Як розпізнати небезпечну родимку і чому варто уникати сонця

Як розпізнати небезпечну родимку і чому варто уникати сонця
  • Кажуть, що чим більше у людини на тілі родимок, тим вона буде щасливішою.
  • Лікарі спростовують цю приказку, адже дуже часто саме родимки є першопричиною появи у людини такого небезпечного для життя захворювання як меланома

Поява родимок протягом життя генетично обумовлена: якщо родимки були у батьків, то вони напевно передадуться і дитині. Вони можуть з'являтися на будь-яких ділянках тіла, змінювати свої контури, колір, рельєф.

З віком більшає

Перші родимки або, говорячи медичним терміном, пігментні невуси з’являються в основному у дітей віком від одного року. В цьому віці вони не дуже помітні і їх небагато.

В юнацькі роки ці родимки стають більшими, помітнішими, їх кількість збільшується. Причина появи – спадкові або вроджені вади розвитку шкіри.

Відео дня

Плоскі родимки утворюють меланоцити, які знаходяться у верхніх шарах шкіри. За кольором вони темніші, ніж веснянки. Навіть після тривалого перебування на сонці вони не змінюють свій колір. Також ці родимки не мають тенденції до розростання.

Родимка буває різного розміру, може перебувати на рівні шкіри у вигляді плями, мати дещо бородавчасту поверхню, а також бути різного кольору. Значне збільшення кількості родимок пов'язане з ендокринною перебудовою організму і відбувається також під час вагітності.

Слід пам’ятати й про те, що родимки не можна піддавати різноманітному впливу. Їх не здирають, не розчухують, їх же не можна травмувати. Саме тому ті невуси, які розташовані в місцях найбільшого подразнення, слід видаляти. Серед таких небезпечних ділянок відзначимо ступні, шию, поперек, долоні і зап’ястя рук.

Обережно – сонце

В деяких випадках при появі родимок виникає ризик того, що з'явиться злоякісна пухлина. Тому так важливо вчасно звернутися до лікаря, який проведе необхідні аналізи для встановлення характеру родимки і її стану небезпеки. Перш за все проводиться дерматоскопія та визначається характер росту.

- Якщо спостерігається значна зміна кольору родимки, збільшення в розмірах, бажання розчухувати, відчувається біль, є кровоточивість, спостерігається горбистість поверхні та зміна кольору, настав час забити тривогу й звернутися до лікаря, - каже лікар-онколог міської поліклініки № 2 Ігор Кучер. – Також це необхідно зробити, якщо з’являються родимки у великій кількості.

Великі невуси більш небезпечні, оскільки можуть призвести до розвитку злоякісної пухлини – меланоми. За ними слід спостерігати особливо ретельно і видаляти лише за рекомендацією лікаря.

- Меланома має тенденцію до швидкого поширення, - каже лікар. – Насамперед це пов’язано зі зростанням сонячної активності, тож і профілактика раку шкіри зводиться найперше до захисту від ультрафіолетового опромінення.

Найбільш потужним каталізатором зростання і збільшення числа родимок служить надмірне перебування під сонцем. Звичайно, ніхто вас не змушує весь час ходити блідими і не загоряти, але потрібно не «смажитися» на сонці, а дотримуватися певного режиму. Після купання необхідно насухо витиратися рушником, користуватися сонцезахисним кремом.

Тим, хто входить до групи ризику, влітку варто носити одяг із натуральних тканин, який максимально захищав би шкіру від сонячних променів. І, звичайно ж, раз у кілька місяців проводити самостійний огляд усіх родимок, щоб вчасно виявити найменші зміни.

Як розпізнати небезпечну родимку

Існує спеціальна пам'ятка, яка спрощує запам'ятовування небезпечних ознак, які можуть вказувати на розвиток меланоми. Система «АКОРД» включає 5 ознак переродження родимок, знання яких може врятувати життя вам і вашим близьким.

«А» – асиметрія

Наявність асиметрії може говорити про те, що родимка почала перероджуватися. Для перевірки проведіть уявну вісь прямо посередині родимки. Якщо обидві частини симетричні, хвилюватися немає про що. Якщо ні – є привід для занепокоєння.

«К» – край

Будь-які нерівності по краю родимки, поява зубчастих або хвилеподібних контурів є тривожним симптомом.

«О» – «окрас», забарвлення

У нормі колір родимки не повинен змінюватися. Якщо ж невус з світло-коричневого став сіруватим або майже чорним, слід показатися лікарю.

«Р» – розмір

Чим більша родимка, тим вищий ризик її переродження в меланому. Граничним вважається розмір від 6 міліметрів в діаметрі.

«Д» – динаміка

Будь-які зовнішні зміни – поява тріщин, кровоточивості, кірочок, лущення, зміна текстури родимок – являють собою привід для занепокоєння.

Якщо ви виявили у себе хоча б одну з цих п'яти ознак, не зволікайте з візитом до лікаря-дерматолога. При необхідності він призначить ретельне дослідження, відправить на консультацію до лікаря-онколога.

 

  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olga GRS

    Дякую, це корисно знати!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:51 Кам’янчанин лаявся на стареньку матір і отримав за це вирок 15:03 На Хмельниччину “на щиті” повернулися четверо військових: хто вони 14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up