Чи варто вже їсти диню? Журналісти vsim.ua перевірили її на нітрати

Чи варто вже їсти диню? Журналісти vsim.ua перевірили її на нітрати
  • Майже місяць, як на хмельницьких прилавках з’явились сонячні дині.
  • Журналісти vsim.ua вирішили провести закупи і перевірити їх на нітрати.
  • Дослідження провели спеціалісти у хмельницькій лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1.
  • Що показав нітратомір і чи безпечно зараз ласувати цими фруктами, з’ясовували журналісти vsim.ua.

 

Кольору сонця, запашні та ароматні…На прилавках Хмельницького не так давно з’явились дині. Але ціни ще "кусаються". Продавці кажуть, привозять з Херсона. Хтось вже вдосталь встиг ними наїстись. Проте є такі, що бояться. Бо ж кажуть, що в привезених фруктах можуть бути нітрати.  Журналісти vsim.ua вже перевіряли на нітрати ранню полуницю. Тепер на їх вміст вирішили дослідити дині. «Затарювались» у супермаркеті, кіоску і на центральному ринку. Всі зразки занесли у спеціальну лабораторію. Що знайшли в дині, читайте далі.

Де і за скільки

Дорожче в супермаркеті
Закупи вирішили робити у супермаркеті «Таврія В», що в ТРЦ «Kvartal». На вітрині залишилось дві невеличкі за розміром дині. Обирати ні з чого. Ціна за кілограм – 16,96 гривень. Вказано виробника – Україна. Шукаємо продавця і просимо, аби відрізав половину. Частинка заважила нам на 29,99 гривень. Всередині плід виявився недостатньо достиглим і зеленкуватим.

Відео дня

В кіоску дістали з-під прилавка
Знайти диню у спеціалізованих на фруктах та овочах кіосках виявилось складно. Вирішили перевірити магазин «Фруктовий рай, що на проспекті Миру навпроти «Темпу». На вітрині дині не виявилось. Та є цінник – 18,90 гривень за кілограм. Запитали продавчині. Жінка відповіла, що є уцінені і дістала звідкись, щоб показати нам. Запропонувала дві з розміром у маленький кулачок. З вигляду – зморщені і трохи підгнилі. Говорить, що українські, привезені з Херсону. Взяли менш зіпсовану, за яку заплатили 6,70 гривень.

На ринку – найдешевше
Найбільший вибір динь знайшли на центральному ринку. Можна вибрати різні за розміром і формою. Більш стиглу може допомогти обрати продавець, якщо не розбираєтесь. За кілограм тут просять 15 гривень. Чоловік каже, що диню привезли теж з Херсону. Один спілий плід заважив нам на 19,15 гривень. Тут вона виявилась найбільш стиглою – ароматною і з оранжевим відтінком по краях.

Як перевіряли на нітрати
Усі дині ми принесли до лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Хмельницької міської державної лікарні ветеринарної медицини. Експерти на спеціальному приладі вимірюють вміст нітратів у продуктах. Перевірити один зразок можна за п’ять хвилин. Для експерименту достатньо десяти грамів.

Ветсанексперт Ірина Муляр спочатку протирає і промиває дині під проточною водою. Тоді з кожної вирізає по кілька шматочків, які подрібнює на тертці. Далі до маси наливають спеціальний розчин алюмокалію і розмішують. За словами Ірини Муляр, це дозволить нітратам «проявитись». Потім рідину ставлять під стаціонарний нітратомір і засікають три хвилини. Результат висвічується на дисплеї.
Крім вмісту нітратів, дині перевіряють і на органолептичні показники. Простіше кажучи, дивляться на зовнішній вигляд – аби не було підгнилих, пом’ятих, з грибком чи цвіллю. Такі до продажу не допускають.

Що показали дослідження
Десять хвилин і вже є результати дослідження. Першими з наліпкою «А» ми перевірили половину дині, яку купили в супермаркеті «Таврія В». Там нітратомір зупинився на позначці 11,46 мг/кг. Це найнижчий вміст нітратів з усіх зразків, які ми принесли. Тоді як допустима норма конкретно для дині складає 90 мг/кг.

Другим зі стікером «В» ми перевірили маленьку і трохи зіпсовану диню з кіоску «Фруктовий рай». Прилад показав вміст нітратів 22,1 мг/кг. Останнім перевіряли зразок «С», який перед цим взяли з прилавку на центральному ринку. Динька з базару показала найвищий результат - 32,3 мг/кг.

Перевірити баштанні можна за 6,32 гривні. В лабораторії кажуть, це сталий тариф і єдиний по всій Україні. Ветсанексперти мають досліджувати кожен новий товар, який виставляють на прилавки. Якщо це ягоди, овочі та фрукти – перевіряють на нітрати.
- Якщо є перевищення, то пишемо акт і знімаємо з виробництва. Був в нас випадок, коли підприємець привіз партію вишень, які пахли бензином. Хай вдома що хоче з ними робить, але на базарі їх продавати не буде, - каже Ірина Муляр.

Для кожних овочів, ягід та фруктів визначені свої допустимі норми місту нітратів. Для дині - це 90 мг/кг.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up