Черги, довжиною в дні: де в Хмельницькому перевірити легені й скільки часу на це потрібно

Черги, довжиною в дні: де в Хмельницькому перевірити легені й скільки часу на це потрібно
Фото ілюстративне
  • Багатьох пацієнтів нині направляють на рентген легень.
  • У міських поліклініках дана послуга може бути як безкоштовною, так і платною.
  • В обидвох випадках чекати на неї слід щонайменше декілька днів.
  • Де в Хмельницькому перевірити легені та скільки часу на це потрібно?

Перевірити стан легень стало особливо популярною процедурою із спалахом COVID-19. Дану медичну послугу надають в усіх поліклініках міста. Для цього пропонують зробити рентген. Однак віднедавна потрапити до рентгенкабінету стало майже розкішшю. Бо чекати на це потрібно не один день. Деякі пацієнти махають на це рукою і відправляються до приватних клінік. Замість рентгену там пропонують скористатися сучасною послугою - комп’ютерною томографією. Та подекуди її вартість дещо “кусається”. Де у Хмельницькому можна перевірити стан легень та скільки це коштує?

Пропонують чекати на рентген близько тижня

В залежності від стану пацієнта, сімейні лікарі призначають різне лікування. Буває, коли “картина” стану людини цілком зрозуміла. Та коли симптоми натякають на інші захворювання, призначають додаткову діагностику. Йдеться про рентген легень, завдяки чому можна виявити запалення. 

У поліклініках Хмельницького є рентгенкабінети. Перевірити стан легень там можна як безкоштовно, так і за гроші. У першому випадку варто мати направлення від сімейного лікаря. В іншому - сплатити за послугу 44,59. Така сума вказана на сайті міської ради серед переліку платних послуг, що надаються КП “ХМЛДЦ”. 

Відео дня

Нині бажаючих перевірити стан своїх легень є чимало. Про це свідчать черги, у яких містяни мають перебувати днями. Зіткнулася із таким хмельничанка Валентина, яка другу добу має кашель та біль в районі грудної клітини. Жінці рентген легень порадив зробити сімейний лікар. Медик зазначив, що послугу надають в режимі черги. Мовляв, чекати доведеться близько тижня. 

Лікар запропонував Валентині й інший варіант - зробити комп’ютерну томографію органів грудної порожнини. Для цього порадив звернутися до приватних кабінетів. 

Тим часом, журналіст vsim.ua звернулася до поліклінік міста щоб дізнатися, де й скільки пропонують чекати на рентген легень. А також поцікавилася скільки коштує КТ органів грудної порожнини у Хмельницькому. Розповідаємо про це детальніше. 

Яка ситуація в поліклініках Хмельницького

Додзвонитися до поліклінік Хмельницького виявилося ще тим завданням. В окремих із них годинами не беруть слухавку. А в деяких закладах відповідають із особливою майстерністю хамства. 

У міській поліклініці №1, що на Подільській, повідомили: черга на рентген легень є. Записатися можна, та чекати доведеться близько тижня. 

У міській поліклініці №2, що на проспекті Миру, запис на рентген легень здійснюється лише за присутності пацієнта. Щодо черг працівниці реєстратури нічого не відомо.

У міській поліклініці №3, що на Майборського, медпрацівник був явно не в гуморі. За його словами, на рентген легень потрібно записуватися в самому кабінеті, телефонного зв’язку з яким немає. Допоки поспіхом не поклали слухавку, вдалося запитати: “Чи є черга на рентген-діагностику?” “Є!”, - сказали по ту сторону телефону і тут же залунали гудки. 

У міській поліклініці №4, що на Молодіжній, повідомили: найближчий запис на рентген легень є на п’ятницю, 16 жовтня. 

Отож, майже у всіх поліклініках сказали про чергу на рентген легенів. Виявилося, що найшвидше можна зробити діагностику в поліклініці №4. 

Де і за скільки роблять КТ легень

Замість рентгену легень пропонують і КТ. Дану послугу в Хмельницькому надають у приватних кабінетах. Один із них розташований на Кам’янецькій, 76. Інший - у міській лікарні. 

У медичному центрі на Кам’янецькій пропонують комп’ютерну томографію органів грудної клітини з контрастом (пошарове сканування) або без цього. Вартість з контрастом - 2 150 гривень. КТ без контрасту - 1 250 гривень. Коли вільний запис на процедуру - невідомо. Протягом дня слухавку в закладі не піднімали.

У міській лікарні КТ легень коштує трохи дешевше. Вартість - 1 100 гривень. На момент дзвінка журналіста запис був можливий сьогодні, 12 жовтня, на 21:00.

Кого відправляють на рентген легень

Завідуючий амбулаторією загальної практики сімейної медицини №9 Ігор Альчинський каже, на рентген легень відправляють не всіх пацієнтів, які мають підозру на COVID-19. Хворих розподіляють за станом важкості. Якщо пацієнт має легкі прояви хвороби - рентген-діагностику робити не радять. Направлення отримують ті, хто має важчі симптоми. А пацієнтів, із болями в районі грудної клітини чи із задишкою - відправляють на рентген позачергово. А от комп’ютерну томографію, за словами лікаря, пацієнти роблять виключно за своїм бажанням. 

Альчинський Ігор Вікторович | Medics
Фото medics.com.ua

Загалом медик каже, що кількість хворих за минулий тиждень збільшилася. При цьому Ігор Альчинський наголощує не лише на COVID-19, а й на сезонних захворюваннях, що спостерігаються кожної осені. Мова йде як про вірусні, так і інші недуги. А очевидною причиною черг на рентген - є чимала кількість пацієнтів, які мають не зовсім легкі перебіги хвороб. Або ж кількість тих, хто перевіряє своє здоров’я без направлення сімейного лікаря.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (86)
  • Олена Адміністратор

  • Олена Адміністратор

  • Стас Ситников

    Хмельницький щодня новий
  • Олег

    Рекомендую рентген в обласній дорослій, Лікар Когун Мирослав . Завжди звертаємось родиною

keyboard_arrow_up