ТОП-5 десертів з яблук на Спаса

Готуємо
-
яблучний пиріг та мафіни
-
шарлотку, штрудель
-
густе яблучне повидло з лимоном
19 серпня - Яблучного Спаса. Колись газдині на це свято пекли яблука та ладнали з них варення й смачні пироги.
Ми підібрали для вас кілька цікавих та простих рецептів.
Яблучний пиріг
Складові
- яблука — 3 шт.
- яйця — 4 шт.
- вершкове масло — 2 ст. л.
- цукор — 0,5 склянки
- борошно — 1 склянка
- лимон — сік з ½ лимона
- цукрова пудра — 1 ч.л.
- розпушувач — 0,5 ч.л.
- панірувальні сухарі — 1 ч.л.
- сіль — за смаком.
Як приготувати
- Яблука очистити від шкірки, видалити серединку, порізати кубиками та обваляти в борошні.
- Збити цукор з яйцями та додати сік з 1/2 лимона.
- Додати просіяне борошно, розпушувач для тіста та дрібку солі.
- Всі інгредієнти ретельно перемішати.
- До отриманої суміші додати розтоплене вершкове масло та ще раз перемішати.
- Змастити форму вершковим маслом і посипати сухарями.
- Вилити половину тіста, викласти начинку з яблук та залити рештою тіста.
- Поставити пиріг випікати в розігріту до 180°C духовку приблизно на 30 хв.
- Готовий яблучний пиріг посипати цукровою пудрою.
Яблучні мафіни
Складові
- борошно — 1,5 склянки
- цукор — 0,5 склянки
- олія — 0,5 склянки
- яблука — 5 шт.
- яйця — 2 шт.
- цукрова пудра — 1 ст. л.
- розпушувач — 1 ч. л.
- ванільний цукор, сіль — за смаком.
Як приготувати
- Змішати в ємності яйця, цукор та додати олію.
- Додати до отриманої суміші просіяне борошно, розпушувач та сіль.
- Ретельно перемішати всі інгредієнти до однорідної маси.
- Одне яблуко необхідно очистити від шкірки та натерти на крупній тертці.
- Додати натерте яблуко до тіста та ретельно перемішати.
- Змастити форми для мафінів олією та викласти тісто.
- Решту яблук очистити й розрізати навпіл. Нарізати тоненькими смужками, але не дорізаючи половинки до кінця яблука.
- Викласти розрізані половинки яблук зверху на тісто та випікати в розігрітій духовці (180°C) приблизно 30 хвилин.
- Готові мафіни посипати цукровою пудрою.
Шарлотка
Складові
- яблука великі - 2 шт.
- масло вершкове - 20 г
- яйце - 2 шт.
- кориця - за смаком
- цукор - 150 г
- кефір - 500 мл
- борошно - 400 г
- сода - на кінчику ножа.
Як приготувати
- Яблука вимити, розрізати на половинки, дістати насіння і видалити з плодів шкірку.
- На пательні розтопити 20 г вершкового масла, викласти туди яблука, нарізані кубиками, посипати їх цукром і меленою корицею. Помішуючи, готувати 5-10 хвилин на середньому вогні.
- Для тіста слід збити міксером яйця до появи піни, а потім всипати до них борошно, соду, цукор і корицю, влити кефір.
- Ретельно перемішати, домігшись консистенції трохи густіше, ніж на оладки.
- Форму для випічки змастити маслом, викласти яблука, зверху залити їх тестом. Випікати шарлотку 25 хвилин при 180°C.
Яблучний штрудель
Складові
- листкове бездріжджове тісто - 500 г
- яблука - 3 шт.
- груші - 3 шт.
- крохмаль - 3 ст. л.
- цукор - 6 ст. л.
- кориця мелена - 1 ч. л.
Як приготувати
- Яблука і груші вимити, очистити від шкірки і нарізати кубиками. Посипати фрукти цукром, корицею і крохмалем.
- Тісто для штруделя розкачати, викласти яблучно-грушеву начинку і згорнути рулетом.
- Деко застелити папером для запікання, викласти на нього тісто і випікати 30-40 хвилин при 180°C.
- Після випікання дати штруделю «відпочити» 10-15 хвилин й тільки лише потім нарізати та викладати на тарілки.
Густе яблучне повидло з лимоном
Складові
- яблука - 2 кг
- цукор - 1 кг
- лимони - 1 шт.
- вода - 500 мл
- кориця за смаком
- кардамон за смаком.
Як приготувати
- Яблука помити і очистити від шкірки.
- Шкірку скласти в каструлю і залити водою. Поставити на маленький вогонь і варити 20 хвилин. Опісля викинути, а у воду викласти нарізані яблука. Варити 20 хвилин, злити воду і подрібнити фрукти в пюре.
- Пюре поставити на маленький вогонь. Додати цукор, а також кардамон і корицю за смаком, м'якоть лимона. Варити 70-90 хвилин, періодично знімаючи піну.
- Розкласти готове повидло в стерилізовані банки і закатати кришками.
А які ваші улюблені страви з яблук? Поділіться рецептами.
Читайте також:
Яблучний Спас: історія, традиції, прикмети та чого не можна робити у свято
Що приготувати в Успенський піст: незвичні та смачні рецепти
ТОП-5 десертів з маком на Маковія
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.