До яких лікарів звертаються найчастіше: рейтинг за направленнями для хмельничан

До яких лікарів звертаються найчастіше: рейтинг за направленнями для хмельничан
Фото ілюстративне
  • Протягом цього року хмельничани понад 200 тисяч разів зверталися за консультаціями до лікарів різних спеціальностей.

  • До кого ходять найчастіше?

  • Підготували інфографіку за даними направлень до поліклінік Хмельницького.

За вторинною медичною допомогою хмельничани звертаються до поліклінік. Направлення туди надають лікарі первинної медичної допомоги - сімейні лікарі, педіатри чи терапевти. Найчастіше до лікарів-спеціалістів звертаються саме за консультаціями. Від початку цього року було створено 274 099 таких направлень. Про це йдеться в аналітичних дашбордах НСЗУ.

Зібрали 15 спеціальностей лікарів, до яких хмельничани приходять на прийом найчастіше. Серед них - невролог, ендокринолог, травматолог та офтальмолог. Найрідше люди звертаються до нарколога, профпатолога, генетика, трансплантолога.  Детальніше переглядайте дані в інфографіці. 

Відео дня

Як раніше розповідали в НСЗУ, електронні направлення пацієнту може виписувати як лікар первинної медичної допомоги (сімейний лікар, педіатр, терапевт, - прим.автора), так і лікар-спеціаліст. 

Пацієнт може самостійно обрати установу та отримати допомогу, на яку направив лікар, незалежно від свого місця проживання чи реєстрації. В електронному направленні не вказується ні заклад, ні лікар, до якого направляють людину. Лише код послуги та інформація про медзаклад і лікаря, який його створив. 

При цьому дозволяється обрати як комунальний заклад, так і приватну клініку чи лікаря-ФОП, які законтрактовані з НСЗУ за відповідним пакетом послуг. Адже в такому разі допомога за направленням надається безоплатно. 

Крім того, потрапити на прийом до деяких лікарів-спеціалістів можна без направлення. Це, зокрема, гінеколог, психіатр, стоматолог, нарколог, фтизіатр. Також без направлення можна звернутись до лікаря, у якого пацієнт перебуває під медичним наглядом для лікування від хронічних захворювань. Як зазначали в НСЗУ, не потрібно щоразу отримувати направлення до лікуючого спеціаліста, в якого ви проходите лікування. 

Загалом від початку повномасштабної війни, мешканці деяких регіонів України все частіше стали скаржитися на здоров’я. Так, 46% зазначили, що за час війни стан їхнього фізичного здоров’я не змінився, у 32% - скоріше погіршився, у 21% - значно погіршився. Такими є дані Соціологічної групи “Рейтинг”, станом на лютий 2023 року.

Читайте також: Вимагання грошей, неетичне поводження та інше. На які медзаклади Хмельниччини скаржаться пацієнти (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up