Чи варто боятися нітратів? Журналісти vsim.ua перевірили ранню полуницю

Чи варто боятися нітратів? Журналісти vsim.ua перевірили ранню полуницю
  • Журналісти vsim.ua зробили контрольні закупи ягоди у трьох місцях.
  • Усі зразки пронумерували і занесли в лабораторію для експертизи на вміст нітратів.
  • Які результати показав аналіз та чи можна вже їсти полуниці?

Сезон літніх ягід та фруктів можна вважати відкритим. Прилавки вже близько тижня рясніють першою полуницею. Спочатку ціни “кусались”. Кілограм червоних ягід продавали по 70-100 гривень. Зараз ціна “впала” в рази.

На ринку полуницю пропонують в середньому по 40 гривень. Така ж ціна і у супермаркетах. А от у спеціалізованих кіосках ягоди коштують дорожче - по 50 гривень. Ціни вказані станом на дату перевірки, а саме 16 травня. Та чимало хмельничан бояться купувати полуницю, бо вважають, що в ранніх ягодах купа нітратів.

Журналісти vsim.ua придбали полуницю у трьох місцях і перевірили її. Що з цього вийшло, читайте далі.

Відео дня

В супермаркеті пофасована

Спочатку відправились шукати полуницю у супермаркети. В “Сільпо” ягід не знайшли. Тут кажуть, ще не завозили. У “Таврії В” полуницю таки вдалось відшукати. На ціннику бачимо - 39,99 гривень за кілограм. На ньому ж і вказали виробника - Україна. Проте звідки конкретно привезли ягоди - невідомо. Полуниця в супермаркеті розфасована у пластикові коробочки.

Ми вибрали найдешевший пакунок, де було трохи більше двохсот грамів. За ягоди заплатили 9,05 гривень. Для того, аби здати полуницю в лабораторію, висипали ягоди у пакетик і умовно позначили буквою “А”.

Везуть із Закарпаття

На продуктовому ринку полуницю продають ледь не на кожній точці з овочами і фруктами. Продавці кажуть, здебільшого везуть ягоди із Закарпаття. Трапляється на прилавках і полуниця з Херсонської області. Ми обрали точку, де ягоди продавали по 38 гривень за кілограм. Продавчиня пояснила, ціни ось-ось зростуть приблизно до 50 гривень, бо були дощі і полуниці тепер мало. Просимо зважити 300 грамів і віддаємо за пакетик з ягодами 15 гривень. Полуницю з ринку ми позначили буквою “В”.

В кіосках - найдорожче

Перевірити вирішили також полуницю, яку продають у спеціалізованих на фруктах і овочах кіосках. Переважно їх ставлять поблизу зупинок у спальних мікрорайонах. Обрали “Фруктовий рай” на зупинці “Електроніка”. Тут кілограм ягід коштує 49,90 гривень. Двісті грамів полуниці обійшлись нам у 10 гривень. Її ми умовно позначили буквою “С”.

Як перевіряли на нітрати

Три зразки полуниці ми віднесли до лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи № 1, що знаходиться у приміщенні продуктового ринку. Саме тут експерти щодня перевіряють овочі та фрукти на вміст нітратів. Сам процес займає не більше 5 хвилин.

Усі наші зразки були у пакетах, відрізнялися лише вагою та позначеною буквою. Ветсанексперт Марина Петренко розповіла, що для аналізу потрібну брати як маленьку, так і велику полуницю. Спочатку декілька ягід миють під проточною водою. Далі на пластиковій тертці натирають до кашоподібної суміші.

Тоді на вагах відміряють рівно 10 грамів. Саме стільки потрібно брати, аби експеримент був вдалим. Подрібнені ягоди на три хвилини заливають спеціальним розчином алюмокалію. Після цього підключають пробірку з полуницею до стаціонарного приладу, який вимірює вміст нітратів. Знову ж відраховують три хвилини і знімають фінальний показник, який висвітлюється на дисплеї.

Чи знайшли нітрати

За 15 хвилин ми отримали результати дослідження трьох зразків полуниці. Першими перевіряли ягоди “А”, які придбали у супермаркеті “Таврія В”. Тут вміст нітратів показав 18,8 міліграмів на кілограм. Експерти лабораторії кажуть, що допустима норма для полуниці коливається в межах 60 мг/кг.

Найменше нітратів показав зразок “В”, який ми купили на центральному продуктовому ринку - 12,4 мг/кг. Хоча і в межах норми, але найбільше серед представлених зразків, знайшли нітратів у зразку “С”, який ми придбали у кіоску “Фруктовий рай”. Там було 21,7 мг/кг.

Отож, як показали результати експерименту, у жодному зі зразків не був перевищений вміст нітратів, але у лабораторії кажуть, об’їдатись полуницею все одно не варто.

Довести, що отруївся, можна лише з чеком

Роман Рачок, адвокат

- В першу чергу, якщо людина отруїлася продуктами харчування, необхідно підтвердити факт придбання певного виду продукції у певного продавця. Це можна зробити тільки за наявності чеку, де зазначено, в якому місці був придбаний продукт. Якщо ж купили на ринку або з землі, то довести це фактично неможливо. Бо згідно цивільно-процесуального кодексу суд вимагати документи, які підтверджують факт купівлі, на покази свідків він навряд чи зважатиме.  

Якщо навіть купується продукція на ринку, то в продавця можна вимагати сертифікат відповідності, який видається Держпродспоживслужбою. У ньому мають бути зазначені виміри нітратів, пестицидів і т.д. В разі якщо продавець торгує продукцією з власного городу, то він має пройти дослідження в лабораторії на ринку. Тому будь-який покупець може вимагати документи, які підтведжують безпеку продуктів харчування. Інакше придбання продуктів на ринку - лише на ризик самого покупця.

“Нітрати дають додаткову інтоксикацію організму”

Перші симптоми отруєння нітратами можуть проявлятись вже за декілька годин після того, як вони потрапили до організму. В людини може з’явитись нудота, діарея, біль в області печінки, зниження артеріального тиску, запаморочення, слабкість, млявість, сонливість, порушення координації, тахікардія, задишка, головний біль, шум у вухах, у важких випадках - втрата свідомості або судоми. З такими ознаками хмельничани часто звертаються до інфекційної лікарні.

Нінель Марцонь, заступник головного лікаря з медичної частини Хмельницької обласної інфекційної лікарні

- До нас потрапляють пацієнти з підозрою на отруєння нітратами. Для перевірки цього у нас є експрес-тести. Але хочу сказати, що їх потрібно робити одразу як хворий поступив в стаціонар, бо через 2-3 дні нітратів вже не знайдеш.

Нітрати дають додаткову інтоксикацію організму, навантаження на серцево-судинну систему, викликають погане самопочуття. Але за останній рік ми не виявляли таких випадків. Якщо ж експрес-тест показав би, що в організмі виявлені нітрати, то таких пацієнтів ми б перенаправили в дитячу або дорослу міську лікарню. Бо ми спеціалізуємося на отруєнні харчовими продуктами, а не речовинами.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Жанна Люба

    Добра новина!
    А овощи ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up