Більшість ліків можна купити без рецепта: деталі

Більшість ліків можна купити без рецепта: деталі
Фото MrHamster/Depositphotos
  • Від 1 квітня в Україні рецептурні препарати повинні продавати за електронним рецептом. Проте є нюанс. Аптеки зможуть продавати більшість рецептурних препаратів без рецептів до кінця воєнного стану. І на це є вагомий аргумент.

Після звістки, що з 1 квітня МОЗ впроваджує е-рецепти, в аптеках зчинився справжній ажіотаж. Ознайомившись прискіпливіше із переліком рецептурних препаратів, оприлюдненим МОЗ, люди кинулися купувати все, що можна. Олії у вогонь підлила ще й чутка, що діятиме виключно е-рецепт.

Згодом міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в соцмережах наголосив: діятиме і паперовий, і електронний. Використання обох можливе щонайменше до кінця воєнного стану. А список рецептурних препаратів не розширився.

Відео дня

У МОЗ, коментуючи ситуацію «ТСН», нагадали й про те, що сьогодні на ринку України представлений цілий асортимент безрецептурних лікарських засобів широкого застосування, які спрямовані на лікування та профілактику найбільш поширених захворювань. Їх, як і раніше, можна придбати без рецепта.

Згадали врешті й про постанову Кабміну №542, ухвалену 7 травня 2022-го. Відповідно до неї аптеки зможуть продавати рецептурні препарати без рецепта до кінця воєнного стану.

Документ вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Зокрема встановив, що на період дії воєнного стану:

  • «відпуск рецептурних лікарських засобів (крім лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на спеціальних рецептурних бланках за формою №3, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів), які згідно з інструкцією для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом, за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їх структурних підрозділів під час відпуску таких лікарських засобів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно із зазначеною інструкцією».

«Більшість необхідних ліків в час війни мають продавались без рецепту, - переконана нардеп Оксана Савчук. - Не голосувала за ці закони раніше, бо переконана, що якісний ланцюжок від пацієнт - лікар - рецепт - аптека неможливо налагодити в час війни».

У запровадженні е-рецептів нардепка бачить відразу кілька «мінусів»:

  • збільшиться навантаженість на лікаря і це затягуватиме швидкість видачі рецептів;
  • неможливо буде придбати ліки на фронт, а через БФ буде зробити це складно;
  • як отримають рецепт люди, які переїхали з міст, де активні бойові дії та не змінили свого сімейного лікаря? Мали б отримати від лікаря, незалежно від декларацій. Ага. От побачите, що це буде зробити складно.
  • непросто буде купити певні ліки людям з сіл, особливо у гірській місцевості.

«Список можу ще продовжити, - наголошує. - Саме тому максимально включилась в те, щоб ці законодавчі зміни відтермінувати після війни як мінімум і запроваджувати тоді, коли система охорони здоров‘я зможе!»

А що думаєте ви?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (31)
  • Кирилл Именин

    Ех, не встигли бариги весь німід по 500 грн/пластина штовхнути))
  • Юлия Пасечник

    Ойййй, чергову зрадоньку підвезли))) у всіх зуби болять о 20.00))) перш ніж волати не зайвим дізнатись про правила лікування і самолікування у Европі.. Україна це ж Европа, готуйтесь жити по правилах.
  • Светлана Ярова

    Якби люди не почали "кіпіш" то не продавали б... Потрібно відстоювати себе, інакше зацькують і в концлагері будемо жити.
  • Max Forosov

    То виходить що вже й антибіотики можна купувати без рецепту?

    Читач62 reply Max Forosov

    Ні.

keyboard_arrow_up