Чи можна звернутись до вузького спеціаліста без направлення. Роз'яснення від МОЗ

Чи можна звернутись до вузького спеціаліста без направлення. Роз'яснення від МОЗ
  • З 2 квітня в Україні змінилися правила для пацієнтів поліклінік. 
  • Тепер хмельничанам треба оформляти договори із сімейними лікарями.
  • А як бути з вторинною ланкою і що потрібно знати хмельничанам, які збираються до профільного спеціаліста?

 

Реформа в дії. У квітні в рамках масштабної медичної реформи в країні ввели декларації. Щоб укласти договір з сімейним лікарем, кожен хмельничанин повинен звернутися в поліклініку, де працює лікар, якого він собі обирає. При виборі немає значення прописка українця, адже лікаря можна знайти собі навіть в іншому місті, аби тільки було зручно самому пацієнту.

Нагадаємо, що зміни в системі охорони здоров’я стартували з первинної медико-санітарної допомоги, тобто з сімейних лікарів, дільничних терапевтів і педіатрів.

Коли визначилися з лікарем

Щоб класти декларацію з лікарем, треба прийти на прийом за старою системою: взяти талончик в реєстратурі, висидіти в коридорі і дочекатися своєї черги. При собі необхідно буде мати паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. У свою чергу, поліклініка повинна бути підключена до системи Електронне здоров'я. Поки система працює не скрізь, тому людям доведеться шукати поліклініку, де розвішані відповідні оголошення з написом: «Тут можна вибрати свого лікаря».

У МОЗ розповіли, що декларації будуть становити не на папері, а тільки в електронному вигляді. Щоб уникнути шахрайства, на номер мобільного телефона пацієнта при реєстрації буде приходити спеціальний код. Після чого договір роздруковується в двох примірниках. Пацієнт повинен буде підписати два примірники декларації: один залишиться в нього, а другий – в поліклініці.

Відео дня

Спеціалізована медицина не міняється  

На вторинній ланці все залишається, як і було.  Що потрапити, наприклад, до окуліста чи кардіолога, потрібно мати направлення сімейного лікаря.

Фінансування вторинної і третинної ланки за новою моделлю розпочнеться у 2019 році і буде вводитися поступово за кожною послугою до 2020 року. До цього часу система на рівні вторинної ланки буде працювати так само, як вона працює зараз.

Звернення до лікарів-спеціалістів, призначені сімейним лікарем, будуть оплачуватися Національною службою здоров'я (після початку виплат за ці послуги в новій системі). Держава також оплачуватиме візити без направлення до гінеколога та психіатра.

Якщо пацієнт звертається до лікарів-спеціалістів за власним бажанням, він самостійно має сплатити за цей візит.

- Прийом гінеколога буде безкоштовним. На первинній ланці зараз є сімейні лікарі, педіатри і терапевти. Із наступного року будемо додавати. На первинній ланці жінка може піти до гінеколога без направлення, - зазначила в ефірі "Сніданку з 1+1 виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.  

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up