Хочу здати кров. 10 порад для донорів крові

Хочу здати кров. 10 порад для донорів крові
  • Перед забором крові донор має пройти кілька обстежень.
  • Головне - мати хороше самопочуття і бути ситим.
  • Кілька порад для тих, хто хоче стати донором крові.

Бути донором — справа почесна і благородна, однак стати їм можуть не всі. Правила здачі крові, її заготівлі, зберігання, транспортування встановлює закон «Про донорство крові та її компонентів».

Дотримуючись простих правил, можна не лише прискорити процес здавання крові, але врятувати комусь життя.

Хто такий донор

Донор - це людина, яка добровільно віддає частину своєї крові чи органи для подальшої трансплантації. Донором крові може бути будь-яка здорова людина віком від 18 до 60 років, яка не має протипоказань. Відповідно до Закону України про донорство крові та її компонентів верхньої межі віку немає. Але якщо ви не були донором до 50 років, після досягнення цього віку вас, швидше за все, не допустять до донації.

Відео дня

Людей із масою тіла менш як 50 кілограмів або зростом нижче ніж 160 сантиметрів допускають до донорства індивідуально на розсуд лікаря-трансфузіолога, оскільки  після процедури таким донорам може стає зле.

Чому корисно здавати кров

Лікарі запевняють, що кров здавати корисно. Адже організм таким чином адаптується до крововтрати. Кровоносна система збуджується і працює на поповнення. А згодом реагує на крововтрату швидше та адекватніше. Корисно здавати кров жінкам після 40 років. У цей період в організмі відбуваються зміни, пов’язані з наближенням клімаксу, донори набагато легше переносять його симптоми.

Пільги та "бонуси" для донорів 

У день здавання крові донор має отримати сніданок та обід за рахунок коштів медзакладу, що здійснює взяття крові. Або ж лікарня має відшкодувати донору вартість таких наборів харчування готівкою. Зараз це - 56 гривень. Крім того, є додаткова пільга - два вихідних. Можна розраховувати на оплачуваний вихідний у день здавання крові,  незалежно від форми власності підприємства

А донорів-студентів звільняються від занять. Повний перелік пільг для донорів є у статті 9 Закону України «Про донорство крові та її компонентів».

Декілька правил для тих, хто хоче здати кров

1. Донором крові чи плазми може стати кожний здоровий громадянин у віці від 18 років, вагою не менше 50 кілограмів

2. Існує цілий список захворювань, при яких кров здавати не можна. Наприклад,  хронічні захворювання печінки, психічні захворювання, грибкові ураження шкіри, бронхіальна астма, гіпертонія 2-3 ступеня та інші.

Не можуть бути донорами люди, які:

  • хворіли на жовтуху, боткіна, СНІД, сифіліс, малярію; стоять на обліку в лікарів (сліпо-глухо-німі, з нервовими чи психічними розладами, захворюваннями шкіри, короткозорістю та далекозорістю високої степені, з легеневими захворюваннями, цукровим діабетом);  
  • вагітні;
  • жінки, що годують груддю;
  • жінки під час критичних днів.

В усіх цих тонкощах  допоможе вам розібратися лікар.  

3. Інтервал між донорськими днями для чоловіків не менше 60 діб, для жінок – не менше 90.

4. До процедури треба підготуватися. За кілька днів не можна вживати алкоголь, ліпше відмовитися від цигарок, виключити з раціону молочні продукти.

5. Перед здаванням крові донора чекає кілька аналізів.  Визначать групу крові та резус-фактор, а також перевірять, чи дані загального аналізу крові (гемоглобін, лейкоцити, еритроцити, ШОЕ і ін.) у нормі. Візьмуть маркери збудників гемотрансмісивних інфекцій, що передаються з кров’ю, та вірусів імунодефіциту людини, гепатитів В і С, збудника сифілісу.

6. У день здачі обов’язково треба добре поснідати. Однак нежирним чи молочним. Не можна їсти жирної, смаженої та копченої їжі.  Адже ця їжа псує показники крові. Лікарі радять під час сніданку пити солодкий чай.

7. В день здачі не варто планувати серйозних справ, інтенсивну фізичну працю, прийом алкоголю. Не бажано цього дня управляти транспортними засобами через емоційне збудження

8. За 2 години до та 2 години після дачі крові курити небезпечно, як для себе, так і для того, кому потрапить ваша кров.

9. Після здавання крові не треба відразу йти на вулицю, слід дати організму трохи відпочити. На хмельницькій станції можна випити чаю і з’їсти печива. Лікарі рекомендують утриматися від протягом доби від алкоголю. Пов’язку радять знімати не раніше ніж за 3-4 години. Мочити її теж не варто.

10. На станцію необхідно взяти із собою документ, що посвідчує особу. Людині, яка стала донором крові, належить два вихідних дня на роботі. Тому лікарі мають виписати довідку.

У Хмельницькій станції переливання крові дають чай та печиво

Прийти та здати кров можна починаючи із 8-ї ранку. Адреса станції переливання крові: м. Хмельницький, вул. Сковороди, 29. Телефон: (0382) 674 - 129;  0382) 671 - 837.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up