ТОП-5 десертів з маком на Маковія

ТОП-5 десертів з маком на Маковія

14 серпня православні та грекокатолики святкують Медовий Спас, або, як його ще називають, Маковія. Ми підготували для вас ТОП-5 рецептів десертів з маком.

Маковий Спас, Маковія, Медовий Спас — як тільки не називають в народі 14 серпня. Однак, традиція готувати страви з маком збереглась до наших днів. Цього дня віряни освячують в храмах солодку випічку з маком та мед. Дібрали для вас 5 страв з маком, які з легкістю зможе зробити на своїй кухні кожна господиня. 

Млинці з маком

Складові:

Відео дня

Як приготувати млинці з маком:

Здобні бублики з маком

Складові:

Як приготувати здобні бублики з маком:

Для приготування тіста всі продукти повинні бути кімнатної температури. Вершкове масло повинно бути дуже м’яким. Яйця злегка збиваємо вінчиком. 500 г борошна просіваємо в чашку, додаємо до нього яйця, воду або молоко, вершкове масло, сіль, цукор і дріжджі (якщо дріжджі сухі, а якщо активні – спочатку розводимо їх у воді). Вимішуємо тісто, при необхідності додаємо борошно. Тісто має вийти еластичним. Залишаємо підійматися на 1-1,5 години.

Після того, як тісто добре піднялося, ділимо його на 16 частин, з кожної частини скачуємо ковбаску приблизно 25 см, і загортаємо бубликом. Прикриваємо рушником і залишаємо бублики ще на 1 годину.

Насипаємо в тарілку мак. Деко застилаємо папером. Кожен бублик однією стороною змочуємо в мак і викладаємо на деко на відстані 3 см один від одного. Випікаємо в розігрітій до 190 градусів духовці 20-30 хвилин до злегка золотистого кольору.

Сирна запіканка з медом і яблуками

Складові:

Як приготувати сирну запіканку з медом і яблуками:

Для сирної запіканки з маком і яблуками сир збиваємо з яйцями. Яблука очищуємо від шкірки і нарізаємо тонкими слайсами. До сиру додаємо мед і мак, добре перемішуємо. Додаємо яблука, знову перемішуємо.

Змащуємо вогнетривке блюдо олією, викладаємо сирну масу. Ставимо сирну запіканку в попередньо нагріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин.

Медові вафлі з маком

Складові:

Як приготувати медові вафлі з маком:

Мак запарюємо окропом, а потім розтираємо до появи макового молочка. Молоко, мед, мак, сіль і 100 г борошна перемішуємо, потім додаємо збите яйце і всі інгредієнти добре збиваємо. Потім в цю масу додаємо розтоплене масло, борошно, що залишилося і збиваємо ще раз.

Вафельницю злегка змащуємо олією, викладаємо в неї порціями тісто і випікаємо вафлі 15 хвилин. Подаємо макові вафлі з медом.

Горіхово-маковий торт

Складові:

Як приготувати горіхово-маковий торт:

Грецькі горіхи подрібнюємо. Мак промиваємо в теплій воді, заливаємо чистою водою, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Варимо на повільному вогні протягом 30 хвилин, періодично помішуючи, і, знімаючи піну. Відкидаємо на дрібне сито і даємо стекти рідині. Потім перекладаємо в складену в 2-3 шари чисту марлю і добре відтискаємо. 

Ізюм промиваємо, заливаємо окропом і залишаємо на 15-20 хвилин, після чого зливаємо воду й обсушуємо.

Готуємо тісто для коржу з грецьких горіхів: в миску розбиваємо яйце (1 шт), додаємо цукор (0.5 ст) і злегка збиваємо вінчиком. Додаємо сметану (120 мл) і перемішуємо. Додаємо соду (0.5 ч.л.) і знову перемішуємо.

Борошно (0.75 склянки) і крохмаль (1 ст.л.) просіюємо, з’єднуємо з яєчно-сметанною сумішшю. Ретельно перемішуємо. У тісто додаємо підготовлені горіхи і ще раз перемішуємо.

У змащену маслом форму для випікання виливаємо тісто і випікаємо в нагрітій до 180 градусів духовці протягом 18-20 хвилин. Аналогічним чином готуємо і випікаємо коржі з маком і родзинками (окремо).

Готуємо крем: розм’якшене вершкове масло збиваємо до пишної маси, потім, потроху додаючи згущене молоко, збиваємо крем до однорідності.

Остиглі коржі намазуємо кремом, торт прикрашаємо тертим шоколадом і грецькими горіхами. Готовий торт ставимо в холодильник і даємо йому просочитися впродовж доби.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up