Що приготувати в Успенський піст: незвичні та смачні рецепти

-
Успенський піст — один із 4-х найголовніших постів в році. Він триває 2 тижні.
-
Дізнавайтеся чого не радять вживати в піст та якими оригінальними стравами потішити своїх близьких.
Успенський піст починається на Медового Спаса і триватиме з 14 по 28 серпня. Протягом цього періоду православним християнам не можна їсти м’ясо, птицю, яйця, рибу і молочні продукти. Дозволені овочі, фрукти, ягоди, крупи, бобові, морепродукти, гриби. У день Преображення Господнього, який відзначається 19 серпня, можна вживати рибу і вино, повідомляє Сьогодні.
Пісні рецепти не повинні бути нудними і одноманітними. Сервіровка в Успенський піст не виключає і помірне прикрашання страв, адже навіть богослужіння в цей час може бути прикрашене. До того ж в піст трапляються свята, наприклад, дні народження. Церква тільки вітає творчий і натхненний підхід до кулінарії в ці дні.

Суп-пюре з цвітної капусти з креветками
Час приготування: 20 хвилин
Складові:
-
1,5 л води
-
0,5 кг цвітної капусти
-
1 корінь петрушки
-
1 морква
-
1 цибулина
-
3 ст.л рослинної олії
-
300 г креветок
Спосіб приготування:
-
На дно каструлі налийте невелику кількість рослинної олії і підсмажте на ній дрібно порізані цибулю і моркву.
-
Додайте нарізаний кружальцями корінь петрушки. Залийте овочі водою і варіть 15 хвилин.
-
Покладіть в овочевий бульйон розділену на суцвіття капусту.
-
Відварені овочі подрібніть в блендері.
-
Отриману масу розведіть бульйоном до консистенції пюре.
-
Відварені і очищені креветки покладіть в тарілку з супом разом з подрібненою зеленню. Можна додати часникові грінки.

Пісні ліниві вареники з грибами
Час приготування: 30 хвилин
Складові:
-
2/3 чашки дуже дрібно нарізаних грибів
-
1/3 чашки нарізаних пластинками грибів – для подачі
-
1 середня цибулина, розрізана навпіл і дрібно посічена
-
Дрібка солі
-
2-3 ст.л. олії – для смаження
Для тіста:
-
2 повні чашки борошна
-
3 ст.л. олії
-
Дрібка солі
-
2/3 чашки окропу
Спосіб приготування:
-
Гриби обсмажити з цибулею і сіллю на рослинній олії до золотистого кольору, в різних сковородах або по черзі.
-
Борошно змішати з сіллю, додати олію і гриби з цибулею. Добре перемішати.
-
Заварити окропом, швидко перемішати ложкою.
-
Закип’ятити в каструлі воду з лавровим листом, трохи посолити.
-
Тісто скачати в ковбаски діаметром близько 2-3 см, порізати брусочками.
-
Партіями приготувати вареники. Опускати по одному шматочку тіста в киплячу воду, після спливання варити на середньому вогні протягом хвилини.
-
Дістати ліниві вареники шумівкою і перекласти в миску. Подавати разом зі смаженими грибами з цибулею.
Корисна порада: страву можна прикрасити зеленню і посипати веганським пармезаном, а також доповнити соєвою сметаною.

Пісний салат з авокадо, помідорів і кукурудзи
Час приготування: 10 хвилин
Складові:
-
1 авокадо
-
1-2 помідори
-
1/2 банки консервованої кукурудзи
-
2 ст.л. подрібненої зеленої цибулі
Для заправки:
-
2 ст.л. оливкової олії
-
1 ст.л. соку лайма чи лимона
-
1/3 ч.л. копченої солі
-
1/3 ч.л. сушеного часнику
-
1/3 ч.л. суміші мелених перців
Спосіб приготування:
-
Авокадо помийте, видаліть шкірку і кісточку. Наріжте м’якоть кубиками.
-
Помідор помийте і наріжте невеликими шматочками.
-
Дістаньте кукурудзу з банки, зелену цибуля дрібно порубайте.
-
З’єднайте авокадо, помідор, зелень і кукурудзу в мисці.
-
Змішайте всі інгредієнти для заправки і полийте салат.
Корисна порада: замість кукурудзи можна додати солодкий перець, а замість зеленої цибулі – петрушку або кріп.

Пісна грибна солянка в духовці
Час приготування: 1 година
Складові:
-
2 склянки солоних грибів
-
500 г свіжої або квашеної капусти
-
2 цибулини
-
4 ст.л. олії
-
1 ст.л. пшеничного борошна
Спосіб приготування:
-
Гриби нарізати соломкою і обсмажити з цибулею на сковороді. Підсипати борошна і ще трохи обсмажити, помішуючи лопаткою.
-
Капусту припустити до м’якості, віджати.
-
Солянку викласти на сковорідку без ручки: шар капусти, шар грибів і зверху знову капуста. Підлити на сковорідку трохи розсолу або води.
-
Запікати в духовці при 180 °С близько півгодини.
-
Готова страва повинно вийти соковитою, але без надлишків бульйону в нижньому шарі.
-
Подавайте солянку з капусти разом з житнім хлібом.

Баклажанна ікра з горіхами
Час приготування: 20 хвилин
Складові:
-
150 г баклажана
-
100 г моркви
-
80 г цибулі
-
100 г помідорів
-
50 г олії
-
30 г волоських горіхів
-
Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
-
Всі овочі помити, почистити, нарізати невеликими кубиками.
-
Після чого обсмажити все відразу на рослинній олії до готовності.
-
Викласти отриману баклажанну ікру на тарілку, посолити і поперчити, а також посипати зверху подрібненим волоським горіхом.
-
Подавати разом з хлібом. Закуску можна прикрасити зеленню петрушки або базиліка.

Пісний медовик
Час приготування: 1 година
Складові:
-
1 склянка цукру
-
1 стакан води
-
2 ст.л. меду
-
1 ч.л. соди
-
0, 5 ч.л. лимонного соку
-
2 ст.л. какао чи розчинної кави
-
Кориця – на кінчику ложки
-
Кардамон – на кінчику ложки
-
0, 5 склянки родзинок
-
0,5 склянки горіхів
-
0, 5 ст. рослинної олії
-
2 ст.л. олії для змащування форми
Спосіб приготування:
-
У миску висипте цукор, налийте воду і рослинну олію, покладіть мед і тримайте на вогні до повного розчинення цукру і меду.
-
У суміш, що остигла до 30-40 ºС, всипте соду, погашену лимонним соком, какао (каву) і прянощі. Ретельно перемішайте тісто, щоб не залишилося грудок.
-
Додайте горіхи, родзинки і борошно. За консистенцією тісто має нагадувати густу сметану. Випікайте в формі, змащений олією і посипаній борошном, при 180 ºС.
-
Корж можна розрізати вздовж і прошарувати джемом, а зверху покрити глазурю. Глазур готується так: змішайте 150 г цукрової пудри з 2 ст. ложками порошку какао, 3 ст.л. гарячої води і 2 ст.л. м’якого рослинного маргарину.
Який із рецептів вам приглянувся? Діліться у коментарях і своїми улюбленими стравами
Читайте також:
-
14 серпня відзначають Медовий спас: що це за свято та чого не можна робити
-
Вихідні та свята в серпні 2022: скільки відпочиватимуть хмельничани
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.