Які «Доступні ліки» повністю безкоштовні для хворих (ПЕРЕЛІК)

Які  «Доступні ліки» повністю безкоштовні для хворих (ПЕРЕЛІК)
Depositphotos

Програмою передбачено майже 500 препаратів, які можна отримати безкоштовно або з незначною доплатою за рецептом лікаря в аптеках. 

Уже кілька років в Україні діє програма реімбурсації  «Доступні ліки».  Це урядова програма, що забезпечує повну або часткову оплату вартості деяких лікарських засобів з бюджетних коштів. 

На сьогодні програма «Доступні ліки» охоплює 405 лікарських засобів, ще 72 препарати інсуліну та 9 комбінованих препаратів. Актуальний реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації оприлюднили в МОЗ. Його можна переглянути за посиланням.

Відео дня

У таблиці можна побачити:

Саме в останньому стовпці відображається інформація щодо суми доплати за упаковку або про ліки, які є безкоштовними. У повністю безкоштовних препаратах сума доплати буде позначена як 0,00 грн.

В умовах воєнного стану пацієнти можуть отримувати «Доступні ліки» як за електронним, так і за паперовим рецептом. Для цього слід спершу звернутися до сімейного лікаря, який і випише рецепт. А Національна служба здоров’я відшкодовує аптекам вартість ліків незалежно від форми рецепту.

Також лікар, з яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт по телефону. В такому випадку номер рецепту та код-підтвердження надійде пацієнту на телефон у вигляді смс-повідомлення.

Такі препарати можна отримати лише в тих аптеках, які підписали угоду про відпуск із НСЗУ. Зазвичай, в аптеках є позначка «Доступні ліки», яку чітко видно на вході чи на касі. Також знайти необхідну аптеку можна за допомогою «Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів» або зателефонувати 16-77.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (60)
  • Галина Пона

    Слухала зам.міністра МОЗу про доступні ліки, вони що живуть в якійсь іншій реальності? Так себе хвалять що хоть до хворого місця її прикладай. Метотраксат відмінили, медрол відмінили це більше 2000 тисяч і як жити, здохнути? За мої податки сидить ця красуня і мені в очі бреше😡😡😡😡😡😡
  • Марія Рошко

    Навіть не  для лікування,а для підтримки хворому лікар приписав шість прийомів ліків на день ,а програма таку кількість не пропускає.Ліки дорогі,приймати потрібно кожні три години., і час між прийомами зменшиться.ЯК БУТИ???
  • Svitlana Kogut

    Дорогі ліки скидки не мають,а за повну собівартість є
  • Надия Ярмоленко

    Все це брехня.

keyboard_arrow_up