Covid-сертифікати і вакцинація: яка ситуація у Хмельницькому

Covid-сертифікати і вакцинація: яка ситуація у Хмельницькому
  • У місті близько 800 осіб отримують свою дозу кожного дня.

  • У будні - американською, у вихідні - китайською.

  • Як проходить вакцинація і коли можуть з’явитися електронні Covid-сертифікати?

Хоч українці досі сперечаються вакцинуватись чи ні, кількість тих, хто отримав свою дозу - впевнено росте. Нагадаємо, перші понад 18 тисяч доз AstraZeneca Хмельниччина отримала 25 лютого. Почали щеплювати медиків того ж дня. Тоді хвилювались чи вистачить вакцин для всіх. Заступник міського голови Роман Примуш запевнив, що сьогодні проблем з цим немає. 

З 12 червня запрацював перший в області центр вакцинації, який розташований на Володимирській 92. В приміщені Хмельницької філії “Суспільного”. Тоді він був відчинений лише у вихідні. У суботу, в першу годину відкриття, прийшли сотні людей. Був хаос та відсутність дистанцій. Згодом залучили муніципальну дружину, яка почала контролювати кількість людей в приміщенні. 

Зараз черг майже немає. На вулиці заповнюють бланки, в приміщення заходять по 8 людей. 

Відео дня

Медсестри, які вакцинують, кажуть, найбільший наплив у будні дні спостерігають зранку та під час обідньої перерви. З понеділка по п’ятницю вакцинують американською Moderna. В середньому за день її отримує 800 осіб.  А на вихідні вдвічі менше людей. Наприклад, за останні суботу та неділю вакцинувались 865 осіб китайською CoronaVac.

З 10 до 11 години постійний потік людей. Приходить, як і молодь, так і люди старшого віку, за 80. Медсестра центру вакцинації Інна Зелінська каже, найстаршу прищепила, якій було за 90 років.  За день жінка вакцинує 180 осіб. Розповідає, особливих труднощів немає. Впливає на людей спека. Був випадок, коли жінці в черзі стало погано. Але її оперативно привели до тями.

У Хмельницькій громаді всього 230 тисяч дорослого населення. 30 тисяч із них або 13% вже отримали свою першу дозу вакцини. Щепилися повторно майже половина - 17 тисяч осіб. 

Проте, для того, щоб сформулювати колективний імунітет, ВООЗ рекомендує прищепити близько 70% населення. Роман Примуш розповідає, що перед собою поставили завдання до початку жовтня (перед грипо-вірусним періодом) вакцинувати третину населення, це близько 70 тисяч осіб. 

Центр вакцинації працює щоденно з 9 до 16 години. У ньому прищепились 11 тисяч осіб. Це третина з усієї кількості. Решту - вакцинували в колективах. 

З понеділка по п’ятницю можна отримати - Moderna, а в суботу та неділю -  CoronaVac. Саме першу дозу CoronaVac отримала велика кількість людей, які наразі мають ревакцинуватися. 

- Щоб не створювати для людей плутанину і не відправляти на якісь інші пункти щеплень, ми вирішили ще цей тиждень відпрацювати вакциною “CoronaVac”. Будемо дивитись, яка кількість людей прийде на ревакцинацію поки всіх їх охопимо. Якщо не всіх, то додамо ще один тиждень. Не всі, на жаль, приходять в той час саме коли їм призначено. Деякі переносять на тиждень чи ще на довший період, - говорить Роман Примуш. 

Яка ситуація з захворюваністю

- Ситуація з захворюваністю у нас стабільна. Зараз на лікуванні знаходиться всього 31 особа. З них 6 - у стаціонарних закладах. Це найнижчий показник, який ми мали за весь період пандемії. Це нас звісно радує, але ми бачимо ті загрози, які можливо можуть бути. Зараз є модифікація вірусу “Дельта”, який є в інших країнах, тому ми досить велику увагу приділяємо вакцинації, - каже Роман Примуш.

Вакцинувались:

Першою дозою Pfizer-BioNTech - 9 958, другою дозою - 6 121. 

Першою дозою AstraZeneca - 7 397 осіб, другою дозою - 5 841 особа.

Першою дозою CoronaVac - 7 244 осіб, другою дозою - 4 719 осіб.

Першою дозою Moderna - 5 385 осіб.

На сьогодні усі вакцини є в наявності. Наприклад, отримати першу дозу AstraZeneca зараз майже не йдуть, лише на ревакцинацію. Тому залишків є цілком достатньо. Так само перший раз щепитись CoronaVac можна у будь-який день. Потрібне направлення від сімейного лікаря, або з документами прийти у центр вакцинації. А Pfizer-BioNTech наразі лише ревакцинують організовані колективи. Проте, МОЗ обіцяло ще партію Pfizer найближчим часом. Тому, можуть знову запускати щеплення цією вакциною та не масово, - каже посадовець. 

Найновіша в Україні вакцина проти COVID-19 - Moderna. Вона розроблена американським Національним інститутом алергії та інфекційних захворювань. На нашу громаду виділили 10 тисяч доз. З них понад 5 тисяч вже використали. У МОЗ обіцяють додаткові постачання у випадку, якщо використають усі.

Колективна вакцинація 

У нашій громаді щеплювались цілими колективами медики та освітяни. Першу дозу вакцини отримали 65% медиків, це 7 076 осіб. Другою дозою - 3 032 осіб. 

Близько 50% працівників педагогічних колективів, отримали першу дозу вакцини, це 3 562 особи. Другу дозу -  2 781 особа.

Де взяти сертифікат вакцинації 

Планували видавати сертифікати у центрі вакцинації. Та аби пришвидшити безпосередньо процес щеплення, щоб медики більшість часу не займатись бюрократичною роботою, на Володимирській його не видають. А взяти цей документ можна у свого сімейного лікаря. 

Електроні сертифікати наразі тестує міністерство цифрової трансформації. Обіцяють встигнути запустити до кінця серпня. Тоді електронні Covid-сертифікати будуть в додатку “Дія”. А зчитувати їх можна буде за QR-кодом. Та зараз дозволено подорожувати з паперовим сертифікатом на білому чи жовтому папері. Проте, перед поїздкою краще на сайті закордонних справ перевірити, які вимоги для туристів у кожної країни. 

Заступник міського голови Роман Примуш 

Від 22 липня Центр вакцинації від Covid-19 у Хмельницькому працює 7 днів на тиждень

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up