У Міністерстві охорони здоров'я кажуть, що в середньому на рік фіксують близько 16-170 випадків ботулізму по Україні. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, грибів, рідше - овочів. Також заражаються люди, які вживають в’ялену або копчену рибу та будь-які вироби з м’яса. Про це на своїй сторінці у Фейсбук пише в.о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
Ботулізм - це отруєння ботулінічним токсином, який накопичується в зіпсованих продуктах.
Чому продукти можуть бути заражені
Якщо консервовані продукти були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином - вони можуть стати причиною інфікування. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими.
Лікарі пояснюють, ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Щоби вберегтися від ботулізму слід уникати продуктів, в якості яких сумніваєтеся, тим паче, якщо не впевнені, що ці продукти зберігалися і транспортувалися належним чином. Не радять також купувати продукти на стихійних ринках.
Симптоми ботулізму
Інкубаційний період ботулізму може коливатися від декількох годин до двох - п'яти діб (при тяжкому перебігу зазвичай не більше 24 годин). Як правило, ботулізм починається раптово. З'являється виражена загальна слабкість, запаморочення, головний біль, значно погіршується загальне самопочуття, температура тіла в межах норми або трохи підвищена. В животі починаються різкі переймоподібні болі, рідкий стілець, нудота, блювання. Через добу дані прояви змінюються значною сухістю в роті, здуттям живота і запорами. Далі, після досить короткого проміжку часу, з'являються розлади зору: хворі не можуть читати, бачать дуже нечітко, може спостерігатися двоїння предметів. Дуже грізною ознакою, що свідчить про несприятливий перебіг захворювання, є порушення дихання. Пацієнти відчувають важкість у грудях, брак повітря, дихання стає поверхневим, можуть бути болі в грудній клітці, розвивається парез дихальної мускулатури (зникає кашлевий рефлекс). В особливо важких випадках, внаслідок розладу дихання може наступити летальний результат.
Нагадаємо, що минулого року до інфекційної лікарні потрапила жінка, яка з'їла консерву, придбану на ринку і захворіла на ботулізм.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.