Будьте обережні: кожен третій кліщ в Хмельницькому - інфікований

Будьте обережні: кожен третій кліщ в Хмельницькому -  інфікований
  • Більше третини кліщів, досліджених у 2021 р. в Хмельницькому, інфіковані бореліями.

  • Як знизити ризик укусу? 

  • Що робити, якщо ви виявили на тілі кліща?

Іксодові кліщі небезпечні не лише для тварин, а й для людей. Вони особливо активні у квітні-червні та серпні-жовтні. "Присмоктатися" до своєї “жертви” ця комаха може у місцях, де є природне трав`яне покриття. Благодатне для неї середовище – це парки, сквери та ліси. До слова, у період воєнного стану діє заборона на відвідання лісів та лісосмуг, особливо на прифронтових та деокупованих територіях. Про це попереджає лікар-епідеміолог Хмельницького районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Тетяна Бихтенко.

Знизити ризик укусу небезпечних комах допоможуть такі поради:

  • Відео дня
    /li>

Чим небезпечні кліщі?

 Іксодові кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також близько 150 інших недуг. Більше третини досліджених минулого року в  Хмельницькому кліщів були інфікованими бореліями. Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща. 

Дослідження кліщів на наявність збудників проводиться в лабораторії ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” за адресою м.Хмельницький, вул.Храновського,12, тел. 67-29-70

Протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом. В разі  підвищення температури тіла, болях в суглобах, почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря! 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up