Медична реформа: коли хмельничан прийматимуть в амбулаторіях та де вони будуть (КАРТА)

Медична реформа: коли хмельничан прийматимуть в амбулаторіях та де вони будуть (КАРТА)
  • У Хмельницькому запрацювали центри первинної медико-санітарної допомоги. При них за два роки відкриють 20 нових амбулаторій. 
  • З пошуком сімейного лікаря можна не поспішати. Терапевти і педіатри ще прийматимуть у поліклініках. 
  • Де планують відкрити амбулаторії сімейної медицини та як обиратимуть лікаря, дізнавались журналісти vsim.ua.

З нового року в Україні взялись за поліклініки, дільничних терапевтів та педіатрів. Їх планують перевести в амбулаторії сімейної медицини. Таких у місті вже є 6. За два роки в управлінні охорони здоров'я планують створити ще 20. Підпорядковуватись амбулаторії будуть двом центрам первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД). Адміністрація цих центрів знаходиться на базі поліклініки № 1 та філії дитячої поліклініки, що у мікрорайоні Дубове. Поки по всій країні йде перехідний період і сімейні лікарі та терапевти переходять з поліклінік в амбулаторії. Тому у МОЗ українцям дали півроку на пошук сімейного лікаря, адже вже з липня хочуть розпочати підписання угод між пацієнтами та лікарями. Журналісти vsim.ua дізнались, як хмельничани обиратимуть сімейного лікаря та куди ходитимуть на прийом.

Обиратимуть за "сарафанним радіо"

Жителі мають визначитись, який лікар буде їх обслуговувати. Проте поспішати не варто. На це є півроку на пошук. До липня дільничні терапевти та педіатри прийматимуть пацієнтів за старими адресами у міських поліклініках. 

Відео дня

- МОЗ планує, що з липня люди вже будуть підписувати договори з лікарями. А зараз буде такий собі підготовчий період. Лікарі можуть консультувати людей, навіть агітувати до себе. Пацієнти мають час визначитися, до кого вони хочуть, - розповідає vsim.ua начальник управління охорони здоров’я Борис Ткач.

Деякі пацієнти, за словами головного медики міста, вже давно визначились зі своїми лікарями, а деякі просто йтимуть за стереотипом до своїх дільничних терапевтів. Проте мешканці можуть обрати лікаря і не зі своєї дільниці.

- Є й такі, які ніколи не звертались до медиків. То їм не до кінця зрозуміло, до кого йти. Можна вибрати по якості, якщо знають це. Можуть за територіальним принципом вибрати, - каже Борис Ткач.

Амбулаторії - від Ружичної до Книжковець

За два роки у місті планують створити 26 амбулаторій сімейної медицини. 8 з них працюватимуть на базі поліклінік, по 2 у кожній. Решта буде розташована у різних мікрорайонах. Вже зараз у Хмельницькому функціонує 6 таких закладів. В амбулаторіях працюватимуть терапевти, педіатри і сімейні лікарі. 

- Ми вже сформували і укомплектували штати центрів первинної медико-санітарної допомоги. Та поки лікарі та медсестри ще працюватимуть на своїх місцях у поліклініках. Єдине, що педіатричну службу ми будемо вже наближати. В амбулаторії у Лезневому педіатр у нас був завжди. А на Залізняка, 14 до нового року приймали тільки дорослих. З понеділка ми плануємо посадити туди і педіатра, - пояснює Борис Ткач. 

В амбулаторіях, які відкрили на базі першої поліклініки, поки приймають лише дорослих. Вже за два тижні туди переведуть педіатрів. Центр міста будуть обслуговувати у ще двох амбулаторіях. Одна з них буде у старому пологовому будинку на Кам’янецькій, 76. На ремонт приміщенні піде цілий рік, вважає Ткач.А іншу амбулаторію облаштують на Подільській 171/1. Зараз в тому приміщенні знаходиться відділення дитячої стоматології. Коли з дитячої поліклініки в амбулаторії заберуть педіатрів, то звільнться одне крило і його віддадуть під дитячу стоматологію. Ще одна амбулаторія з’явиться біля дитячої лікарні, де зараз знаходиться денний стаціонар. Його, до речі, хочуть зовсім закрити. 

- Плануємо також нарешті завершити ремонт на Залізняка, 34, де теж буде амбулаторія. Зараз будемо підписувати договір стосовно приміщення у Ружичній. Зробимо там поточний ремонт, хочемо розширити амбулаторію кабінетом стоматолога, акушера-гінеколога, - коментує Борис Ткач.

Відносини між лікарем і пацієнтом

Медична реформа має на меті наблизити лікаря первинної ланки, а це терапевти, педіатри і сімейні лікарі до пацієнта. Проте для українців майже нічого не зміниться, крім того, що можна буде самом обрати собі лікаря і укласти з ним угоду. А також прийматимуть пацієнтів не у поліклініках, а в амбулаторіях. 

Вже з липня у МОЗ планують, що пацієнти будуть укладати угоди з лікарями. Та про процедуру поки нічого не кажуть. Борис Ткач розповідає, що у МОЗ плануютьщороку виділяти 210 гривень на кожного пацієнта. 

В усних заявах стверджують, що ці кошти йтимуть на зарплату лікарю і медсестрам, а також на придбання необхідного обладнання та ліків. Загалом один сімейний лікар зможе приймати 2000 пацієнтів. 


Де у Хмельницькому працюватимуть амбулаторії сімейної медицини

Умовні позначки
Жовтим кольором позначені амбулаторії, які входять у ПМСД № 1.
Синім кольором позначені амбулаторії, які входять у ПМСД № 2. 
Значком будинку позначені діючі амбулаторії станом на 13.01.2017

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Denys Kuznetsov

    В об’єднаних громадах сімейному лікарю "світить" висока зарплата та соціальне житло. Це вже реальність в Білозерській громаді на Черкащині

    http://decentralization.gov.ua/success/item/id/71

  • Denys Kuznetsov

    На Полтавщині об’єднана територіальна громада заманює лікарів зарплатою у 10 тисяч та власним будинком:

    http://ritm.tv/news/society/poltavshhini-zamanyuye-zarplatoyu/

  • Dennis Kuznetsov

    В об’єднаних громадах сімейному лікарю "світить" висока зарплата та соціальне житло. Це вже реальність в Білозерській громаді на Черкащині

    http://silobr.info/index.php/novini-gromad/item/907-bezkoshtovne-zhitlo-%20-visoka-zarobitna-plata-=-simeyniy-likar-v-ob%E2%80%99ednaniy-gromadi

  • Христя Лиса

    Заклевська з першої поліклініки самий нормальний терапевт
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:40 Великий футбол повернувся у Хмельницький: як перемагало Поділля photo_camera 16:13 Храм у Деражнянській громаді офіційно перейшов до ПЦУ 15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up