Великий піст – головний піст в церковному календарі християн. Це час для духовного очищення, роботи над собою, самовдосконалення. Дата його початку кожного року змінюється, як і дата самої Пасхи. А ось тривалість стабільна – 48 днів. Перші 40 – на знак наслідування Ісусу Христу, який постився сорок днів у пустелі. Завершальний тиждень – називається Страсним і символізує останні дні земного життя сина Божого.
В 2018 році Великий піст починається з 19 лютого і триватиме аж до 7 квітня. Представники церкви наголошують, що це, насамперед, обряд тривалої підготовки віруючого християнина до святкування Воскресіння Господнього. А відмова від буденних насолод – спосіб загартувати не лише тіло, а й душу.
Ірина Райчук, сімейний лікар
- Перш, ніж почати постити, обов'язково порадьтеся з лікарем, адже різка зміна схеми харчування може стати причиною погіршення стану здоров'я. Не рекомендується постити людям, які займаються важкою фізичною працею або професіним спортом або ж мають важкі хронічні захворювання, особливо шлунково-кишкового тракту. Не можна також хворим на цукровий діабет. Варто утриматися від посту вагітним і жінкам, які годують груддю, дітям і підліткам, в деяких випадках навіть людям похилого віку.
1) вживайте білки рослинного походження: бобові (соя, квасоля, горох, чечевиця), цільні злаки, горіхи, гриби.
2) щоб уникнути проблем з травленням додавайте в їжу натуральні спеції – кардамон, коріандр, меліса, м'ята, кріп, розмарин, чебрець, кмин, шавлія. 3) виключте з раціону гострі приправи, такі як гірчиця, перець, хрін, часник.
4) не просто відмовтеся від жирів тваринного походження, а обов’язково вживайте рослинні жири – соняшникову, оливкову, соєву, лляну або кедрову олії.
5) відмова від молочних продуктів може призвести до нестачі білків та кальцію. Щоб уникнути цього , включіть до раціону харчування хрестоцвітні (капусту, зокрема, брокколі), морську рибу і кунжутне насіння.
6) обмежте, а то й зовсім виключте з раціону міцний чай і каву, щоб уникнути перевантаження нервової системи. Пийте трав'яні чаї, відвари сухофруктів, морси з журавлини і брусниці. Магазинні соки краще замінити фрешами (фруктовими та овочевими), які варто розводити водою або, взагалі, пийте звичайну чисту воду.
7) під час посту вживайте в їжу паростки пшениці, жита, вівса та інших зернових і бобових , які містять величезну кількість вітамінів і ферментів, що здатні зміцнити організм;
8) дотримуйтеся п'ятиразового харчування: три основних прийоми їжі та два перекуси. Не допускайте тривалих перерв між прийомами їжі, протягом всього дня потрібно отримувати прості вуглеводи у вигляді соків і фруктів.
І, наостанок, дотримання посту є більш природнім, ніж голодування чи роздільне харчування. Постіться на здоров’я.
Як це краще зробити, не зашкодивши здоровʾю, порадить
Юлія Пархомчук, дієтолог
- Раджу вживати сезонні овочі й фрукти, багаті вітаміном С. Вітамін С, на жаль, не накопичується в організмі, тому його запаси постійно необхідно підтримувати. Багато вітамінів подарує вам різнокольорова рослинна їжа.
Щоб схуднути під час посту слід витрачати більше калорій ніж отримувати, – підкреслює дієтолог.
З кожним прийомом їжі потрібно вживати білки, вони підвищують захисні сили і сприяють швидкому відновленню організму. Обирайте «правильні» білки: бобові (квасоля, горох, нут, сочевиця, арахіс), картопля, крупи, горіхи, насіння, гриби, соєві продукти. Продукти потрібно комбінувати, наприклад, готувати гречку з грибами, додавати багато овочів, причому у вареному вигляді, печеному, пареному вигляді. Використовуйте суміш оливкової, соняшникової та кукурудзяної олій – для додавання у готові страви. Горіхи, мигдаль, насіння льону, гарбуза, кунжутне, арахісове масло та халва – джерело білків та жирів. Чільне місце в раціоні цього часу відводиться насінню льону – в день достатньо 1-2 чайних ложки.
Перший тиждень Великого посту називається "Федоровим тижнем". У цей час прийнято згадувати всіх захисників православної віри.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.