У хмельницьких річках дохне риба та цвіте вода. Що із цим робитиме влада

У хмельницьких річках дохне риба та цвіте вода. Що із цим робитиме влада
  • У Хмельницькому вже не вперше помічають дохлу рибу у водоймах.

  • Крім того, в річках цвіте вода.

  • Як будуть розв’язувати проблеми?

Мертва риба, цвітіння води, сміття та обміління — на ці проблеми річок у Хмельницькому містяни скаржаться не один рік. У соцмережах періодично з’являються фото цих явищ. Так, днями хмельничани помітили мертву рибу в районі водосховища на Південному Бузі.

Про ситуацію вже дізналися чиновники та відібрали проби води. Про результати пообіцяли повідомити пізніше. У коментарях до фото з мертвою рибою хмельничани припускають, що це сталося через скидання токсичних відходів вище за течією або ж через поширення якоїсь хвороби.

Аби покращити стан річок у Хмельницькому, в департаменті інфраструктури підготували проєкти щодо їхньої очистки та оздоровлення. Про це йшлося на конференції, яка відбулася вчора, 23 травня. Учасниками заходу були комунальники, екологи та активісти.

Відео дня

Виконувач обов’язки начальника управління комунальної інфраструктури Василь Кабальський розповів, що є три проєкти щодо покращення стану річок Хмельницького.

Перший — це розчистка Південного Бугу. Цей процес поділений на два етапи — на ділянках від Кам’янецької до Трудової та від Трудової до східної об’їзної. При цьому реалізація першого етапу триває щонайменше від 2018 року.

Другий проєкт — це розчистка річки Кудрянки від вулиці Кам’янецької до впадіння у Південний Буг. Його виконання ще не розпочате, триває коригування проєктно-кошторисної документації.

Третій проєкт — це перекидання стоку річки Плоска за дамбу Південного Бугу. Про цей ми вже розповідали вам раніше. Йдеться про те, що на місці впадіння річки у Південний Буг має бути зведена дамба. При цьому течію річки хочуть спрямувати через наявний колектор за дамбу на Кам’янецькій, тобто в район ТРЦ «Оазис». І вже там Плоска, згідно з проєктом, має впадати у Південний Буг.

За задумом комунальників, цей проєкт має розв'язати проблему підпору води в Плоскій. Він зумовлений тим, що рівень води у Південному Бузі вищий. Внаслідок цього потік Плоскої дуже сповільнений. Нагадаємо, що станом на листопад 2021 року в районі гирла Плоскої течія майже зупинилася, а місцями текла в протилежний бік. Станом на сьогодні, 24 травня, ситуація така ж. Як зазначив Василь Кабальський, реалізувати проєкт планували цього року, але через війну зараз він «на паузі».

Після виступу чиновника щодо цього проєкту серед присутніх на конференції виникла дискусія. Віцепрезидент Європейського молодіжного водного парламенту Стас Петерс, який брав участь у заході через відеозв’язок, зазначив, що після реалізації подібних проєктів може виникати багато непередбачуваних речей.

Відтак Стас Петерс запитав, чому не можна знизити рівень води у водосховищі замість того, щоб перенаправляти потік Плоскою. Чиновники спершу не давали чіткої відповіді, говорячи, що це питання вивчали та визнали недоцільним. Пізніше пояснили, що водосховище має рекреаційну функцію, тобто на ньому відпочивають люди.

Стас Петерс також зауважив, що у випадку реалізації проєкту потрібно передбачити можливість заходу риби у Південного Бугу у Плоску з допомогою спеціальної рибохідної конструкції. Василь Кабальський відповів, що цього у проєкті немає, але це можна передбачити. Також він зазначив, що риба могла б заходити через систему каналів у парку Чекмана. Їхню розчистку, до слова, розпочали минулого року.

Крім того, віцепрезидент Європейського молодіжного водного парламенту зазначив, що зниження рівня водосховища може призвести до зниження рівня ґрунтових вод, а це, своєю чергою, — до порушення стабільності ґрунту та розташованих поряд будівель.

Під час обговорення також згадали проблему «цвітіння» води, яка так чи інакше актуальна для всіх водойм міста. Причиною цього явища є фосфати, які є у мийних засобах. Останні у складі неочищених стоків потрапляють до водойм, зокрема й до Південного Бугу вище зі течією. За словами організатора конференції Павла Везденецького, лише один грам фосфатів спричиняє розмноження кілограмів водоростей. Для розв’язання цієї проблеми потрібно купувати та встановлювати сучасне очисне обладнання.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (32)
  • Елена Риба

    В тій річці навіть таракани здохнуть не те що риба
  • Dmytro Shemeta

    Скільки стоків впадає у річку від термопласта і аж до маслосирбази)екологи напевне куплені, аналіз води скажуть у нормі і тому подібне, потрібно перекрити скид відходів
  • Крістіна Матвєєва

    В це треба кошти вкладати
  • Виталий Дячук

    Шо ви тут розкудахтались в коментарях! Як її почистити? Фільтрувати воду чи що? Це ж не ті водорослі що в морі, що зверху зібрати можна. ... Ну екологи може знають як, то хай розкажуть. ... Але пропоную мислити позитивно. Водорослі через викид в річку миючих засобів і видно що вище по руслу. Водорослям добре, вони це їдять. То може можна скористатись цим ресурсом? Якщо їдять водорослі то може комиш також любить таку воду? Може можна перед річкою сформувати відповідний великий масив з комишу? ... Ідею подано, Далі хай думають екологи.

    Тетяна Кудінова reply Виталий Дячук

    Виталий Дячук  коли я ще була маленька, річку чистили солдати. Зараз дійсно немає коштів як не колесо огляду, то дзеркальний туалет....Марно витрачають кошти.

keyboard_arrow_up