Коли болить, а стоматолог розводить руками: як журналістка ВСІМ лікувала зуб під час карантину

Коли болить, а стоматолог розводить руками: як журналістка ВСІМ лікувала зуб під час карантину
  • Через карантин графік роботи стоматологів і спектр їхніх послуг обмежений.
  • А як бути із зубом, що потребує термінового огляду і навіть хірургічного втручання?
  • Із цим питанням лоб у лоб зіткнулась журналістка vsim.ua.

Кажуть, вушний і зубний біль - найжахливіше, що може бути. Хто це придумав - невідомо, та доля правди в цьому таки є. У той день ніщо не передвіщало біди. Та закінчився він сльозами. Та ще й такими, що ледь сусідів не затопило. Причиною тому став зуб, який так і не став частиною ротової порожнини. Йдеться про всім відомий “зуб мудрості”. Оскільки йому так і не вдалося прижитися в роті, то він вирішив залишити “яскравий” відбиток у моїй пам’яті. 

Температура + біль в горлі та вусі = зуб мудрості

Звичайний карантинний ранок. Душ, кава, сніданок, онлайн-нарада із колегами. День був розпланований від “А” до “Я”. Та, як зазвичай і трапляється в такий історіях - все пішло не так, як хотілося. 

“Запоров” усе зубний біль, що перед цим тривав кілька днів. Звернення до лікаря відкладалося на верхню полицю усіх  моїх справ, ідей та бажань. Минали дні, а він все не вщухав. І от на третю добу - терпіти виявилося складно. Рятували знеболювальні, та й ті ненадовго. Бо невдовзі з'явилися інші симптоми: піднялася температура й розболілося горло. Відголос цього всього дійшов до вуха. Все це означало для мене одне - час йти до лікаря. 

Відео дня

“Полощіть сольовим розчином”

Оскільки зуб мудрості обрав саме карантинний період для своєї появи на світ, постало питання про графік роботи стоматполіклінік міста. Найближчою до мого будинку є обласна поліклініка. Я взяла телефон й набрала номер, що знайшла в інтернеті. Мені відповіли, що приймають лише з гострим болем. Додали, що прийти можна до 14 години. Довго не роздумуючи, я відклала всі свої справи й стала збиратися. Одягла захисну маску та яскраво рожеві гумові рукавички. На той момент, лише їхній колір піднімав мені настрій.

Я стояла на зупинці й чекала тролейбус. Не буду приховувати: мене турбували погані думки. Не те, що б я боялася стоматологів. Однак передчуття були невтішні. Та я поглядала на рожеві рукавички й намагалася думати про хороше. 

Нарешті дібралась до пункту призначення. Під дверима закладу стояв хлопець із собакою. До них вийшла радісна дівчина. Тоді я подумала: “Мабуть, їй вилікували зуб”. Загалом - намагалась підбадьорити себе, як тільки можна.

Зайшовши до поліклініки, я звернулась до реєстратури. Там запитали, що мене турбує. “Зуб мудрості”, - кажу я. Жінка взяла ручку й почала заповнювати картку. “Ваше прізвище, ім’я та по батькові”, - запитала вона. Далі я назвала дату народження, місце проживання та роботи. “Йдіть на другий поверх, у 15 кабінет. Занесіть цю картку і чекайте під дверима”. Я так і зробила. 

Піднявшись до кабінету, я постукала. Мені сказали заходити й сідати в крісло. Тоді я розповіла про свою проблему. Лікарка щось писала й одночасно слухала мене. Тоді вона обробила руки й одягла рукавички. (Звісно, не такі яскраві, як мої).

“Відкрийте рота настільки широко, як можете”, - сказала вона. Я слухняно виконала прохання. Мене оглянули, а тоді оголосили “вирок”. Лікарка пояснила, що зуб мудрості дійсно таки лізе. І над ним утворився якийсь там “капішончик”. Після цих слів, мене направили на рентген. Зробити це можна було в сусідньому кабінеті. Там працювала молода й приємна лікарка. Під час процесу, ми навіть обмінялися жартами. Коли рентген був готовий, я повернулася назад до свого крісла. Лікарка оглянула його й сказала: “У вас дуже великий цей зуб. Йому недостатньо місця в роті. До того ж, він дуже близько до вашого горла. Там навіть сантиметра немає відстані”.

Лікар-стоматолог додала, що цей зуб однозначно слід видаляти. Та братися за це вона не буде. Мовляв, якщо вона втрутиться - то я навіть рота не зможу відкрити на наступний день. На запитання: “Що мені робити із болем?”, я почула: “Сходіть до іншого хірурга на консультацію, він буде через тиждень на зміні”. А весь цей час мені порадили полоскати “хворе місце” сольовим розчином. Для цього сказали змішати пів чайної ложки солі на стакан води. 

“Треба видаляти”

Засмучена і розгублена я вийшла з поліклініки. Весь витрачений час - коту під хвіст. Я розуміла, що мій візит сюди був марний. Бо всю почуту інформацію я могла отримати, просто “погугливши”.

Залишившись знову зі своїм болем сам на сам, я перебирала в голові варіанти, що можна зробити. Адже як і раніше, мене боліло. До того ж, була температура. Я відкрила в телефоні список контактів і методом “знайомі знайомих” все ж знайшла номер того самого хірурга, якого мені сказали чекати тиждень. 

По телефону розповіла йому всю свою історію. У Viber надіслала рентген та інший панорамний знімок своїх зубів. Його я робила за власною потребою, близько пів року тому. 

“Треба видаляти”, - відповів на все лікар. До того всього, додалася ще й інша проблема. Виявляється, корені зубів переплітаються із нервом. Ризик його зачепити був чималий. Та діватися нікуди. Як пояснив сам хірург: “Є необхідність видалення”. Операцію призначили вже на наступний день. Факт того, що в роті мають щось розрізати і видаляти - приводив мене в ступор. Нічого більше не залишалося - як плакати. Та як йдеться у відомій пісні: “Поплакала і знов фіалка розцвіла”.

До лікарні зі мною поїхала група підтримки: чоловік і тато. Вони залишилися в коридорі, а мене повели на крісло. Зробили кілька уколів знеболювального і все почалося. Я майже нічого не відчувала, крім неприємного хрускоту. А коли лікар дістав чорні нитки і направив їх до мого рота - я заплющила очі й не відкривала їх поки все не закінчилося. 

Згодом мені призначили приймати антибіотики, кілька оглядів та назвали орієнтовний день зняття швів. Здавалося, що це вже кінець. Та мені повідомили, що є ще один зуб мудрості. Коли він дасть про себе знати - невідомо. Та у всякому випадку, я вже знаю, що на мене чекає.

Що робити із раптовим зубним болем: відповідає лікар-стоматолог

На жаль, зубний біль не знає ані вихідних, ані карантину. Тож в таких випадках варто знати, як надати собі першу медичну допомогу. Лікар-стоматолог-терапевт Хмельницької обласної стоматологічної поліклініки Світлана Прядко каже, що є багато способів усунення больових відчуттів. Водночас додає, чого тільки пацієнти не вигадують, аби себе врятувати. Деякі з них іноді не просто дивують, а й вражають.

Як пояснює Світлана Прядко, біль - це ознака запального процесу. А кожен з видів захворювань зубів та ясен викликає різні больові відчуття. До слова, усунути біль в деяких випадках може допомогти полоскання рота водою чи ополіскувачем.

На изображении может находиться: 1 человек, стоит
Фото лікарки з її сторінки у Facebook

А що робити, якщо біль виникає серед ночі? Як зазначає Світлана Прядко, вище зазначені заходи в такому випадку не допоможуть.

Крім того, на допомогу можуть прийти і лікарські трави. Зокрема, при захворюваннях слизової оболонки порожнини рота можна врятуватися полосканням. Лікар рекомендує скористатися ромашкою, корою дуба чи настойкою шавлії.

Як працюють стоматполіклініки під час карантину

Разом із тим наголошує лікар-стоматолог і на профілактичних оглядах, якими не варто нехтувати. Адже фахівці рекомендують відвідувати стоматолога не рідше, ніж раз на півроку. Та нині через карантин, всі планові огляди доведеться відкласти. Адже стоматполіклініки міста працюють лише із екстреними випадками й готові надати невідкладну допомогу.

Хмельницька обласна стоматологічна поліклініка

Адреса: вул.Кам'янецька 94/1

Години роботи: щодня, з 09:00 до 15:30

Хмельницька міська стоматологічна поліклініка

Адреса: вул. Прибузька, 18

Години роботи: щодня, з 08:00 до 18:00

Хмельницька дитяча стоматологічна поліклініка

Адреса: вул. Разіна, 1

Години роботи: з 09:00 до 18:00

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • вася пупкин

    Зуб - фігня. А ось як гінеколога вона буде проходити? :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up