Донорство у Хмельницькому: де і як приймають плазму крові та скільки за це платять

Донорство у Хмельницькому: де і як приймають плазму крові та скільки за це платять
  • У Хмельницькому функціонує заклад, де здають плазму крові.

  • З неї виготовляють ліки, які рятують життя військовим і цивільним.

  • Як ви можете стати донором і що для цього треба?

  • Підготували репортаж. 

 

Все це - лише кілька історій, які закінчилися позитивно завдяки донорам. Донорам плазми крові, з якої виготовили препарат Імуноглобулін. Поповнити ряди таких людей можуть і хмельничани. Як це зробити - розповідаємо детальніше в цьому матеріалі. 

Відео дня

Що на вас чекає, якщо ви прийшли, як донор?

На годиннику 10:00. Саме на цю годину я попередньо записалася на здачу плазми. Переступивши поріг закладу “Biopharma Plasma” на Прибузькій, працівники відразу наголошують - “Одягніть бахіли”. Тоді запрошують сісти за круглий стіл й запитують: “Ви у нас вперше?” Кивнувши, тут же отримую анкету з багатьма запитаннями. Її має заповнити кожен донор. Серед переліку - питання про захворювання, самопочуття, вагітність, статеві стосунки й попередній досвід здачі крові. 

Із собою варто мати паспорт, адже його дані треба внести до анкети. Після заповнення на мене вже чекали задля безоплатного загального аналізу крові, тесту на ВІЛ, гепатити В і С. Ще кілька запитань про самопочуття й мене відправляють на огляд до терапевта. Той перевіряє вагу та зріст. Міряє тиск. Ще кілька запитань й лікар робить свій висновок - взяти у мене мінімальну кількість плазми - 650 мілілітрів. Все через вагу тіла, що становить трохи більше як 50 кілограмів. 

Після цього я повертаюся в залу із 16-ма кушетками для донорів. Деякі з них уже зайняті. Чекаю, доки на табло з’явиться моє ім’я. Тим часом п’ю чай з печивом, що є рекомендацією перед процедурою. Тоді на екрані висвічується напис “Олександра Рискальчук”, тож йду займати місце із зазначеним номером - 14.

Привітна медсестра, на ім’я Оксана, показує, де залишити сумочку. Запрошує лягти й розповідає, що за кілька хвилин мені буде трохи неприємно. Вона мала на увазі введення голки у вену. Тоді у мою долоню дали червоний м’ячик й надали інструкцію з його використання. Час від часу його варто було стискати. Сигналом для цього був зелений маячок поблизу кушетки.

Усього процес займає близько 40 хвилин. Він безболісний. По закінченню мені показують плазму. Медсестра дає свій висновок. “У вас гарна плазма”, - сказала лікарка. Різко підійматися з кушетки не радять. Адже може запаморочитися в голові. 

Після всього процесу працівники закладу надають грошову компенсацію за здачу плазми. Розмір залежить від обсягу плазми і кількості донацій. А саме - від 278 до 318 гривень. Також надають офіційні вихідні.

Плазма

Що роблять з плазмою?

Виконуючий директор хмельницького відділення “Biopharma Plasma” Людмила Щербатюк розповідає: із плазми виготовляють ліки, які рятують життя мільйонам людей. Це такі препарати, як Альбумін, Імуноглобулін, Біовен Моно, БіоКлот та інші. Їх широко використовують в хірургії, акушерстві та гінекології, імунології, гематології, неврології, пульмонології, при інфекційних та онкологічних захворюваннях, серцевій недостатності, резус конфліктах, після аварій та при інших важких станах. Завод з фракціонування плазми крові розташований у Білій Церкві на Київщині.

- Після здачі плазма заморожується. Більшість препаратів, які виготовлені з плазми, не мають штучних аналогів. Потреба в таких ліках постійно зростає. Якщо не буде донорів, ми не будемо мати з чого виготовити препарати. Наприклад, для виготовлення однієї дози альбуміну, потрібно 1 літр плазми, - пояснює Людмила Щербатюк.

Крім того, користь здачі плазми є й для самого донора. Адже це є профілактикою інсульту, інфаркту та серцевих захворювань, очищує кров від токсинів, холестерину, знижує ризик тромбоутворення, нормалізує тиск та є профілактикою сезонних алергій. Крім того, процедура часто застосовується в медицині як допоміжний чи основний метод в лікуванні деяких захворювань. 

В день до  “Biopharma Plasma”  приходить близько 20 донорів. Та це, за словами виконуючого директора, замало. Адже заклад в Хмельницькому спроможний прийняти до 100 людей в день. 

Людмила Щербатюк каже: максимальна доза здачі плазми за один сеанс не може бути більшою, ніж 800 мілілітрів. Дотримання цієї вимоги дозволяє організму швидко відновитись і вже через добу, при достатньому вмісті білків в їжі донора, формулі крові нормалізуватись. 

Як готуватися до процедури?

Перед записом на здачу плазми, в закладі ознайомлюють з деякими рекомендаціями. Так, за 48 годин треба відмовитися від: 

Вживання алкоголю перед здачею плазми за 48 годин заборонено. Це правило стосується й енергетичних та солодких напоїв, які містять шкідливі барвники. Щоб донація плазми відбулась успішно, в цей період слід пити достатню кількість чистої води (не менше 2 літрів на добу).

За дві доби до донації донору рекомендовано споживати:

Сніданок донора за кілька годин до процедури може складатися зі звареної каші (або макаронів) на воді, солодкого чаю та хлібу з варенням. Від кави рекомендують відмовитися, адже напій впливає на серцевий ритм людини. 

Критичні дні у жінок є тимчасовим протипоказом для здачі плазми крові. Не можна займатися донорством під час менструації та протягом 5 днів після закінчення.

Також не можуть здавати плазму люди з гематологічними, імунологічними, шлунково-кишковими та онкологічними захворюваннями. З патологічною схильністю до кровотеч, хворі на гепатити В і С й люди, що живуть із ВІЛ.

Нещодавно “Biopharma Plasma” разом з БФ "Український реєстр донорів кісткового мозку" запустили проєкт для збільшення кількості зареєстрованих донорів кісткового мозку в Україні. Донорами можуть стати здорові чоловіки і жінки віком 18-35 років, які мають вагу тіла більш як 50 кілограмів. 

Усю детальніше інформацію можна дізнатися за номером - 0800600003. 

Читайте також: “Мені було 24, коли захворіла на рак”. Історія вишивальниці та онкохворої хмельничанки

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Як вас чекає тцк за углом з фактом про те що якщо маєте здоров'я здавати кров, то і на штурмовика підійдете.

    Анонім reply Анонім

    *як донора

keyboard_arrow_up