Чому церкви не закривають на карантин? Відповідь ОДА

Чому церкви не закривають на карантин? Відповідь ОДА
Ілюстративне фото
  • На Хмельниччині все частіше на COVID-19 хворіють священнослужителі.

  • Спалах інфекції стався в монастирі у Летичівському районі.

  • А в Нетішині священнослужителі неохоче співпрацюють з епідеміологами.

  • Ми поцікавилися, чому, попри це все, на Хмельниччині не закривають церкви на карантин.

На Хмельниччині почастішали випадки інфікування коронавірусом серед священнослужителів. Зокрема, спалах COVID-19 виявили у монастирі села Головчинці, що в Летичівському районі. Там захворіли п’ятеро священнослужителів. Серед них є монахиня, яка померла 22 квітня. Монастир належить до Української православної церкви Московського патріархату.

Крім того, сьогодні, 28 квітня, в Хмельницькій ОДА повідомили про шість нових випадків COVID-19 у Нетішині. Відомо, що двоє нових пацієнтів — священник та диякон. Також серед хворих є троє членів сім’ї священника та лікар, яка контактувала зі священнослужителями. Також відомо, що всі шестеро хворих є наближеними до церков УПЦ МП та відвідували один із храмів міста.

Священнослужителі, які є контактними особами інфікованих, неохоче контактують з епідеміологами. Про це сьогодні, 28 квітня, під час онлайн-брифінгу сказав головний санітарний лікар Хмельниччини Олег Балашов. За його словами, вони надають мало інформації або не надають її взагалі.

Відео дня

Про схожу поведінку розповідав міський голова Нетішина Олександр Супрунюк. До одного із соборів міста він направив поліцію для проведення роз’яснювальної бесіди. Там в результаті пообіцяли спустити на поліцейського собак.

Ми запитали у заступника голови Хмельницької ОДА Романа Примуша, чому на Хмельниччині продовжують працювати церкви та чому їх не закривають на карантин:

— У нас діє принцип, за яким держава не втручається в справи церкви та навпаки, тому, звичайно, карантин запроваджувати в церквах ми не маємо права. Але, з іншого боку, постановою Кабінету міністрів вже обмежено проведення будь-яких заходів, в тому числі релігійних. Тобто самі церкви ми закрити не можемо, але заходи й відвідування цих заходів ми можемо заборонити. В першу чергу, якщо ви бачили, ми проводили величезну (інформаційну — прим. авт.) роботу і вона дала ефект. Це по відвідуванню самих церков, а так само і кладовищ нашими мешканцями, — сказав Роман Примуш.

Нагадаємо, що перед Великоднем представники православних конфесій Хмельницького звернулися до вірян із закликом не відвідувати богослужіння. Натомість запропонували переглядати їх по телебаченню та онлайн. До заклику долучилися священнослужителі Православної церкви України, Української православної церкви Московського патріархату, Української греко-католицької церкви та Церков християн віри євангельської.

У цілому в Україні релігійні заклади можна вважати типовим осередком поширення COVID-19. За даними «ТСН», непоодинокі випадки фіксували у:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (38)
  • Алла Томашевська

    Ринок віткривайте
  • Любов Сердунич

    Попам головне - дохід, тому їм карантин не вигідний: це ж скільки бабла втратять!.. А тут саме Великдень (точніше в них - "паска" ("пасха", по-жид. - "песах" (перескакування, перехід"), Проводи... Тому навіть ціною життя (свого й инших) -  а таки "працюватимуть"...
  • Мастер Автополив

    Я в церковь и сам не хожу. На что там смотреть? На мужчин в платьях? Они во всех одинаково одеты и в МП и ПЦУ И УП и УГКЦ и католики римские. Посмотреть на них и за это шоу в коробку положить? Так в филармонии или театре гораздо интереснее представления. А тут такой репертуар заезженный.
  • Andrey Demedes

    Почитал комменты, какой же у нас народ еще темный...🤦‍♂️
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up