Великий піст триває 40 днів. Такий тривалий і важкий період призначений для підготовки вірян до святкування Великодня. Під час посту існує суворе обмеження в харчуванні. Основу раціону повинні складати продукти рослинного походження, тобто гриби, овочі, фрукти та бобові.
Як провести піст смачно, корисно і поживно, читайте далі.
Хмельничанка Олена Цісар дотримується посту останні кілька років. У родині її підтримує дочка і син. Пані Олена згадує як переносила піст вперше, каже, що було важко. Однак зробивши це своєю традицією, жінка зізнається, що такої легкості, як під час посту, не відчувала ніколи.
У період Великого посту хмельничанка Олена дотримується всіх обмежень, у тому числі й в раціоні харчування.
Замість яєць жінка використовує манку або крохмаль, а замість м’яса - гриби. У пісному меню хмельничанки є чимало страв, які дозволяють зробити пісне харчування смачним і ситим. Рецептами деяких з них жінка поділилась із нашими журналістами.
Інгредієнти:
Додаємо рівномірними порціями гречку й рис. Все це запарюємо. Готуємо зажарку з цибулі й моркви. Додаємо сіль, перець за смаком. Заливаємо усю суміш олією і водою й тушкуємо до готовності.
Інгредієнти:
Варимо кислу капусту до готовності. Окремо відварюємо пшоняну крупу й додаємо її до капусти. Тушкуємо на маленькому вогні. Готуємо зажарку з цибулі й моркви і додаємо до капусти й каші.
Для густоти можна добавити борошно.
Інгредієнти:
Відварюємо горох та перетираємо його через сито. Додаємо до нього окріп. Окремо відварюємо макарони. З’єднуємо все разом. Заправляємо спеціями за смаком.
Інгредієнти:
Замочити на якийсь час квасолю. Відварити й потовкти до однорідної маси. Окремо приготувати зажарку з цибулі й моркви. Додати до квасолі. Сіль й перець - за смаком. Власноруч зліпити котлети. Обваляти в борошні й піджарити з обох сторін до готовності.
Інгредієнти:
Завчасно замочити квасолю. Буряк й капусту натерти на крупній тертці. Картоплю нарізати кубиками. Відварити до першого кипіння. Додати буряк, капусту та гриби. Окремо підготувати зажарку з цибулі, моркви й томатної пасти. Добавити її в каструлю з овочами.
Для насиченішого смаку можна використати пісний майонез, а також сіль та перець за смаком.
А от повертатись до звичного харчування дієтологи радять поступово. Харчування має бути збалансованим. В цей перехідний період дайте організму звикнути, вживайте більше супів, овочів і, звичайно ж, води.
Друзі, діліться в коментарях своїми рецептами пісних страв.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.
Підготувала Олександра Клименко.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.