Втратив ноги на війні: в Кам’янці відбувся пробіг в підтримку пораненого воїна

Втратив ноги на війні: в Кам’янці відбувся пробіг в підтримку пораненого воїна
Фото зі сторінки військовї частини А 2641
  • Благодійний забіг був в підтримку військового Валерія Одайника. 

  • Захисник отримав важкі поранення на Бахмутському напрямку і наразі проходить складну реабілітацію.

  • Йому зробили 14 операцій та мають встановити протези. 

  • Аби зібрати кошти на лікування та відновлення, тисяча учасників бігли 2 кілометри від Європейського скверу до Ратуші. 

“Ти герой – ми опора!”, — саме з таким гаслом у неділю, 30 квітня, кам’янчани влаштували благодійний забіг. Мета заходу — підтримати морально та матеріально свого земляка — кам’янчанина Валерія Одайника, який отримав важкі поранення на передовій. Деталі розповіли у військовій частині А 2641. 

Із тренера — в оборонця

Валерій Одайник — офіцер Збройних Сил України, відважний воїн, патріот України та всебічно підготовлений фахівець своєї справи. До війни Валерій був викладачем на факультеті фізичної культури Національного університету імені Огієнка, тренером з баскетболу. 

Але у 2021 році вирішив вступити до лав Збройних Сил України. За рік із командира взводу став командиром навчального курсу. Та коли почалося широкомасштабне вторгнення, військовослужбовець захотів воювати на передовій із побратимами та захищати рідну країну. 

Відео дня
Фото зі сторінки Михайла Посітка

Пережив 14 операцій

26 січня 2023 року під час виконання бойового завдання поблизу Бахмута на Донеччині група розмінування Валерія на автомобілі підірвалась на протитанковій міні. Внаслідок вибуху кам’янчанин отримав множинні тяжкі поранення. Під час евакуації в Часів Яр від втрати великої кількості крові, лікарі діагностували йому клінічну смерть, але їм таки вдалося повернути бійця до життя.

Одайника доправили до військового шпиталю, однак, лікарям довелося ампутувати військовому обидві ноги. Він втратив одну ногу вище коліна, а на другій - ампутація стопи. Також ампутували палець на правій руці, ліва сторона тіла постраждала від опіків, має відкриту черепно-мозкову травму. 

Нещодавно у Києві Валерію зробили 14 операцій, а потім їх направили у Львів, де чекає новий шлях та лікування зору, щелепи, видалення уламків з обличчя, пластика обличчя та підготовка кінцівок до протезування. Нині захисник проходить складний курс лікування, а попереду ще довгий період реабілітації. 

Володимир 3еленський під час робочої поїздки до Львівської області відвідав військовий шпиталь й особисто вручив захиснику нагороду. Валерій мріє дочекатися протезування та повернутися до лав 3СУ. 

Забіг в честь Героя

Щоб підтримати свого Героя, педагогічний колектив вишу організував спортивний забіг. На ініціативу відгукнулась військова частина та місцева громада. Близько 1 тисячі кам’янчан бігли 2 кілометри від Європейського скверу до Ратуші. 

Серед охочих — військовослужбовці гарнізону, науково-педагогічний колектив національного університету імені Огієнка, курсанти Харківського національного університету внутрішніх справ, спортсмени та усі небайдужі. 

 

На фініші учасників забігу чекала польова кухня та теплі напої. А наприкінці заходу визначили та нагородили переможців у різних вікових категоріях.

Аби переглянути всі фото - гортайте вбік:

Оскільки захід був благодійний, то всі охочі могли зробити доброчинний внесок. Зібрані кошти спрямують на реабілітацію Валерія Одайника. 

Фото зі сторінки Михайла Посітка

Підтримати бійця можна за реквізитами:

  • карта дружини героя - 5168752085451923 (Одайник Інна Тадеушівна).

Читайте також: Вночі над Хмельниччиною спрацювала ППО: деталі ракетного обстрілу 1 травня

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up