Українські клуби відмовляються грати проти хмельницького “Сокола”. Яка причина?

Українські клуби відмовляються грати проти хмельницького “Сокола”. Яка причина?
Використані фото та відео із сайту СК Сокіл
  • Представників хмельничан звинувачують в побитті гравця франківського “Урагану”. 

  • “Сокіл” вважає, що заява франківців є неправдивою та звернувся до комітету з етики та чесної гри УАФ.

  • Водночас ряд клубів та арбітри відмовляються від матчів за участю хмельницького клубу.

Навколо хмельницького футзального клубу розгорнувся гучний скандал. Розповідаємо про те, що відомо.

Недограний матч і заява про побиття

4 листопада у Хмельницькому мав відбутися матч футзальної Екстра-ліги між місцевим “Соколом” та івано-франківським “Ураганом”. Він розпочався за планом і був зупинений через оголошення повітряної тривоги. Вона затягнулася на 2 год. 30 хв. Тому було прийнято рішення матч дограти в інший день.

Гравці та офіційні особи матчів чекали на завершення тривоги у місці проведення матчу - в спорткомплексі Головного управління Нацполіції в Хмельницькій області. Саме під час цього, за версією НФК “Ураган”, їх гравця побили представники “Сокола”. Далі цитуємо заяву франківського клубу:

Відео дня

“Після виходу з роздягальні, на сходах спорткомплексу, один з гравців команди «Ураган» почув на свою адресу нецензурну лайку, яка продовжилась застосуванням фізичної сили з нанесенням тілесних ушкоджень. Ініціатором цього побиття був один з колишніх спонсорів команди Сокіл. До побиття також долучився один з тренерів хмельничан, який в даний момент знаходився поруч. В масову бійку це не переросло завдяки усвідомленням гравцями «Урагану» наслідків необережних дій.

Факт цих ганебних дій занесено в протокол матчу. Також в травмпункті було проведено обстеження гравця для визначення тілесних ушкоджень. Заява від гравця для притягнення до відповідальності винних була зареєстрована в одному з відділень поліції м.Хмельницький. Представники НФК «Ураган» готують всі необхідні документи в КДК УАФ”.

Реакція “Сокола” та версія Олександра Мирного

“Сокіл” відреагував заявою до Комітету з етики та чесної гри Української асоціації футболу. В ній хмельничани заперечують побиття, називаючи викладену в заяві “Урагану” інформацію неправдивою:

“Поширена у вищезгаданій заяві інформація  не відповідає дійсності, викладена неправдиво, через що принижує честь, гідність та ділову репутацію Клубу, а також завдає шкоди його інтересам”

Головними учасниками подій, про які заявляє “Ураган”, були їх гравець Артем Фаренюк, тренер “Сокола” Віталій Розпаченюк та Олександр Мирний, якого в заяві франківці назвали “один з колишніх спонсорів клубу”. Фактично він не має офіційного відношення до клубу зараз. До 9 листопада 2021 року він був почесним президентом “Сокола”.

Свою версію того, що відбувалося, в інтерв’ю для клубної пресслужби розповів Олександр Мирний. Його тут представили “людиною, яка є небайдужою до СК «Сокіл» та всього того, що відбувається навколо команди”.

Олександр Мирний розповідає, що зібрався їхати з спорткомплексу по своїх справах і попрямував коридором між роздягальнями. 

“В коридорі стояла вся команда. Стояла мовчки. Я мимо них проходжу і тут Фаренюк вилітає збоку, стає і загороджує прохід та починає щось кричати. Вся команда дивиться. І я розумію, що щось воно відбувається не те. Я зразу ховаю руки за спину, підходжу до нього і кажу: “Слухай, по-перше, мені треба пройти. По-друге, я не зрозумів, що це за провокація, чого ти добиваєшся. І спокійно його відсунув. Просто повернувся боком і пішов, - каже Олександр Мирний. - Я так зрозумів, що на його дикий крик вискочив Віталій Ігорович Розпаченюк з нашої роздягальні. Вони почали кричати, я чую якісь крики і повертаюся і забираю Віталіка. Кажу, “Віталік, пішли. Він не потрібен”. І я вийшов на вулицю.

Також Олександр Мирний заявив, що в разі того, якщо поліція не встановить факту побиття, то він готовий позиватися до суду за наклепи на його ім’я чи стосовно “Сокіл”. Готовий оцінити моральну шкоду в мільйон гривень. Каже, що ці гроші відразу відправить на допомогу ЗСУ. Більше про це та інше є у повній версії відеоінтерв’ю:

Реакція АФУ та відмова клубів грати проти “Сокола”

6 листопада на сайті Асоціації футзалу України була опублікована офіційна позиція організації щодо даної ситуації:

“Асоціація футзалу України заявляє про дикість та недопустимість таких дій в спорті, в тому числі у футзалі. Такі дії не лише не прикрашають спорт, а й засвідчують про низький морально-етичний та розумовий рівень осіб, які дозволяють собі такі вчинки, особливо в умовах повномасштабної війни, яка триває в Україні.

Зібравши усі наявні офіційні документи щодо подій на згаданому матчі, офіційні заяви, звернення та пояснення від учасників матчу – АФУ передає їх на розгляд усіх органів футбольного правосуддя та Виконавчі комітети АФУ та УАФ для надання правової оцінки таким неадекватним діям та прийняття за цим фактом найсуворіших рішень у рамках футбольної юрисдикції.

Також повідомляємо, що АФУ додатково ініціює скликання найближчим часом засідання керівників клубів Vbet Екстра-ліги щодо надання оцінки наявним фактам та, прийняття рішення з метою недопущення в майбутньому таких ганебних випадків в українському футзалі.”

15 листопада відбулося засідання президії АФУ. Тут обговорювали наступне:

В результаті було прийнято рішення:

“До моменту винесення свого рішення КДК УАФ – перенести усі матчі (домашні та виїзні) за участю СК «Сокіл» в розіграші чемпіонату України серед команд вищої ліги «Vbet Екстра-Ліга» з футзалу сезону 2023/2024 року”.

Окрім того у повідомленні УАФ йдеться, що вирішили “передати до КДК УАФ усі матеріали, рішення та висновки щодо систематичності дисциплінарних та регламентних порушень за участі СК «Сокіл» та його представників, які розглядалися в органах футбольного правосуддя УАФ (КДК, АК, Комітет з етики та чесної гри, Палата з вирішення спорів)”.

Тому поки невідомо чи зможе “Сокіл” продовжити один із найуспішніших своїх сезонів за останні роки. Хмельничани після дев’яти зіграних матчів займають поточне четверте місце в турнірній таблиці футзальної Екстра-ліги.

На завершення вашій увазі відеоогляд матчу Сокіл - Ураган, який було зупинено через тривогу на 17-ій хвилині першого тайму. На той момент хмельничани програвали 0:2.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Сергей Васильцев

    Поясню в Покровському на грі Титан-Сокіл був теж випадок коли неадекват гостей ліз до віце президента Титана, просто Григорович не дав конфлікту продовження, і не дав сину остановити автобус і дати хорошой мзди Вболівальникам Сокола
  • Леонід Бендюг

    Ураган це команда га**онів все їм щось не так.А команди які відмовляються з ''Соколом,,грати зарахувати всім поразки.Невигідна наша команда бо складає гідну конкуренцію суперникам от і все.Тоді нашому ''Соколу,, краще заявитись в чемпіонаті Польщі там такого цирку і клоунади нема.Сором і ганьба урагану і ганьба АФУ!!!

    Микола Струк reply Леонід Бендюг

    Леонід Бендюг ПОЛЯКИ СКОРО БИ НАВЕЛИ ПОРЯДОК ІЗ КОВАЛЬЧИКОМ ТАКОЖ ЯКИЙ ТЕЖ БУДЕ ГОРИТИ ЩО СУДЬЮ НЕ КОПАВ

    Юра Умлев reply Леонід Бендюг

    Леонід Бендюг ваш недотренер- это позор украинского футзала

    Женя Лешков reply Леонід Бендюг

    Леонід Бендюг довбень пуйло так само вірить, що у нього мінімум друга армія світі!
  • Rostik Kovalchuk

    Були би камери в приміщенні та відеофіксація. Стидоба що їх не має. Ніякого би цирку не було. А так можна сплітати "басні Крилова".

keyboard_arrow_up