Грип у Хмельницькому: чи буде карантин у школах?

Грип у Хмельницькому: чи буде карантин у школах?
Фото ілюстративне
  • В Україні все більше шкіл йдуть на вимушені "канікули".

  • Про відвідуваність у школах Хмельницького прозвітували  директори.

  • Що вирішили після наради в департаменті освіти й науки?

Небезпечний грип типу А шириться Україною. Сьогодні, 23 січня, на вимушені “канікули” відправилися учні всіх шкіл Кам’янця-Подільського. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook міський очільник Михайло Сімашкевич. За його словами, місцеві медики консультували стрімке зростання захворюваності на грип та ГРВІ у місті. В школах нарахували майже 2 000 хворих дітей. Саме тому до 3 лютого навчальні заклади відправили на карантин. Напередодні почали закривати класи у школах наших сусідів тернополян. Станом на сьогодні ситуація в Тернополі лише погіршилися. Там уже заговорили про епідемію. 

У Хмельницькому захворюваність також зростає. Лише минулого тижня у лікувальних закладах перебували 34 хмельничан з клінічним діагнозом "грип". Двоє з них потрапили до реанімації. Про це, 21 січня, журналістам vsim.ua розповів начальник управління охорони здоров’я ХМР Бориса Ткача. 

Тоді ж ми дізналися від виконуючої обов'язки директора Департаменту освіти ХМР Світлани Губай про те, що ситуація у хмельницьких школах та садочках поки стабільна. Вона повідомила, що буде скликана нарада, де директори прозвітують про відвідуваність учнів. 

Відео дня

Відбулася така нарада сьогодні, 23 січня, о 15:00. Після неї журналісти vsim.ua зателефонували до Світлани Губай. Керівниця департаменту повідомила, що за два дні відвідуваність у школах не зменшилася. 

Нагадаємо, що з початку епідсезону в Україні від ускладнень після грипу померло 64 людини, з них - 12 дітей. Летальні випадки були зафіксовані на Тернопільщині, Житомирщині, Рівненщині.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у цьому сезоні циркулює два віруси грипу типу А  (брасбен і канзас) і два віруси типу В (колорадо і меріленд). На Хмельниччині було зафіксовано 9 випадків грипу типу А. 

Що про нього відомо

Даний вірус значно відрізняється за антигенними властивостями від сезонних грипів останніх десятиліть. Найважчі випадки зафіксовані у людей молодше 50 років, тоді як при сезонному грипі 90% летальних випадків припадає на осіб старше 65 років.

Клінічні ознаки грипу типу А (H1N1) подібні до ГРВІ.

Якщо до перерахованих симптомів додається: 

  • прискорене або утруднене дихання 
  • синюшність навколо рота та інших шкірних покривів;
  • поява на тілі крововиливів (навіть дуже маленьких)
  • носової кровотечі; 
  • висока температура тіла; 
  • надмірне збудження або поява судом; 
  • відсутність сечовипускання або сліз під час плачу; 
  • погіршення носового дихання; 
  • поява крові в мокротинні.

Слід негайно звернутися до лікарні, радять в МОЗ. 

 Як протікає грип та хто його переносить 

Захворювання здебільшого починається гостро, з проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, крижах, суглобах, біль у м'язах, порушення сну. Про це повідомляють на сайті МОЗ.

 Привертає увагу вигляд обличчя хворого: гіперемія, одутлість, блискучі очі - загалом воно нагадує обличчя заплаканої дитини. Інкубаційний період при грипі коливається від декількох годин до 3 діб. Вже в перші години температура тіла може сягати 39-40°С, утримуватись на такому рівні 2-3 доби. Проте, якщо надалі гарячка продовжується або розвивається її друга хвиля (загалом триває довше 5-7 діб), це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень.

 Здебільшого на другу добу хвороби з'являється сухий кашель, починає турбувати біль у грудях. Через три дні після зараження спостерігається різке підвищення температури з явищами інтоксикації, головний та м'язові болі. На 3-5 добу кашель м'якшає, з'являється незначна кількість слизового мокротиння. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки.

 Заразитися небезпечним грипом можна не лише повітряно-крапельним шляхом від людей. Як зазначають у МОЗ його носіями можуть бути тварини. Щоб уникнути хвороби фахівці радять дотримуватися гігієни та користуватися сухими інгаляторами та етиловим спиртом для дезінфекції рук. 

Також у МОЗ радять вакцинуватися. Адже щеплення наразі вважається найефективнішим способом профілактики грипу. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Людмила Осяк Трачук

    Закрити на карантин
  • Sidorcuk Masa

    Штоб неболеть, нужно закалятся.С детства закалятся.Солнечные процедуры, воздушные процедуры, водные процедуры ( обливание ног то холодной то тёплой водой) Проветривать помещение, а не 35 детей в классе с запотевшими окнами, одни выхают , другие то же , те же микробы ,вдыхают.

    Задача на третий клас, разделительной общем помещения( высоту* ширину* длину класа) ( за минусом обема парт,шкафов,дошкидошки,всех вещей в класе,детей). Наа общий обем лёгких всех 35 учеников плюс учительница.Сколько вдохов чистого воздуха , без микробов получится?????? Пять? А остальное одни выдыхаютт, другие вдыхают, с количеством кислорода в воздухе 0.00056 % А все микробы аеробны, то есть живут без кислорода.
  • Tanya Pipich

    Так,епідемію легше попередити - для цього треба карантин.
    Та в нас має пів школи дітей захворіти,от тоді буде вам карантин!!!
  • Взуття Одяг

    Чому в Хмельницькiй обл. не закривають навчальнi закладки на карантин?! Чого чекаєте?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up