч. л.

Як приготувати

  • Яблука і груші вимити, очистити від шкірки і нарізати кубиками. Посипати фрукти цукром, корицею і крохмалем.
  • Тісто для штруделя розкачати, викласти яблучно-грушеву начинку і згорнути рулетом.
  • Деко застелити папером для запікання, викласти на нього тісто і випікати 30-40 хвилин при 180°C.
  • Після випікання дати штруделю «відпочити» 10-15 хвилин й тільки лише потім нарізати та викладати на тарілки.

Густе яблучне повидло з лимоном

Складові

  • яблука - 2 кг
  • цукор - 1 кг
  • лимони - 1 шт.
  • вода - 500 мл
  • кориця за смаком
  • кардамон за смаком. 

Як приготувати

  • Яблука помити і очистити від шкірки.
  • Шкірку скласти в каструлю і залити водою. Поставити на маленький вогонь і варити 20 хвилин. Опісля викинути, а у воду викласти нарізані яблука. Варити 20 хвилин, злити воду і подрібнити фрукти в пюре.
  • Пюре поставити на маленький вогонь. Додати цукор, а також кардамон і корицю за смаком, м'якоть лимона. Варити 70-90 хвилин, періодично знімаючи піну.
  • Розкласти готове повидло в стерилізовані банки і закатати кришками.

А які ваші улюблені страви з яблук? Поділіться рецептами. 

Читайте також:

Яблучний Спас: історія, традиції, прикмети та чого не можна робити у свято

Що приготувати в Успенський піст: незвичні та смачні рецепти

ТОП-5 десертів з маком на Маковія

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up