Епідемія грипу та ГРВІ у Хмельницькому: скільки хворих і як вберегтися

Епідемія грипу та ГРВІ у Хмельницькому: скільки хворих і як вберегтися
  • Лікарі спостерігають епідемічний період - хмельничани хворіють на грип та ГРВІ.
  • Як вберегтися, хмельничанам розповіла епідеміолог.

Закладений ніс, висока температура й кашель. Це одні з найпоширеніших симптомів, які спостерігають у хворих на грип та ГРВІ. Наразі на Хмельниччині спостерігають епідемію саме цих захворювань. Як вберегтись і не провести свята у ліжку, журналісти vsim.ua запитали у лікарки-епідеміолога Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Лариси Калінер.

Коли почалась епідемія?

Епідемія грипу та ГРВІ розпочалась на Хмельниччині з 49-го тижня і триває досі. За словами Лариси Калінер, третій тиждень триває епідемічний період, тобто фіксують перевищений поріг захворюваності. 

До прикладу, в період з 12 по 18 грудня лікарі зареєстрували 11 082 нових випадки хвороби. Понад 57% були діти від 5 до 14 років. 

Відео дня

Наразі на 51-му тижні на Хмельниччині зафіксували  9 465 нових випадків захворювання. Серед них теж переважають діти шкільного віку. 

  • Як правило, перед святами захворюваність вже менша. Цей тиждень можливо протримається такий самий рівень, а потім може спадати. Тим паче, у багатьох школах розпочинаються канікули, тому можемо очікувати сталий рівень або поступове зниження, тобто в межах сезонних коливань, - пояснює епідеміолог. 

Носити маски і уникати масових заходів

Лікарка розповіла, що найбільш дієвим методом профілактики є вакцинація від грипу. Для хмельничан, які перебувають у групах ризику, бажано зробити щеплення до початку епідемії. Однак і зараз можна вакцинуватись. 

Окрім цього, рекомендують повернутись до маскового режиму і уникати відвідування людних місць. 

  • В цей період бажано уникати масових скупчень людей. Масковий режим теж залишається. З людьми із  симптомами хвороби бажано дотримуватись дистанції у 1,5-2 метри. Також слід нормально харчуватись, щоб раціон був насичений вітамінами, зокрема групи С. Це не лише цитрусові, а й цибуля, часник - природні фітонциди. Вживати капусту, моркву, м’ясо і таким чином теж зміцнювати свій імунітет, - рекомендує Лариса Калінер. 

Скільки триватиме епідемія, наразі сказати важко. Однак лікарка припускає, що у наступні тижні вже можна очікувати на поступове зниження рівня захворюваності. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Наталья Графская

    Від вірусів застуди ніхто не застрахований. Якщо я відчуваю, що починаю хворію, приймаю Інфлюцид. Можна як профілактику теж. Загалом перевiарений засіб.
  • Анна Манько

    З особистого досвіду можу сказати, що проти грипу та ГРВІ, особливо в початкових стадіях, мені найкраще допомагає Інфлюцид. Сама з ним уже не одну епідемію пережила. Але з лікарем проконсультуватися необхідно у будь-якому випадку.
  • ЧитачЧитачів

    Де можна вакцинуватися від грипу? Ато вакцина від ковід уже попускає.

keyboard_arrow_up