П’ятеро мешканців Хмельницького захворіли на лептоспіроз

П’ятеро мешканців Хмельницького захворіли на лептоспіроз
  • Причиною інфікування стали гризуни та риба.
  • Летальних випадків немає, але можливий розвиток ниркової недостатності в хворих.

Станом на 10 травня в обласному центрі виявили 5 хворих на лептоспіроз. Летальних випадків немає, однак це захворювання небезпечне тим, що може спричинити розвиток ниркової недостатності. Епідеміологи з’ясували, що причиною інфікування стали лептоспіри іктерогеморагія, грипотифоза. Троє хмельничан заразились від гризунів, ще двоє інфікувались під час ловлі риби. Про це повідомляє лікар-епідеміолог Лариса Мартиненко

Симптоми хворих на лептоспіроз

Інфекція проявляється високою температурою, до 39 градусів. Далі виникає сильний головний біль, нудота, болі в м’язах. Згодом з’являється жовтушність склер та шкіри. Інкубаційний період становить 7 -14 днів. Захворювання важке та часто закінчується летально. Тому варто якомога швидше розпочати лікування. Адже тоді вищі шанси на одужання. Збудники та їх токсини спричиняють патологічні зміни в печінці, нирках та нервовій системі, зазначають медики. 

Як передається хвороба

Лептоспіроз — це гостре інфекційне захворювання, яке може передаватись від тварини до людини. Джерелом зараження найчастіше є гризуни. Але можуть бути - свійські та дикі тварини, велика рогата худоба. У містах найчастіше інфекцію розносять пацюки. Інфікування відбувається при попаданні зараженої сечі в воду, на продукти харчування, при вживанні сирого зараженого м’яса, під час купання в річках та озерах. Лептоспіри активно вбуравлюються в слизові оболонки та шкіру людини. Від людини до людини хвороба не передається.

Відео дня

Як запобігти зараженню

Щоб не захворіти на лептоспіроз інфекціоністи Хмельницького радять дотримуватися простих правил:

Варто пам’ятати, що без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерті.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up