ТОП-5 десертів з яблук на Спаса
    
Готуємо
- 
	
яблучний пиріг та мафіни
 - 
	
шарлотку, штрудель
 - 
	
густе яблучне повидло з лимоном
 
19 серпня - Яблучного Спаса. Колись газдині на це свято пекли яблука та ладнали з них варення й смачні пироги.
Ми підібрали для вас кілька цікавих та простих рецептів.
Яблучний пиріг

Складові
- яблука — 3 шт.
 - яйця — 4 шт.
 - вершкове масло — 2 ст. л.
 - цукор — 0,5 склянки
 - борошно — 1 склянка
 - лимон — сік з ½ лимона
 - цукрова пудра — 1 ч.л.
 - розпушувач — 0,5 ч.л.
 - панірувальні сухарі — 1 ч.л.
 - сіль — за смаком.
 
Як приготувати
- Яблука очистити від шкірки, видалити серединку, порізати кубиками та обваляти в борошні.
 - Збити цукор з яйцями та додати сік з 1/2 лимона.
 - Додати просіяне борошно, розпушувач для тіста та дрібку солі.
 - Всі інгредієнти ретельно перемішати.
 - До отриманої суміші додати розтоплене вершкове масло та ще раз перемішати.
 - Змастити форму вершковим маслом і посипати сухарями.
 - Вилити половину тіста, викласти начинку з яблук та залити рештою тіста.
 - Поставити пиріг випікати в розігріту до 180°C духовку приблизно на 30 хв.
 - Готовий яблучний пиріг посипати цукровою пудрою.
 
Яблучні мафіни

Складові
- борошно — 1,5 склянки
 - цукор — 0,5 склянки
 - олія — 0,5 склянки
 - яблука — 5 шт.
 - яйця — 2 шт.
 - цукрова пудра — 1 ст. л.
 - розпушувач — 1 ч. л.
 - ванільний цукор, сіль — за смаком.
 
Як приготувати
- Змішати в ємності яйця, цукор та додати олію.
 - Додати до отриманої суміші просіяне борошно, розпушувач та сіль.
 - Ретельно перемішати всі інгредієнти до однорідної маси.
 - Одне яблуко необхідно очистити від шкірки та натерти на крупній тертці.
 - Додати натерте яблуко до тіста та ретельно перемішати.
 - Змастити форми для мафінів олією та викласти тісто.
 - Решту яблук очистити й розрізати навпіл. Нарізати тоненькими смужками, але не дорізаючи половинки до кінця яблука.
 - Викласти розрізані половинки яблук зверху на тісто та випікати в розігрітій духовці (180°C) приблизно 30 хвилин.
 - Готові мафіни посипати цукровою пудрою.
 
Шарлотка

Складові
- яблука великі - 2 шт.
 - масло вершкове - 20 г
 - яйце - 2 шт.
 - кориця - за смаком
 - цукор - 150 г
 - кефір - 500 мл
 - борошно - 400 г
 - сода - на кінчику ножа.
 
Як приготувати
- Яблука вимити, розрізати на половинки, дістати насіння і видалити з плодів шкірку.
 - На пательні розтопити 20 г вершкового масла, викласти туди яблука, нарізані кубиками, посипати їх цукром і меленою корицею. Помішуючи, готувати 5-10 хвилин на середньому вогні.
 - Для тіста слід збити міксером яйця до появи піни, а потім всипати до них борошно, соду, цукор і корицю, влити кефір.
 - Ретельно перемішати, домігшись консистенції трохи густіше, ніж на оладки.
 - Форму для випічки змастити маслом, викласти яблука, зверху залити їх тестом. Випікати шарлотку 25 хвилин при 180°C.
 
Яблучний штрудель

Складові
- листкове бездріжджове тісто - 500 г
 - яблука - 3 шт.
 - груші - 3 шт.
 - крохмаль - 3 ст. л.
 - цукор - 6 ст. л.
 - кориця мелена - 1 ч. л.
 
Як приготувати
- Яблука і груші вимити, очистити від шкірки і нарізати кубиками. Посипати фрукти цукром, корицею і крохмалем.
 - Тісто для штруделя розкачати, викласти яблучно-грушеву начинку і згорнути рулетом.
 - Деко застелити папером для запікання, викласти на нього тісто і випікати 30-40 хвилин при 180°C.
 - Після випікання дати штруделю «відпочити» 10-15 хвилин й тільки лише потім нарізати та викладати на тарілки.
 
Густе яблучне повидло з лимоном

Складові
- яблука - 2 кг
 - цукор - 1 кг
 - лимони - 1 шт.
 - вода - 500 мл
 - кориця за смаком
 - кардамон за смаком.
 
Як приготувати
- Яблука помити і очистити від шкірки.
 - Шкірку скласти в каструлю і залити водою. Поставити на маленький вогонь і варити 20 хвилин. Опісля викинути, а у воду викласти нарізані яблука. Варити 20 хвилин, злити воду і подрібнити фрукти в пюре.
 - Пюре поставити на маленький вогонь. Додати цукор, а також кардамон і корицю за смаком, м'якоть лимона. Варити 70-90 хвилин, періодично знімаючи піну.
 - Розкласти готове повидло в стерилізовані банки і закатати кришками.
 
А які ваші улюблені страви з яблук? Поділіться рецептами.
Читайте також:
Яблучний Спас: історія, традиції, прикмети та чого не можна робити у свято
Що приготувати в Успенський піст: незвичні та смачні рецепти
ТОП-5 десертів з маком на Маковія
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.