Великий піст – це найсуворіший та найтриваліший піст у році. Цьогоріч він розпочався 11 березня і триватиме до 27 квітня.
Піст передбачає відмову від м'ясних, молочних продуктів, а також яєць. До того ж, в певні дні Великого посту обмежується вживання риби, олії та вареної їжі.
Хмельничанка Олена Цісар дотримується посту останні кілька років. Як зробити пісний раціон смачним й різноманітним, жінка розповіла журналістам vsim.ua.
Великий піст триває 40 днів. Такий тривалий і важкий період призначений для підготовки вірян до святкування Великодня. Під час посту існує суворе обмеження в харчуванні. Основу раціону повинні складати продукти рослинного походження, тобто гриби, овочі, фрукти та бобові.
Як провести піст смачно, корисно і поживно, читайте далі.
Хмельничанка Олена Цісар дотримується посту останні кілька років. У родині її підтримує дочка і син. Пані Олена згадує як переносила піст вперше, каже, що було важко. Однак зробивши це своєю традицією, жінка зізнається, що такої легкості, як під час посту, не відчувала ніколи.
Я завжди з нетерпінням чекаю посту. Бо у цей період я стаю настільки енергійна та рухлива. До того ж, відчуваю неймовірну легкість у тілі, - каже хмельничанка Олена.
У період Великого посту хмельничанка Олена дотримується всіх обмежень, у тому числі й в раціоні харчування.
Відео дня
Замість яєць жінка використовує манку або крохмаль, а замість м’яса - гриби. У пісному меню хмельничанки є чимало страв, які дозволяють зробити пісне харчування смачним і ситим. Рецептами деяких з них жінка поділилась із нашими журналістами.
Пісні голубці
Інгредієнти:
гречана крупа
рисова крупа
цибуля
морква
сіль, перець
олія
вода
Додаємо рівномірними порціями гречку й рис. Все це запарюємо. Готуємо зажарку з цибулі й моркви. Додаємо сіль, перець за смаком. Заливаємо усю суміш олією і водою й тушкуємо до готовності.
Засипана капуста
Інгредієнти:
кисла капуста
пшоняна крупа
цибуля
морква
борошно (за бажанням)
Варимо кислу капусту до готовності. Окремо відварюємо пшоняну крупу й додаємо її до капусти. Тушкуємо на маленькому вогні. Готуємо зажарку з цибулі й моркви і додаємо до капусти й каші.
Для густоти можна добавити борошно.
Макарони з гороховою юшкою
Інгредієнти:
макаронні вироби
горох
окріп
спеції за смаком
Відварюємо горох та перетираємо його через сито. Додаємо до нього окріп. Окремо відварюємо макарони. З’єднуємо все разом. Заправляємо спеціями за смаком.
Квасолеві котлети
Інгредієнти:
квасоля
цибуля
морква
сіль, перець
борошно
Замочити на якийсь час квасолю. Відварити й потовкти до однорідної маси. Окремо приготувати зажарку з цибулі й моркви. Додати до квасолі. Сіль й перець - за смаком. Власноруч зліпити котлети. Обваляти в борошні й піджарити з обох сторін до готовності.
Пісний борщ з грибами
Інгредієнти:
картопля
квасоля
буряк
капуста
томатна паста
цибуля
морква
гриби (за смаком)
пісний майонез
томатна паста
сіль, перець
Завчасно замочити квасолю. Буряк й капусту натерти на крупній тертці. Картоплю нарізати кубиками. Відварити до першого кипіння. Додати буряк, капусту та гриби. Окремо підготувати зажарку з цибулі, моркви й томатної пасти. Добавити її в каструлю з овочами.
Для насиченішого смаку можна використати пісний майонез, а також сіль та перець за смаком.
А от повертатись до звичного харчування дієтологи радять поступово. Харчування має бути збалансованим. В цей перехідний період дайте організму звикнути, вживайте більше супів, овочів і, звичайно ж, води.
Друзі, діліться в коментарях своїми рецептами пісних страв.