Давно відомо, що їсти яблука корисно. Проте експерти радять надавати перевагу саме помитим яблукам зі шкіркою, адже в ній найбільше клітковини та поліфенолів. Пестицидів ж боятися не слід, бо на фруктах є хіба їхні залишки, а самі пестициди швидко руйнуються на сонці. Пропонуємо ТОП-6 причин від МОЗ, чому варто їсти яблука щодня.
В одному яблуку середнього розміру міститься п’ята частина денної норми клітковини. Бактерії, що живуть в кишківнику, утворюють з клітковини жирні кислоти з коротким ланцюгом та незамінні амінокислоти, що нам необхідні. Щодо вітаміну C, то їх в одному яблуку не так багато — десята частина денної норми.
Дослідження показали, що споживання яблук та інших яскравих продуктів на чверть знижує ризик раку підшлункової залози. Окрім цього метааналіз про споживання яблук та ризику різних видів раку показав, що яблука допомагають знизити ризики раку легень, а також колоректального раку, молочної залози та шлунково-кишкового тракту.
Поліфеноли яблук зменшують прояви астми, хвороби Альцгеймера, а клітковина стає на заваді атеросклерозу і запобігає коливанню рівня цукру.
В одному 9-річному дослідженні було виявлено, що споживання одного або кількох яблук на день зменшувало ці ризики на 28%, у порівнянні з людьми, які не вживали яблук взагалі.
До прикладу, регулярне споживання свіжих яблук сприяє зниженню рівня тригліцеридів і ліпопротеїнів низької щільності (“поганого” холестерину), але не яблучного соку. Зокрема споживання яблук зменшує ризики інсульту.
Клітковина в них зберігає тривалий ефект насичення. Водночас дослідники виявили, що регулярне споживання багатих на клітковину та з низьким глікемічним індексом фруктів, особливо яблук, пов'язано з найменшою часткою збільшення ваги з часом.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.