Великий піст 2018. Спеціалісти радять, як постити з користю для здоров'я

Великий піст 2018. Спеціалісти радять, як постити з користю для здоров'я
Фото mentalfloss.com
  • Розпочинається Великий піст-2018, який триватиме 48 днів.
  • Різка зміна раціону харчування може суттєво вплинути на організм людини.
  • Як правильно постити без шкоди для здоровʾя, журналісти vsim.ua дізнавалися у хмельницьких спеціалістів.

Великий піст – головний піст в церковному календарі християн. Це час для духовного очищення, роботи над собою, самовдосконалення. Дата його початку кожного року змінюється, як і дата самої Пасхи. А ось тривалість  стабільна – 48 днів. Перші 40 – на знак наслідування Ісусу Христу, який постився сорок днів у пустелі. Завершальний тиждень – називається Страсним і символізує останні дні земного життя сина Божого.

В 2018 році Великий піст починається з 19 лютого і триватиме аж до 7 квітня. Представники церкви наголошують, що це, насамперед, обряд тривалої підготовки віруючого християнина до святкування Воскресіння Господнього. А відмова від буденних насолод – спосіб загартувати не лише тіло, а й душу.

"Зміна харчування може призвести до погіршення здоров'я" 

C:\Users\Користувач\Desktop\clinic1-101.jpg

 Ірина Райчук, сімейний лікар

Відео дня

- Перш, ніж почати постити, обов'язково порадьтеся з лікарем, адже різка зміна схеми харчування може стати причиною погіршення стану здоров'я. Не рекомендується постити людям, які займаються важкою фізичною працею або професіним спортом або ж мають важкі хронічні захворювання, особливо шлунково-кишкового тракту. Не можна також хворим на цукровий  діабет. Варто утриматися від посту вагітним і жінкам, які годують груддю, дітям і підліткам, в деяких випадках навіть людям похилого віку. 

Щоб постити і не зашкодити здоров'ю

1) вживайте білки рослинного походження: бобові (соя, квасоля, горох, чечевиця), цільні злаки, горіхи, гриби. 

2) щоб уникнути проблем з травленням додавайте в їжу натуральні спеції – кардамон, коріандр, меліса, м'ята, кріп, розмарин, чебрець, кмин, шавлія.           3) виключте з раціону гострі приправи, такі як гірчиця, перець, хрін, часник.

4) не просто відмовтеся від жирів тваринного походження, а обов’язково  вживайте рослинні жири – соняшникову, оливкову, соєву, лляну або кедрову олії.

5) відмова від молочних продуктів може призвести до нестачі білків та кальцію. Щоб уникнути цього , включіть до раціону харчування хрестоцвітні (капусту, зокрема, брокколі), морську рибу і кунжутне насіння. 

6) обмежте, а то й зовсім виключте з раціону міцний чай і каву, щоб уникнути перевантаження нервової системи. Пийте трав'яні чаї, відвари сухофруктів, морси з журавлини і брусниці. Магазинні соки краще замінити фрешами (фруктовими та овочевими), які варто розводити водою або, взагалі, пийте звичайну чисту воду.

7) під час посту вживайте в їжу паростки пшениці, жита, вівса та інших зернових і бобових , які містять величезну кількість вітамінів і ферментів, що здатні зміцнити організм;

8) дотримуйтеся п'ятиразового харчування: три основних прийоми їжі та два перекуси. Не допускайте тривалих перерв між прийомами їжі, протягом всього дня потрібно отримувати прості вуглеводи у вигляді соків і фруктів.

І, наостанок, дотримання посту є більш природнім, ніж голодування чи роздільне харчування. Постіться на здоров’я.

Як тримати баланс 

Як це краще зробити, не зашкодивши здоровʾю, порадить 

C:\Users\Користувач\Desktop\unnamed.jpg

Юлія Пархомчук, дієтолог 

- Раджу вживати сезонні овочі й фрукти, багаті вітаміном С. Вітамін С, на жаль, не накопичується в організмі, тому його запаси постійно необхідно підтримувати. Багато вітамінів подарує вам різнокольорова рослинна їжа. 

Щоб схуднути під час посту слід витрачати більше калорій ніж отримувати, – підкреслює дієтолог.

З кожним прийомом їжі потрібно вживати білки, вони підвищують захисні сили і сприяють швидкому відновленню організму.  Обирайте «правильні» білки: бобові (квасоля, горох, нут, сочевиця, арахіс), картопля, крупи, горіхи, насіння, гриби, соєві продукти. Продукти потрібно комбінувати, наприклад, готувати гречку з грибами, додавати багато овочів, причому у вареному вигляді, печеному, пареному вигляді. Використовуйте суміш оливкової, соняшникової та кукурудзяної олій – для додавання у готові страви. Горіхи, мигдаль, насіння льону, гарбуза, кунжутне, арахісове масло та халва – джерело білків та жирів. Чільне місце в раціоні цього часу відводиться насінню льону – в день достатньо 1-2 чайних ложки.

Раціон першого тижня посту. 19 - 25 лютого 

Перший тиждень Великого посту називається "Федоровим тижнем". У цей час прийнято згадувати всіх захисників православної віри.

  • 19 лютого 2018 року, понеділок – суворий піст, повне утримання від їжі.
  • 20 лютого 2018 року, вівторок – дозволяється хліб і вода.
  • 21 лютого 2018 року, середа – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
  • 22 лютого 2018 року, четвер – повне утримання від їжі.
  • 23 лютого 2018 року, п'ятниця – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
  • 24 лютого 2018 року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.
  • 25 лютого 2018 року, неділя – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:42 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up