ТОП-5 десертів з маком на Маковія

14 серпня православні та грекокатолики святкують Медовий Спас, або, як його ще називають, Маковія. Ми підготували для вас ТОП-5 рецептів десертів з маком.
Маковий Спас, Маковія, Медовий Спас — як тільки не називають в народі 14 серпня. Однак, традиція готувати страви з маком збереглась до наших днів. Цього дня віряни освячують в храмах солодку випічку з маком та мед. Дібрали для вас 5 страв з маком, які з легкістю зможе зробити на своїй кухні кожна господиня.
Млинці з маком
Складові:
-
Молоко – 500 мл
-
Яйця – 3 шт
-
Борошно – 1 склянка
-
Цукор – 0.5 склянки
-
Рослинна олія – 1 ст.л
-
Мак – 200 г
-
Цукор (для начинки) – за смаком
Як приготувати млинці з маком:
-
Готуємо тісто для млинців: яйця змішуємо з цукром і борошном. Ретельно пeрeмішуємо, щоб не було грудочок. Потроху додаємо молоко, не перестаючи перемішувати. Додаємо рослинну олію.
-
Добре розігріваємо пательню. Змащуємо її рослинною олією (для змащування використовувати ватку, намотану на дeрeв’яну паличку). Тісто на пательню виливаємо розливною ложкою, при цьому похитуючи пательню, щоб тісто покрило всю її поверхню. Коли на поверхні млинця з’являться бульбашки, його можна перевертати на іншу сторону.
-
Готуємо начинку: мак промиваємо, заливаємо окропом і залишаємо на 30 хвилин. Потім воду зливаємо і розтираємо мак до появи макового молочка. Додаємо за смаком цукор (мед).
-
На кожен млинець викладаємо приблизно по чайній ложці макової начинки, і після звертаємо млинець рулетиком (або конвертиком).
Здобні бублики з маком
Складові:
-
Борошно – 500-600 г
-
Яйця – 3 шт
-
Вода – 120 мл
-
Вершкове масло – 100 г
-
Цукор – 100 г
-
Дріжджі (сухі) – 2 ч.л
-
Сіль – 1 ч.л
-
Мак – 4 ст.л
Як приготувати здобні бублики з маком:
Для приготування тіста всі продукти повинні бути кімнатної температури. Вершкове масло повинно бути дуже м’яким. Яйця злегка збиваємо вінчиком. 500 г борошна просіваємо в чашку, додаємо до нього яйця, воду або молоко, вершкове масло, сіль, цукор і дріжджі (якщо дріжджі сухі, а якщо активні – спочатку розводимо їх у воді). Вимішуємо тісто, при необхідності додаємо борошно. Тісто має вийти еластичним. Залишаємо підійматися на 1-1,5 години.
Після того, як тісто добре піднялося, ділимо його на 16 частин, з кожної частини скачуємо ковбаску приблизно 25 см, і загортаємо бубликом. Прикриваємо рушником і залишаємо бублики ще на 1 годину.
Насипаємо в тарілку мак. Деко застилаємо папером. Кожен бублик однією стороною змочуємо в мак і викладаємо на деко на відстані 3 см один від одного. Випікаємо в розігрітій до 190 градусів духовці 20-30 хвилин до злегка золотистого кольору.
Сирна запіканка з медом і яблуками
Складові:
-
Сир – 250 г
-
Яйця – 3 шт
-
Мед – 3 ст.л
-
Яблуко – 1 шт
-
Мак – 2 ст.л
-
Рослинна олія – 1 ч.л
Як приготувати сирну запіканку з медом і яблуками:
Для сирної запіканки з маком і яблуками сир збиваємо з яйцями. Яблука очищуємо від шкірки і нарізаємо тонкими слайсами. До сиру додаємо мед і мак, добре перемішуємо. Додаємо яблука, знову перемішуємо.
Змащуємо вогнетривке блюдо олією, викладаємо сирну масу. Ставимо сирну запіканку в попередньо нагріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин.
Медові вафлі з маком
Складові:
-
Яйце – 1 шт
-
Мед – 2 ст.л.
-
Вершкове масло – 2 ст.л
-
Молоко – 200 г
-
Борошно – 200 г
-
Сіль – 0.5 ч.л
-
Мак – 50 г
Як приготувати медові вафлі з маком:
Мак запарюємо окропом, а потім розтираємо до появи макового молочка. Молоко, мед, мак, сіль і 100 г борошна перемішуємо, потім додаємо збите яйце і всі інгредієнти добре збиваємо. Потім в цю масу додаємо розтоплене масло, борошно, що залишилося і збиваємо ще раз.
Вафельницю злегка змащуємо олією, викладаємо в неї порціями тісто і випікаємо вафлі 15 хвилин. Подаємо макові вафлі з медом.
Горіхово-маковий торт
Складові:
-
Борошно – 2.25 склянки
-
Яйця – 3 шт
-
Волоські горіхи – 0.75 склянки
-
Крохмаль- 3 ст.л
-
Мак – 0.5 склянки
-
Сода – 1.5 ч.л
-
Родзинки – 0.5 склянки
-
Вершкове масло – 150 г
-
Згущене молоко – 200 мл
-
Чорний шоколад – 1 плитка
-
Сметана (25%) – 360 мл
-
Цукор – 1.5 склянки
Як приготувати горіхово-маковий торт:
Грецькі горіхи подрібнюємо. Мак промиваємо в теплій воді, заливаємо чистою водою, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Варимо на повільному вогні протягом 30 хвилин, періодично помішуючи, і, знімаючи піну. Відкидаємо на дрібне сито і даємо стекти рідині. Потім перекладаємо в складену в 2-3 шари чисту марлю і добре відтискаємо.
Ізюм промиваємо, заливаємо окропом і залишаємо на 15-20 хвилин, після чого зливаємо воду й обсушуємо.
Готуємо тісто для коржу з грецьких горіхів: в миску розбиваємо яйце (1 шт), додаємо цукор (0.5 ст) і злегка збиваємо вінчиком. Додаємо сметану (120 мл) і перемішуємо. Додаємо соду (0.5 ч.л.) і знову перемішуємо.
Борошно (0.75 склянки) і крохмаль (1 ст.л.) просіюємо, з’єднуємо з яєчно-сметанною сумішшю. Ретельно перемішуємо. У тісто додаємо підготовлені горіхи і ще раз перемішуємо.
У змащену маслом форму для випікання виливаємо тісто і випікаємо в нагрітій до 180 градусів духовці протягом 18-20 хвилин. Аналогічним чином готуємо і випікаємо коржі з маком і родзинками (окремо).
Готуємо крем: розм’якшене вершкове масло збиваємо до пишної маси, потім, потроху додаючи згущене молоко, збиваємо крем до однорідності.
Остиглі коржі намазуємо кремом, торт прикрашаємо тертим шоколадом і грецькими горіхами. Готовий торт ставимо в холодильник і даємо йому просочитися впродовж доби.
Читайте також:
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.