Військовий із Хмельницького на візку виборов два перших місця на “Іграх нескорених”

Військовий із Хмельницького на візку виборов два перших місця на “Іграх нескорених”
Колаж vsim.ua Фото Олександа з сайту Суспільного
  • Олександр Маковей — військовий ЗСУ. Чоловік отримав поранення неподалік Сєвєродонецька. 

  • Він переніс 14 операцій, але його ноги досі не працюють, як раніше. 

  • Захисник штовхав ядро на “Іграх” та грав у баскетбол на візках. 

  • Він виборов поїздку на змагання, які відбудуться в Німеччині. 

У Львові пройшов національний відбір до збірної, яка представлятиме Україну на Іграх нескорених у німецькому місті Дюссельдорф. У відборі взяли участь 223 учасники з усіх регіонів України – військові та ветерани, які отримали поранення.

Перші місця у двох номінаціях на "Іграх" здобув військовий із Хмельниччини. Олександр Маковей боровся з російськими окупантами на Сході. Проте, в червні 2022 року під Сєвєродонецьком він отримав мінно-осколкові поранення. З того часу захисник переніс 14 операцій, а відновившись — поїхав перемагати на “Ігри нескорених”. Про це розповідає Суспільне.

"Дух сильніший за тіло"

На національному відборі "Ігор нескорених" Олександр Маковей штовхав ядро та змагався у грі в баскетбол. 

Відео дня

Він розповів, що в першому турнірі ядро мало вагу 4 кілограми. При цьому сам захисник був прив’язаний до крісла колісного. Тож спершу в нього не вдалося. Але наступна спроба вже була переможною. 

— Мусиш вибирати якісь такі пріоритетні види спорту. В мене це штовхання ядра: сидячи я штовхав на крайніх змаганнях, тому що в мене нога не працює. Але коли тебе прив’язали до крісла, і ти зрозумів, що твій рух обмежений, ти не можеш ні нормально скрутитися, ні нормально вийти на фінальні зусилля. На одній нозі через весь стадіон стрибаю, щоб виконати вправу. Прибігаю, сів, не розім’явся, — зізнається Олександр. 

За другим разом хмельничанин здобув золоту медаль з результатом 8 метрів 27 сантиметрів.

Баскетбол на візках

Наступним змаганням був баскетбол на візках. У команді було п’ятеро гравців, але лише у Сашка був досвід “колісної” гри. Та й то мінімальний. 

— Ми на ходу вчили правила елементарні, стратегію готували. І в нас це все вийшло, ми посіли також перше місце у баскетболі на візках. Кільце стандартне, і коли ти стоячи це робиш, це набагато легше, а коли ти робиш це сидячи, то є певний дискомфорт. Під кільцем тільки три секунди можна бути, і тут всі хочуть закинути. Коли ти під кільцем суперника, суперник хоче м'яча забрати, бігом біжить під кільце, ти не встигаєш за ними, — ділиться враженнями військовий. 

Після поранення та пережитих оперувань Олександру так і не вдалось повністю відновити всі функції ніг. 

— Прилетіла міна, два моїх побратими загинули, я дивом вижив. Дуже сильне було поранення, багато ушкоджень було. Артеріальні кровотечі, одна венозна, легеня, живіт, обличчя, руки, ноги повністю всі були пошкоджені. Витягнули десь 40 уламків, і ще багато залишилося уламків. — ділиться Олександр.

Хмельничанин пройшов нацвідбір до збірної команди України і виборов поїздку на "Ігри нескорених" у Німеччині. Цьогоріч збірну України представлятимуть 24 учасники з-поміж військовослужбовців та ветеранів. Впродовж трьох місяців спортсмени проходитимуть посилену підготовку та виступлять у міжнародних змаганнях, що пройдуть з 9 по 16 вересня у Дюссельдорфі.

Довідка:
Ігри нескорених (Invictus Games) — міжнародні спортивні змагання в паралімпійському стилі. Їх започаткував принц Гаррі у 2014 році. Вперше Ігри прийшли у Лондоні. Україна приєдналася до Ігор Нескорених у 2017 році, дебютувавши у Торонто.
В “Іграх” беруть участь поранені військовослужбовці та пов'язані з ними ветерани у таких видах спорту як баскетбол на візках, волейбол сидячи і веслування в залі. «Invictus» з латини означає «непереможний», «незламний» або «нескорений». Перші Ігри нескорених відбулися 2014 року в Олімпійському парку королеви Єлизавети у Лондоні.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (44)
  • Алла Килимчук

    Наші хлопці найкращі!💛💙
  • Коля Потапюк

    💪💪💪🙏🙏
  • Леонід Кульчицький

    ДЯКУЄМО НЕЗЛАМНОМУ ГЕРОЮ.ПИШАЄМОСЯ ВАМИ.
  • Olga Jurasch

    ШАНА І ПОВАГА.ДЯКУЮ

keyboard_arrow_up