Декларації понад ліміт: як платитимуть хмельницьким лікарям за “додаткових” пацієнтів

Декларації понад ліміт: як платитимуть хмельницьким лікарям за “додаткових” пацієнтів
  • З 10 січня в системі медицини стартувало чергове нововведення.
  • Тепер лікарі зможуть підписати декларацію з більшою кількістю пацієнтів.
  • Як платитимуть лікарям за “додаткових” пацієнтів, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Не встигли підписати декларацію з обраним лікарем - не біда. 18 грудня 2018 року на засіданні Уряду ухвалили Постанову КМУ, яка дозволить медикам укладати декларації з пацієнтами понад ліміт. Нововведення запрацювало з 10 січня 2019. Платити лікарям за кожного додаткового пацієнта буде Національна служба здоров’я України. Проте, якщо медик перевищить граничну межу понад 50% - виплати припиняться. У разі необхідності, медики обслуговуватимуть і незадекларованих хмельничан, які проживають на їх дільниці. За них Національної служба здоров’я платитиме вдвічі менше ніж за задекларованих.

Яким буде коофіцієнт оплати та чи є у Хмельницькому лікарі, які вже перевищили дозволену позначку, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Оптимальний обсяг практики для терапевта – 2000 декларацій, сімейного лікаря – 1800, педіатра – 900. Відповідну граничну межу встановили у МОЗ. На думку міністерства така кількість пацієнтів, з одного боку, дозволить отримати якісні медичні послуги, а з іншого – забезпечить лікарю гідну оплату його роботи.

Відео дня

Наразі базовий тариф Національної служби здоров’я України на оплату послуг первинної медичної допомоги на 2019 рік складає 370 грн/рік за людину. Якщо кількість пацієнтів за деклараціями у лікаря первинної медичної допомоги перевищує рекомендований ліміт до 10%, обслуговування цих пацієнтів буде оплачено за тарифом 370 грн/рік на людину. Якщо ж кількість декларацій перевищуватиме оптимальну більше, ніж на 10%, то вони будуть оплачені за тарифом 370 грн/рік на людину із застосуванням понижувальних коефіцієнтів.

- Перевищений ліміт декларації - вдарить по зарплаті лікарів. Чим більше буде незадекларованих та задекларованих понад норму пацієнтів, тим менше платитимуть лікарю. У нас по Хмельницькому перебору понад 10% немає. Є в деяких лікарів, наприклад, 2020 пацієнтів чи 2100 пацієнтів. І більше вони не братимуть. А за тих, хто взагалі не підписував декларацію лікар отримуватиме вдвічі менше - 120 гривень на людину в рік, - розповів начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Борис Ткач.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:04 Куди здати небезпечні відходи? Графік роботи екобуса у травні 20:45 На Хмельниччині працюватиме 108 постійних пунктів незламності 20:01 На Хмельниччині зростає захворюваність на кишкові захворювання: що потрібно знати 19:17 Житель Хмельниччини з ножем напав на оператора столичної АЗС: його затримали Від читача 16:47 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 18:28 Заступник Симчишина особисто прийматиме громадян: де та коли 17:43 У громаді на Хмельниччині таксистів зобов’язали зареєструвати свою діяльність 17:04 "Мам, я скоро прийду": у Хмельницькому попрощалися із 41-річним захисником Юрієм Шамраєм photo_camera 16:41 Як сдати ексзамен ПДР і отримати водійське? Green Way допоможе! (новини компаній) 16:33 На Хмельниччині затримали жінку, яка вдарила чоловіка ножем в живіт 16:01 Рейтинг хмельницьких ВНЗ в Україні 15:33 На Хмельниччині викрили організатора, який переправляв чоловіків через кордон 14:55 Робота у Хмельницькому: є 348 вакансій (СПИСОК) 14:31 Розклад Великодніх богослужінь у храмах Хмельницького 13:46 Військового з Хмельниччини засудили до 5 років ув’язнення 13:14 Як хмельничанам поводитися у поминальні дні: відповідає військовий капелан 12:15 Викрадачу електросамоката дали 5 років увʼязнення 11:18 Скасували 24 закупівлі на 128,5 мільйона. Дізналися деталі 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:04 У Хмельницькому районі на місці пожежі знайшли тіло чоловіка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up